A háború a problémamegoldás művészete

2023. január 01. 17:53

Az ukránoknak aránytalanul több problémát kell megoldaniuk, mint az oroszoknak.

2023. január 01. 17:53
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Neokohn

„Újra el kell mondanom, amit már ezerszer elmondtam, leírtam. Én nem vagyok hadviselő fél, sem propagandatöltelék a hadviselő nemzetek gulyáságyújában. Azt mondom, amit geopolitikai elemzőként pillanatnyilag helyesnek ítélek. Szakmailag, nem etikailag. Az etikát hagyjuk meg az etikusoknak. Az ő dolguk megmondani, hogy egy háború jó-e vagy rossz. Az én dolgom megmondani, hogy megnyerhető-e, és ha igen, akkor hogyan. A múltkor a szerkesztőm újra megkérdezte, hogy még mindig úgy látom-e a háború kimenetelét, mint a háború első napjaiban, és ha igen akkor miért? Azt feleltem, hogy igen, méghozzá azért, mert a háború a problémamegoldás művészete. Az ukránoknak pedig ebben a háborúban aránytalanul több problémát kell megoldaniuk, mint az oroszoknak.

Megvédeni egy hátországot, energiát-vizet-élelmiszert biztosítani a városlakók millióinak és egybetartani egy gazdaságot meg egy társadalmat. Mindeközben meg kell vívni egy végtelenbe nyúló háborút is, egy egyre erősödő ellenféllel szemben. Mindez sokkal magasabb probléma kupac, mint katonát állítani és hadianyagot termelni.(...) Tüzérségi lőszert beszerezni egy maximálisan leterhelt szövetséges ipari háttérből és a világ másik végéből Ukrajnába szállítani sokkal összetettebb probléma, mint újraindítani az 50 éves gyártósorokat vagy zöld folyosót biztosítani az Észak-Koreából érkező tehervonatoknak.

Százezres nagyságrendű hadseregeket felállítani és fenntartani harmincmillió lakosból, sokkal nagyobb probléma, mint ugyanez a varázslat száznegyven millióból. Energiát csempészni egy ostromlott ország fenntartására sokkal nagyobb probléma, mint néhány bőröndre való mikrochipet csempészni át a glóbusz leghosszabb határain. Egy tüzérségi háborút sokkal nagyobb probléma megnyerni úgy, hogy többszörös hátrányban vagy, mint amikor a többszörös előny pozíciójából állsz neki a dolognak.

Azoknak pedig akik folyton azt ismételgetik, hogy az ukránok mögött ott van a Nyugat és főleg az USA segítsége, azt válaszolom, hogy ezek a szereplők elsősorban a saját problémáikat akarjak megoldani ezen a válságon keresztül és nem Ukrajna problémait.”

 

2023 potenciális háborús gócpontjai, amelyeket figyelnünk kell

Nemzetközi segélyszervezet adatai, dokumentációi alapján 2023 elején, a mai napon is a világon 110 fegyveres konfliktus zajlik, ebből 45 a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, 35 Afrika egyéb részein, 21 Ázsiában, 7 Európában és 6 Latin-Amerika területén.

 

Nyitókép: SOFIA BOBOK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2023. január 02. 21:24
ROBERT! EZ GYÖNYÖRŰ: https://www.youtube.com/watch?v=lMwSlp7I7IQ
Hobby24
2023. január 02. 09:30
Itt Ukrajna a legkisebb proléma: Tudja mindenki, nem róla szól a történet. Az egypólusú világ talapzata repedezik. És ezt az USA bármi áron (ma Ukrajnában, holnap a világ bármely pontján) háborúval kész megvédeni. A kérdés: javítható-e a talapzat?
LancelotDuLac
2023. január 02. 05:46
"Mindeközben meg kell vívni egy végtelenbe nyúló háborút is, egy EGYRE ERŐSÖDŐ ELLENFÉLLEL SZEMBEN - "mekkora egy seggfej - XDDDDDD nekem nem úgy tűnt, hogy erősödik XDDDDD - gyakorlatilag már visszazavarták őket majd Moszkváig XDDDDDDD
stug
2023. január 02. 03:03
Izraelnek is sokszor sok problémát kellett megoldania, amikor a ruszkik által felszerelt arab szomszédai ráugrottak. A szerző logikája alapján már nem léteznének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!