Pápai áldás – nem csak hívőknek

2023. április 27. 17:29

Az ország főtere a pápai szentmise nyomán egy időre várhatóan szakrális hellyé magasztosul.

2023. április 27. 17:29
null
Kruppa Géza
Magyar Hírlap

„A Kossuth tér, akár egy modern forgószínpad, gyorsan képes átváltani más-más történések helyszínének. Most vasárnap még a pápa tart itt szentmisét, hétfőn pedig már május 1-ét ünnepelhetik ezen a nem mindennapi helyszínen a hívő és ateista kortársak.

Az Országház előtti különleges tér történelemformáló események színtere. 1919 május 1-ére például a Tanácsköztársaság legitimitásának bizonygatásaként hivalkodó vörös drapériás díszekbe burkolták, 1956 októberében pedig Szamuely Tibor népbiztos szellemi örökösei géppuskáztak bele az itt összegyűlt tömegbe (több mint 800 halott). Alighanem azt is főbe lőtték volna, aki a Szentatya majdani budapesti látogatásával riogat. 2006-ban Gyurcsány balatonőszödi beszéde után kirobbant tiltakozási hullámban részt vevő Kossuth tériek állították itt fel sátraikat és járultak hozzá az igazi balfék kormány csúfos bukásához.

Az ország főtere a pápai szentmise nyomán egy időre várhatóan szakrális hellyé magasztosul. Szimbolikusan kifejezi, hogy Magyarország továbbra is az európai keresztény kultúra őrzője. E törekvést mutatja a többi között a kormány templomfelújítási programja. Mialatt Európa nyugati országaiban templomokat gyújtanak fel, rombolnak le, alakítanak át késdobáló lebújoknak, addig nálunk 1400 hazai és 400 határon túli templomot hoznak rendbe, munkaalkalmat teremtve és erősítve ezzel is a helyi közösségeket.

Ferenc pápa már korábban köszönetet mondott a sok embernek, akik szorgalommal készítik elő érkezését. Közöttük a szervezőknek, a vendéglátóknak, a Kossuth téri hatalmas színpad és oltár építőinek, a tölgyfából, kőrisből készített pápai trónust megfaragó asztalosoknak. Az ő esetükben május 1. kétszeresen is a munka ünnepe, mert 1955-ben XII. Piusz pápa ezt a napot Munkás Szent József emléknapjává nyilvánította, és így e nap keresztény ünnep is. (Szent József az ácsok, asztalosok, famunkások védőszentje.)”

Nyitókép: Trenka Attila/Mandiner

***

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2023. április 28. 04:27
"Szimbolikusan kifejezi, hogy Magyarország továbbra is az európai keresztény kultúra őrzője." Ennek a keresztény kultúra őrzésnek a politikai interpretációja rendkívül káros, felelőtlen és túlhiszterizált - a kormány által befolyásolható emberi pszichékben pusztán ugyanaz zajlik le most, mint a konkvisztádoroknál, hogy a kereszt elsődlegesen területjelző totemmé silányul, tehát az addig ismert környezetben lévő változástól való félelem felébresztésével az idegenek gyűlölete fog erősödni, és nem az emberi szolidaritás. A totemizációról át kéne térni valami magasabb szintre, de láthatóan semmi érdemleges.
tartarossz.blog
2023. április 28. 04:19
A Tanácsköztársaság legitimitása nem is volt kérdéses, az egyöntetű volt - ön egy tetű?
tartarossz.blog
2023. április 28. 04:13
XII. Piusz pápa , a Munkás Szent József nap bevezetésével a chicagoi munkáslázadás után koncepciós perekkel elítélt munkásvezető mártírok napját akarta elhomályosítani a köztudatból ezzel. Jószef nem Szent József volt, hanem egy szolgáló, aki Nagy Heródes feleségét Mirjamot kimenekítette a Heródes-házból aki pediglen a makkabeus II.Hürkanosz lánya volt ,ez pedig magyarázatot ad a partenogenezis meséjére is, valamint arra, hogy Heródes távolétében került erre sor (Rómában kellett bíróság elé állnia), aki bosszúból, hogy terhes felesége idközben eltűnt leölette a környékbeli kisgyermekeket.
tartarossz.blog
2023. április 28. 04:04
Azt elfelejtette a kapzsitalista szoponc agressziv parancsra komcsizó amerikából távirányított agyhalottfos pártdebil leírni, hogy Kun Béla beszédét a Tanácsköztársaság kikiáltásakor százezrek hallgatták a Kossuth téren, erősen hézagos ez a szar fideszes szelektív és hamis elfogult szar töréténelmi emlékezet amit sulykolnak, a pápa a jövöben jobb ha nem jön Magyarországra - gyűlölöködő szar alakok közé, akik a kommunista Gorbacsov nagyvonalúságának köszönhetik, hogy a seggnyaló pofájukat 33 évvel a szocializmus után gyűlöletre nyithatják, ahelyett, hogy annyit mondanának, köszönöm, megkösöznve minden idők legnyomorultabb és legszarabb rendszerét a foskapitalizmus térhódítását, alantas kispolgári büdös tetves vérszopó kulák szarrohadékok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!