A kormánypárti újságírás és a szabad gondolat

2023. március 02. 09:14

Press­mannek korábban az sem tetszett, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvába utazott.

2023. március 02. 09:14
null
Bánó Attila
Bánó Attila
Magyar Nemzet

„Ezúttal úgy tűnik, Pressman úr azzal akarja előkészíteni a nyomásgyakorlást, hogy a magyar médiát támadja. 

A Washington Post szerint kijelentette, hogy a magyar médiában sorozatosak az Egyesült Államok elleni támadások, és megszokottá vált a Putyin által támogatott nézetek hangoztatása.

A nagykövet a Politico nevű lapba is írt, s az ukrajnai háború kapcsán említette a magyar kormány békefelhívását, amelyet szerinte Amerika is támogat. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a felhívásokat Putyin elnöknek kellene címezni. Írta ezt azok után, hogy a Biden-adminisztráció – a tavalyi invázió óta – több száz tankot, harci járművet, mobil tarackrendszert és rengeteg más hadianyagot küldött és küld Ukrajnának. Press­mannek korábban az sem tetszett, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvába utazott. Ezúttal is provokált, amikor azt állította: Magyarország továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja.

Külügyminiszterünk erre egy sajtótájékoztatón így válaszolt: »Egy nagykövetnek nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon.« Hozzátette: »Nem kormányzókat, nem helytartókat fogadunk, hogy megmondják nekünk, hogyan éljünk a saját hazánkban.«

Egy civilizált nagykövet ezek után nem feszítené tovább a húrt, de David Pressman úgy gondolja, ő ezt megteheti. A Twitteren ugyanis ezt válaszolta: »Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csupán 'magyarországi belpolitikai fejleménynek'.« Nos, Euró­pa határainak átrajzolásához szerencsére nincs közünk, de hogy ezt épp az Egyesült Államok diplomatája próbálja az oroszok szemére hányni, az azért eléggé bizarr. A katonai erejét fitogtató tengerentúli nagyhatalom nem tűr meg idegen fegyvert a saját határai közelében, viszont jó néhány határt átrajzolt már a világ számos térségében.

A pénzzel történő »rendszerformáló« beavatkozásról pedig Victoria Nuland amerikai államtitkár fecsegett annak idején, amikor elárulta, hogy az ukrajnai »színes forradalom« közel ötmilliárd dollárjába került Amerikának. Tudjuk, mi mindenre képes egy szuperhatalom (láthattuk az Északi Áramlat felrobbantásakor is). Egyvalamire azonban soha nem lesz képes: katonai erővel és pénzzel elfojtani a szabad gondolatot.”

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. március 02. 20:40
Putyin a csüngőhasú tartótisztje..az ország meg rámegy..
B_kanya
2023. március 02. 12:34
Mókás lenne élő adásban kamera elé ültetni, hogy akkor most szépen hozza fel tételesen a vádjait, hadd reagáljon rá Kovács Zoltán.
FeketeFehér
2023. március 02. 12:19
"A pénzzel történő "rendszerformáló" beavatkozásról pedig Victoria Nuland amerikai államtitkár fecsegett annak idején, amikor elárulta, hogy az ukrajnai "színes forradalom" közel ötmilliárd dollárjába került Amerikának." Nuland nem mondott semmi ilyesmit. A szerző lazán csak hazudik. Ebben is. :)))
istvanpeter
2023. március 02. 11:14
De nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok a háttérhatalom operatív végrehajtó szervezete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!