Szenzációs felfedezés: Petőfi tényleg oroszbarát és háborúellenes volt

2023. március 21. 07:58

„Egy gondolat bánt engemet / Télen, orosz gáz nélkül fagyni meg”

2023. március 21. 07:58
null
Ónody Gomperz Tamás
Jelen

„Túlzás nélkül szenzációs bejelentést tett közzé a Fajmagyarságkutató Intézet. Az elismert tudományos műhely munkatársai megtalálták Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című versének utolsó, eddig teljesen ismeretlen változatát.

Demeter Szilárd múzeumigazgató és cenzúraügyi népbiztos elárulta, hogy alkotmányossági vizsgálatra már bekérették a művet, és megállapították annak hitelességét. »Kétségkívül ez a változat fejezi ki a nemzet legnagyobb költőjének valódi mondanivalóját. Szakmai körökben régóta pusmogtak arról, hogy valahol rejtőzik egy kézirat, amely tükrözi Petőfi békepárti fordulatát, de mostanáig senki sem találta meg. A második világháború előtt a nem annyira árja liberálisok, a háború után pedig a szintén nem annyira árja kommunisták el akarták hitetni a magyarsággal, hogy Petőfi forradalmár volt, aki a harcot választotta a békével szemben. Ezért titkolták el a nyilvánosság elől a csodálatos alkotás végső változatát.« – közölte a neves szakember, aki elmondta, hogy ennek a felfedezésnek a jelentőségét egyedül a Ne akasszátok fel a királyokat című vers megtalálásához lehet hasonlítani.

A kutatók nem sokkal azután bukkantak rá a keresett kéziratra, hogy Orbán Viktor március 15-i beszédében már megidézte az európai szuperállam ellen fellázadó Petőfi alakját. A magyar miniszterelnök váteszként jósolta meg a múltat. Hazafias kötelességünket teljesítve büszkén tesszük közre elsőként a békeszerető vers hiteles változatát:

Egy gondolat bánt engemet:
Télen, orosz gáz nélkül fagyni meg.
Lassan szenvedni ki, mint a homár,
Amelyet ukrán elnök foga rág;
Félve menni haza, mint a tanár,
Kit otthon szankciós gázszámla vár.
Ne ily rezsit adj, istenem,
Tűzszünetet adj énnekem!
Legyen béke, mindegy kié a Dombasz,
A szláv népek harca mindent csak elbasz;
Legyen vétó, mert kardozni veszélyes
ágyban, párnák közt henyélni fenséges.
Ha majd minden háborús-nép
Harcát megunva békét kér
Pirosló arccal és magyar zászlókkal
És a zászlókon eme szent jelszóval:
„Rezsicsökkentés!”
S ezt elharsogják,
Elharsogják kelettől Brüsszelig,
S a szankció velök megütközik,
Ott lesem meg én,
A hó elején:
Miért folyt ki ennyi pénz ifju kezembül?
A drágulás miatt dühöngök veszettül,
Hadd nyelje el azt a Krímet az orosz,
Kis rezsi jó, a világszabadság rossz.
S pénztárcáján át
Futó forintkán
Láthatja a kivívott diadalt bárki,
A magyar ember sosem háborúpárti.
Ott szedjék össze sárga csekkemet,
Ha jön majd a várva várt tűzszünet,
Hol nélküledes, mulatós-zenével
És a békemenet kiséretével
A hősök laknak, a kastélyuk medencés,
Kik érted éltek, szent rezsicsökkentés!”

Télen, orosz gáz nélkül fagyni meg. Lassan szenvedni ki, mint a homár, Amelyet ukrán elnök foga rág; Félve menni haza, mint a tanár, Kit otthon szankciós gázszámla vár. Ne ily rezsit adj, istenem, Tűzszünetet adj énnekem! Legyen béke, mindegy kié a Dombasz, A szláv népek harca mindent csak elbasz; Legyen vétó, mert kardozni veszélyes ágyban, párnák közt henyélni fenséges. Ha majd minden háborús-nép Harcát megunva békét kér Pirosló arccal és magyar zászlókkal És a zászlókon eme szent jelszóval: „Rezsicsökkentés!” S ezt elharsogják, Elharsogják kelettől Brüsszelig, S a szankció velök megütközik, Ott lesem meg én, A hó elején: Miért folyt ki ennyi pénz ifju kezembül? A drágulás miatt dühöngök veszettül, Hadd nyelje el azt a Krímet az orosz, Kis rezsi jó, a világszabadság rossz. S pénztárcáján át Futó forintkán Láthatja a kivívott diadalt bárki, A magyar ember sosem háborúpárti. Ott szedjék össze sárga csekkemet, Ha jön majd a várva várt tűzszünet, Hol nélküledes, mulatós-zenével És a békemenet kiséretével A hősök laknak, a kastélyuk medencés, Kik érted éltek, szent rezsicsökkentés!”

Nyitókép: MTVA/Faludi Imre
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2023. március 21. 20:54
Nem kellene az almát a körtével hasonlítgatni! Gyümölcs, gyümölcs, na de.....
Krupp Skya
2023. március 21. 18:37
Oroszbarát volt és ez verseiből is kitűnik: Egy gondolat bánt nagyon engemet Nem nyalhatja ki Grompez a seggemet.
Krupp Skya
2023. március 21. 18:34
Radnóti Miklós meg angolbarát volt, mégis egy angol vadászpilóta géppuskája ölte meg.
B_kanya
2023. március 21. 15:11
Ennek a jóképességűnek Petőfi idejében nem Lembergben laktak az ősei? MErt akkor mehetne... Hát mire odaér, már Nyikolájevet vagy Ogyesszát védeni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!