Narratívák háborúja

2023. január 09. 19:59

Egyik fél narratívája sem vallhatja be a „valóságos valóságot”.

2023. január 09. 19:59
null
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„Korunk a narratívák globális háborújának világa. A most zajló, a látványtechnikai felszínen már véressé tett háború minden mélyebb rétegét önmaguknak és egymásnak is ellentmondó elbeszélési módok »magyarázzák« el a gyanútlan és kiszolgáltatott közönségnek.

Nem volna talán érdektelen eltöprengeni a háború egyes rétegeiben egymásnak feszülő narratívák hatalomszerkezetén és legfőképpen azon, hogy miért képtelen és egyben reménytelen feltételezés a »valóságos valóság« elbeszélhetősége. A háború látványtechnikai felszínén a globálisan uralkodó narratíva szerint Oroszország minden ok nélkül megtámadta Ukrajnát. Ezt a minden ok nélküliséget az »unprovoked« állandó jelzővel teszi »nyilvánvalóvá« a globális »valóságipari művek« médiaüzemegysége. S mivel az egész globális véleményhatalmi rendszer ennek a prekoncepciónak rendel alá minden világmagyarázatot, így érthető módon minden olyan tény, ami a háború kiprovokáltságára, »csináltságára« (angolul »manufactured«) utalna, automatikusan megsemmisíti önmagát, nem jöhet át a nagy rendszeren, és ha átjön, az csak azért van, hogy összeesküvés-gyártás termékeként legyen bemutatható.

Márpedig 2014 óta, amikor Victoria Nuland külügyi államtitkár büszkén tette közhírré, hogy nagyjából ötmilliárd dollárból megdöntötték Ukrajna uralmi struktúráját, hogy a helyére egy Ukrajnát Oroszország elleni korlátlan katonai felvonulás terepeként üzemeltető rezsimet helyezzenek, amely ezt követően tudatos amerikai birodalmi stratégia alapján provokálta folyamatosan Oroszországot. És Oroszország végül valóban elkövette az egyetlen dolgot, amit nem lett volna szabad elkövetnie, »ugrott« a provokációra, és ezzel a történelmileg végzetes lépéssel formálisan valóban ő tehető felelőssé minden ezt követő pusztító fordulatért, egyszóval belesétált a professzionálisan felépített csapdába.

Evidens, hogy egyik fél narratívája sem vallhatja be a »valóságos valóságot«, és ez automatikusan eleve reménytelenné tesz minden olyan békerendszert, ami nemcsak ezt a háborút segítene lezárni, de egyúttal elejét venné a további ellenségeskedésnek is. Sőt igen hosszú időre állandósíthatja a se háború, se béke bizonytalanságát, folyamatosan felmérhetetlen károkat okozva Ukrajnának, Oroszországnak és egész Európának.”

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. január 10. 14:28
Jobbulást,Laci bácsi! :)
Brandon the great Negro
2023. január 10. 13:51
Az USA nem először operál ezzel az eljárással. Korea, Vietnam, Ukrajna.
Szilágyi Miklós
2023. január 10. 13:49
A 2014-es Nuland nyilatkozatra van forrás?
RoFe
2023. január 10. 09:02
"hogy a helyére egy Ukrajnát Oroszország elleni korlátlan katonai felvonulás terepeként üzemeltető rezsimet helyezzenek, amely ezt követően tudatos amerikai birodalmi stratégia alapján provokálta folyamatosan Oroszországot." Mondjunk nagy és ellenőrizhetetlen dolgokat, ettől úgy tűnik, értünk hozzá. De sajnos ez nem így működik, ezek maradnak üres, bizonyítatlan állítások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!