Én nem vagyok csibész, és ezt nem bánom

2023. május 07. 07:18

A szüleimtől kapott értékrend túlmutat a sima szabálykövetésen. Interjú.

2023. május 07. 07:18
null
Szilágyi Áron
24.hu

„Mit jelent számodra a fair play?

Neveltetésemből fakadóan – és ez alatt értem a családit, illetve azt, amit itt, a Vasas vívótermében kaptam – számomra sosem a győzni akarás volt az elsődleges,

hanem úgy győzni, hogy közben ember maradjak.

Például soha életemben, még egy középiskolai dolgozatnál se csaltam, puskáztam.

Nem ismerek olyan diákot, aki életében egyszer sem próbált volna puskázni.

Két nívós egyetemet is elvégeztem, és valóban azt tapasztaltam, teljesen természetes, hogy mindenki puskát ír. Ezt mindig megrökönyödéssel fogadtam, mert nekem eszembe se jutott.

Pedig létezik a puskagyártásra észszerű tanári magyarázat is, amely szerint a puskaírás a tanulás alternatívája. Hiszen az, hogy zanzásítva leírod a tananyagot, egyben azt is jelenti, hogy biztosan elolvastad, sőt, le is írtad a lényeget, ezzel pedig máris szert tettél a minimum kettesre elegendő tudásra.

Pont ezek azok a gondolatok, amik nekem nem jutnak eszembe. Ezt inkább mentegetőzésnek találom, mint logikusan felépített stratégiának.

Hogyan lehet sportszerűségre, egyenességre nevelni egy gyereket, mit kaptál e téren a szüleidtől, mit az egyesületedtől, az edzőidtől?

A szüleimtől kapott értékrend túlmutat a sima szabálykövetésen. Ez alapján működöm a mai napig, és emiatt mérhetetlenül hálás vagyok nekik. Inkább elvekről szólnak, a család, az alázatosság, a küzdeni tudás, a céltudatosság, a szerénység fontosságáról az életben, amire ráerősített a vívóterem közege, ahol mindezek mellett a sport fair play-szelleme is szerepet kapott. Bár, meglehet, ezek a számomra nélkülözhetetlen tulajdonságok sokszor nem jönnek át másoknak.”

***

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cserisuba
2023. május 08. 10:18
Elképesztő sporteredményeket felmutató, minden vonatkozásában követésre méltó fantasztikus sportoló, követem a pályáját, és nagyon sajnálom,hogy a generációja nem őt és a többi csodás eredményeket elérő embereket tartja példaképének, de remélem ezért tévedek.
pbetti87
2023. május 07. 17:34
Csupán az a szomorú, hogy nagyon kevés ilyen ember van, mint Áron. De az a nagy öröm, hogy van Áron. :)
certus
2023. május 07. 15:21
Volt már szerencsém találkozni vele. Kedves, szimpatikus ember.
-Zsolt-
2023. május 07. 12:24
"a szerénység fontossága" 🤭🤭🤭
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!