Hogyan maradhat miniszterelnök Ódor Lajos?

2023. május 31. 19:05

Az elnöki kormány úgy hiányzott Ficónak, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

2023. május 31. 19:05
null
Kolek Zsolt
Ma7.sk

„Ódor Lajos kinevezése azonban ismét fölkavarta a szlovák politika állóvizét, a kaotikus kormányzást – legalábbis a mézeshetekben még így tűnik – felváltotta az üzemszerű működés. Ami a legalapvetőbb elvárás a végrehajtó hatalom gyakorlói irányába, csak mi mára elszoktunk tőle. Vagyis a Ficót hullámhegyre emelő számítás, hogy a szeptemberi választásokig egyre csak fokozódik a káosz, egyszeriben megdőlt.

A Smer elnöke az elmúlt két hétben ismét rákényszerült arra, hogy pozicionálja magát, egyszerűbben fogalmazva, keményeket mondjon.

Ez azonban már jóval kockázatosabb játék, mint hátradőlve kivárni a választásokig gyorsan pergő hónapokat. Aki sarkosan fogalmaz, az felrázza a sajátjait, legfeljebb áthozhat választókat az azonos pályán mozgó kisebb pártok táborából, de a radikális hang sokakat elriaszthat. Magyarán Fico bezsebelhet választókat Uhríkéktól és a Danko körül összeálló blokkból, de akik eddig a kormányzóképesség miatt sorakoztak fel mögötte, a kisebbik rosszat látva benne, azok el is fordulhatnak.

Vagyis az elnöki kormány úgy hiányzott Ficónak, mint üveges tótnak a hanyatt esés.

Mindez persze változhat, ha az Ódor-kormány komolyabb hibákat vét. Például erőből visz keresztül személycseréket, vagy bármilyen hitelességi válságba keveredik, amely csorbát ejt a »szakértői« kompetenciáján. Erre azonban láthatóan Fico sem vesz előre mérget, a radikális szóbombák számának gyarapodása ezt jól mutatja.”

Nyitókép: Wikipedia, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium fotója

***

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. június 01. 20:04
Meddig lehet elkerülni a szabad választásokat a tótoknál? Ez azért durva demokráciadeficit.
nempolitizálok
2023. június 01. 18:11
A szláv kisebbrendűségi komplexus, ez a folytonos önigazolás, mi is ny-európa része vagyunk okozza azt, hogy a szlávok nem fognak össze. Ami nekünk nem biztos, hogy rossz. Egy több száz milliós szláv anyácska talán még európát is agyonnyomná, nem hogy minket, nem véletlenül örülnek a németek, hogy az oroszok legnagyobb ellensége az ukrán és a lengyel. Mi elég ügyesen ellavíroznk a kelet és nyugat között. Horthy ott követte el a hibát, hogy arisztokrata lévén zsigerileg utálta a szovjetrendszert, az angolszászokban bízott, a németek is elég rendesen fogták, így későn fogta fel, hogy az angolok-amerikaiak nagyjából leszarják, mit csinál Magyarország, lenézték Horthyt,sőt egész K-európát, ahogy ma is, az a szovjeteknek volt fontos, de csak egy darabig. Mienk lehetett volna Erdély, igaz, a németek előbb szálltak volna meg. Ma szinte fillérre ilyen a helyzet, de Orbán profibb, ráadásul a mindent vissza terhe sem nyomja, mint Horthyt.
Kanmacska
2023. május 31. 22:58
Fegyvereket ad az ukiknak. Ez minden lényegeset elmond róla. Hajrá, Fico!
Akitlosz
2023. május 31. 20:39
"Hogyan maradhat miniszterelnök Ódor Lajos?" Sehogyan. Az övé csak egy ügyvezető kormány határozott időre. Nem indul a következő választáson. A Mandiner cikkcímadó embere rendkívül fogalmatlan és alkalmatlan a munkájára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!