Kevesebb munka, jobb élet

2023. január 13. 12:34

Legritkább esetben hangzik el halálos ágyakon az, hogy „Bárcsak többet dolgoztam volna életemben!”

2023. január 13. 12:34
null
Tordai Bence
Tordai Bence
Facebook

„Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a négynapos munkahét nemcsak a munkavállaló, de a munkáltató szempontjából is előnyös, ráadásul áldásos társadalmi és gazdasági hatásai mellett a klímavédelmi célok elérését is segíti. A 150 éve folyamatosan csökkenő munkaidő történetében újabb mérföldkőhöz közelítünk; a Párbeszéd szerint itt az ideje, hogy felkészüljünk a váltásra.

A legritkább esetben hangzik el halálos ágyakon az a mondat, hogy »Bárcsak többet dolgoztam volna életemben!« Épp ellenkezőleg: sokszor arra döbbenünk rá utólag, hogy túl sokat dolgoztunk, és nem maradt elég időnk arra, ami ennél fontosabb lett volna. Másfél évszázada globális trend a munkaidő csökkenése, és most ismét egyre többen vannak azok, akik a munka és magánélet új egyensúlyát keresik. De nemcsak személyes, családi, társadalmi okok szólnak a munkanapok számának csökkentése mellett, hanem a fenntarthatóbb világ kialakításának is ez az egyik eszköze. A Párbeszéd zöld pártként immár hatodik éve szorgalmazza a négynapos munkahét bevezetését.

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a négynapos munkahét azt jelenti: a munkaidő csökken, de a munkabér változatlan marad. Ilyesfajta rövidített munkahét bevezetésével kísérleteznek eredményesen a világ számos országában. Vagyis pontosan olyan típusú munkahét-rövidítésről beszélünk, mint amikor a hatnaposról az ötnapos munkahétre átállás volt napirenden. Magyarországon 1981 óta van érvényben az ötnapos munkahét, míg a heti munkaidő fokozatosan, kisebb lépésekben csökkent: 1951-ben vezették be a 48 órás, 1967-75 között a 44 órás, ’81-ben a 42 és ’84-ben a 40 órás munkahetet.”

Nyitókép: Gabriel Sanchez / AltoPress / PhotoAlto / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2023. január 14. 15:11
Hány haldokló ágyánál álltál már, te tahó?
kikicsoda
2023. január 14. 12:50
Tordai: Legritkább esetben hangzik el halálos ágyakon az, hogy „Bárcsak többet dolgoztam volna életemben!” Hány halálos ágynál voltál te életedben? Hány haldokló utolsó gondolatait hallottad? Idétlenkedsz itt . . .
Dénia
2023. január 13. 20:46
Nem arról volt szó, hogy négymillió szegény országa, gazdasági összeomlás, teljes szétesés? Ebbe hogy illeszthető be ez a luxusigény?
Palatin
2023. január 13. 20:18
Tordai, a te szádból utólsó szavaidként, bizony fura lenne ezt mondani. A "TÖBB" SZÓT UGYANIS AKKOR HASZNÁLJUK, HA MÁR VALAMIBÖL VOLT VALAMENNYI, AMIHEZ VISZONYÍTANI TUDUNK. Te életedben nem tettél semmi hasznosat, egy semmirekellö, zavarosfejü különc vagy, akit az adófizetö polgárok tartanak el, amit te soha nem tudsz, de nem is akarsz viszonozni. Téged a hozzád hasonló idióták tesznek a kirakatba. Te egy argumentum vagy a demokrácia tökéletlensége mellett, mert az olyan lyukakat hagy nyitva, amiken keresztül a a magadfajta senkik, át tudják tuszkolni magukat. Todai Bence nevének betüiböl egyébként azt lehet kirakni, hogy "aceton derbi", ami arra utal, hogy a fickó körömlakk-lemosóval akarja eltüntetni múltjának szennyét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!