A történelem nem ér véget

2023. március 27. 10:46

Ezt csak velünk akarják megetetni az aktuálisan birtokon belül levők.

2023. március 27. 10:46
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„Azt pedig felejtsük el, hogy Nagy-Magyarország, mert ilyen sosem volt. Van a Szent István-i, kárpát-medencei Magyarország (ez a par excellence Magyarország), voltak hódítások (Bosznia, Halics, Dalmácia, Nápoly…), amiket sosem tekintett senki Magyarországnak; voltak átmeneti megszállások (török hódoltság), amikor a maradékot pl. Királyi Magyarországnak illetve Erdélyi Fejedelemségnek hívtuk. Jelenleg az országterület egy jelentős része megszállás alatt van, ezért a pillanatnyi ország megnevezése a csonka- vagy trianoni Magyarország. Ne sugalljuk azt a »nagy« jelző használatával, mintha az a korszak a valódi Magyarországtól valami elütő, átmeneti állapot lett volna.

Ezekkel a térképekkel (ld. pl. autó felségjelzéseken), sálakkal, otthonok falára kitett poszterekkel

az emlékezet ébren tartása a legfontosabb.

Elhalt szüleinkről, őseinkről is őrizzük a fotókat, festményeket; ez megerősíti a családi kohéziót, tudjuk, honnan jöttünk, kikhez tartozunk. És itt már túl is lépünk a puszta emlékezésen. Mert attól, hogy valamit elvettek tőlünk, még nem mondtunk le róla.

Amikor a törökök 150 évre elfoglalták, senkinek sem jutott eszébe, hogy a hódoltsági terület ne volna Magyarország. Csak éppen meg van szállva. És a törökök is pontosan tudták, hogy vissza akarjuk szerezni, nem szaladgáltak sértetten más nagyhatalmakhoz vagy szomszédokhoz, hogy a magyarok nem törődnek bele. Tartották a területet, amíg tudták. Mi meg nem foglalkoztunk a lelkivilágukkal, hanem kivártuk, amíg sikerült.

Ha lemondtunk volna róla, én most nem tudnám magyarul írni ezt a cikket,

mert lakóhelyem bőven oszmán fennhatóság alatt lenne. Ha a gondolat abszurdnak tűnik, elsétálok Ófaluba a minarethez, amely (az országban megmaradt másik két társával együtt) bizonyítja, hogy itt bizony a müezzin szólította imára az igazhitűeket. Mostanra 800 kilométernyire vannak tőlünk. Azt nem tudom, ők mit gondolnak erről az egészről, vajon Hamzsabégnek írják-e a tankönyveikben; az ő dolguk. Talán felmerül bennük, hogy rövidesen ismét élettel telhet meg az érdi minaret. A mi dolgunk az, hogy ne így legyen. Ők épp úgy tudják, mint mi, hogy a történelem soha nem ér véget és még egyetlen status quo sem bizonyult véglegesnek. Ezt csak velünk akarják megetetni az aktuálisan birtokon belül levők.”

Nyitókép: MTI / Kallos Bea

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ulisszesz
2023. március 27. 20:33
1686-ban Buda felszabadításakor egyetlen magyar lakosa sem volt. Minden épület kiégett. Csak üszkös romok maradtak. 200 év múlva a világ egyik legszebb és a tizedik legnagyobb városa. Legyen ez intő jel mindenkinek aki lebecsül minket. Mivel elég erős a hitünk és az akaratunk mindent vissza fogunk szerezni.
Aerion
2023. március 27. 15:37
A történelem r o h a d t u l nem ért véget, de ezt minden épeszű ember tudta, és tudja. A dolog lényege az, hogy aki a fentieket állította, állatja és védelmezi, az az emberiség ellensége. És ezért meg kell bűnhödjön.
Csendőr
2023. március 27. 11:58
Érzelmes, értelmes írás. Bravó!
bakafánt
2023. március 27. 11:32
Csak a zsidóknak jár 2000 év után is a nemzeti otthon.Mi meg,mucsai magyarok ne "magyarkodjunk" már a 100 éves Trianon miatt!Abba kell hagyni a "sérelmi" politikát.Persze,az ún. holokauszt örökké él,azt soha nem kell abbahagyni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!