Súlyos, rendszerszintű korrupciót mutat a Katar-gate pénzügyi visszaélésekkel teli botránysorozata

2022. december 16. 14:56

Attól mert Európában van valami, attól az még igenis működhet rosszul.

2022. december 16. 14:56
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„Értelemszerűen súlyos, rendszerszintű korrupciót mutat a Katar-gate pénzügyi visszaélésekkel teli botránysorozata, amely az Európai Parlament tagjait és tisztségviselőit érinti.

Ugyanakkor ez nem az első és nem ez az egyedüli vesztegetéses botrány az EU vezető tisztségviselőinél: Günther Oettinger, Klaus Mangold és a Paks 2 engedélyezése körüli visszaélések, az agrárlobbi szabotázsa, ill. a zöld átallással szemben is már hasonló esetek voltak. De a konkrét esetektől függetlenül elég arra emlékeznünk, hogy 2010 és 2019 között, elemzések szerint csak a Shell, BP, Total, ExxonMobil és a Chevron 251 millió eurót költött az EU-s intézményekben a szigorú klímavédelmi célok elleni lobbizásra.

A Katar-gate rávilágított arra, hogy attól mert Európában van valami, attól az még igenis működhet rosszul. Működhet átláthatatlanul és sokszor sajnos antidemokratikusan. A mi politikai közösségünk a kezdetektől fogva kritikusan állt ahhoz az egyébként értelmetlen vitához, hogy az EU ma vagy minden világok legjobbika vagy maga a pokol. A Katar-gate megmutatta, hogy a zöld álláspont a helyes, ami szerint a valódi kérdés az, hogy jobban működő Európai Uniónk legyen.

Olyan Uniót kell ugyanis teremtenünk, amely joggal kérheti számon a demokratikus alapelveket az egyes tagállamokon. Mert ki kell mondani: a mostani nem ilyen. Az Unió működése átláthatatlan, nincs kapcsolat az unió döntéshozói és az uniós állampolgárok között. Nem érzik úgy az emberek, hogy érdemi befolyásuk lehetne az EU működésére. Ezen mielőbb változtatni kell: növelni kell az átláthatóságot és valódi vitákat kell folytatni az Unión belül is. Le kell folytatni a vitákat a káros lobbitevékenységek megszüntetéséről (jelezném, hogy most az ügyben sütkérező Fidesz a legtöbb lobbizás-ellenes javaslatot leszavazta), a vagyonnyilatkozati rendszerről, az utazási költségtérítésekről, a napidíjakról, az átláthatatlanságot segítő szabályok megszüntetéséről. Ha ezeket nem folytatjuk le, akkor az EU-ellenes hangok fognak csak megerősödni és ismét az értelmetlen viták dimenziójában találjuk magunkat.”

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csakazigazat2
2022. december 20. 17:21
Teljesen jogosan sütkérezik a FIDESZ a Katar-gate-ben, ui. pontosan azok mutogatnak Orbánra akik a legnagyobb mocsok gazemberek is egyben az EU-ban és itthon is. A brüsszeli lobbizás nem hivatalos intézménye melegágya a korrupciónak. Alapból fel kell számolni. Engem az egész emlékeztet egy régi középkori világra, ahol az ügyek kijárásos alapon intéződtek.
balu3
2022. december 18. 00:25
Összegek pitiáner volta érdekes. Olcsók na
rókabácsi
2022. december 17. 14:17
és petike a ti három milliárdos vesztegetések?
syphax
2022. december 17. 02:02
"...Súlyos, rendszerszintű korrupciót mutat a Katar-gate pénzügyi visszaélésekkel teli botránysorozata.." EGY SZEMÉTDOMB, DE INKÁBB TRÁGYADOMB AZ EGÉSZ EP.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!