Jégkorszak

2023. április 25. 14:08

Kína pontosan érti, hogy csak az Orosz Föderáció áll a nyugatiak útjában a kínai határhoz vezető úton.

2023. április 25. 14:08
null
Schmidt Mária
Látószög blog

„Az USA már Trump elnök alatt egyértelművé tette, hogy fel akarja tartóztatni Kínát, lassítani akarja fejlődését, meg akarja akadályozni, hogy gazdasága megelőzze az amerikait, és hogy vezető globális hatalommá váljon. Trump ezért első lépésben szankcionálta a Huaweit, Kína egyik legfontosabb telekommunikációs vállalatát, és blokkolta a legújabb chiptechnológiához való hozzáférését. Miheztartás végett hadihajók sorát állomásoztatta a Dél-Kínai-tengeren, erősítette az USA katonai jelenlétét Japán, Dél-Korea és a Fülöp-szigeteken levő katonai támaszpontjain, közel Kínához. Biden elnök a szankciókat Kína-ellenes gazdasági háborúvá szélesítette és fokozta Kína stratégai bekerítését. 2023-ban az USA és Japán közösen bejelentették, hogy Japán, alkotmánya kifejezett tiltását figyelmen kívül hagyva, a világ harmadik legnagyobb katonai hatalmává fejleszti magát.

Az USA Thaiföldön és több, a kínai határ közelében fekvő közép-ázsiai országban is katonai egységeket állomásoztat, hasonlóan ahhoz, ahogy a NATO is egészen az orosz határ közvetlen közeléig terjeszkedett.

Az ukrán NATO-tagság nemcsak Oroszország stratégiai beszorításának, de Kína teljes bekerítésének is része.

Kína pontosan érti, hogy csak az Orosz Föderáció áll a nyugatiak útjában a kínai határhoz vezető úton.”

Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szájbarúglakbájern
2023. április 26. 19:05
szokták mondani hogy valaki fordítva ül a lovon... nah most mariska nem csak fordítva ül de még sikerült a hasára csüngenie szegény pacinak! Maris!Figyelj ide! CSinálhatnál egy képregényt, Maris világa cimmel, lehetnél benne szuperhős asszony, trikolor feszülős ruhában repkedhetnél a duna felett meg ilyesmi. Egy olyan világban játszódna amit ide vetettél ,mint megfontolandó potenciális nagyon durván leleplezett összeesküvést! Tyhűűű de rohadtul tudsz bassza meg! Ne mond nekem hogy te vagy rajta valami nagyon durva szeren te asszony te! Nah mindegy, mindjárt megfontolom ezt a szürnyő helyzetet. tiktaktiktaktiktak. Megfontoltam! MAris! Nem, sajnos nincs igazad és ez nem a valóság hála annak a csúnya nyugati demokráciának ! Fuj ,tedd le a tollat azt mennyé szőni!
Nyugati Ádám
2023. április 26. 15:02
... nem elfelejtve Brazíliát, Mexikót, Iránt, Afrika komolyan vehető országait (pl. EAK, Szaud-Arábia, Dél-Afrika, stb.) Minden épeszű országvezető tudja, hogy már így is kellően feszült a húr ahhoz, hogy valamelyik sarokba szorulástól tartó fél bedobja a végső megoldást. Ezt kockáztatja Európa is, de az USA sem úszná meg szárazon úgy, ahogyan az előző világégéseknél nyertes volt.
pipa89
2023. április 26. 08:46
Schmidt Mária cikkei, könyvei, véleményei (Ez itt a kérdés, M5) nagyon jók. A teljes írásból egy idézet, ami megragadta a figyelmemet (Nixontól): "...Valószínű, hogy Kína nyomást gyakorol majd, hogy Tajvant a fennhatósága alá vonja, de önérdeke miatt nem fog katonai eszközökhöz nyúlni. Oktalanság lenne a részéről a saját primitív gazdasági rendjét Tajvanra erőltetni, mikor a sziget Ázsia egyik legvirágzóbb gazdaságát építette ki. Tajvan, nem a közeljövőben, de egyszer, valamilyen formában úgyis egyesül majd az anyaországgal. Minél kisebb lesz addigra közöttük a különbség, annál rövidebb hídra lesz szükség ahhoz, hogy a közöttük levő távolságot áthidalják. Ezért most a halogatás, az elnapolás, a megoldás...." Meglepődtem a tárgyilagosságról és körültekintésről tanúbizonyságot tévő Nixonról. Teljes mértékben ellentétes a róla kialakított képpel. Vajon az USA 1913-2023 közötti történelme leírható lesz a pénzhatalom demokrata párti felvásárlásával, majd a konzervatív pártba való betörésével? Vajon JFK-nak azért kellett vesznie, mert nem tudta kezelni sem a Demokrata Párt, sem a pénzhatalom? Mindegy. Nixon meglátása Tajvant és Kínát illetően zseniális. S hogy Hruszcsov azt jósolta, hogy Nixonnak, hogy az unokái kommunizmusban fognak élni, nos ez megvalósulni látszik. Milyen faramuci... Nagyon jó cikket írt Mária, köszönet érte.
pemete jakab
2023. április 25. 21:14
"Kína pontosan érti, hogy csak az Orosz Föderáció áll a nyugatiak útjában a kínai határhoz vezető úton." Hülye vagy Marcsi! Az USA-Kína konfliktusa a csendes-óceáni térségben fog eszkalálódni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!