Letterman az ámulat rabigájában – a Netflix Zelenszkij-interjújáról

2022. december 15. 19:37

Az amerikai talkshow-veterán beszélgetése az ukrán elnökkel nem csak kellemetlen élmény, de interjúként is csapnivaló. A célnak viszont megfelel.

2022. december 15. 19:37
null
Greczula Levente László
Mandiner

Hétfőn jelent meg a Netflixen David Letterman amerikai talkshow-veterán közel háromnegyed órás interjúja Ukrajna elnökével, Volodimir Zelenszkijjel. Letterman elutazott Kijevbe, hogy elkészíthesse ezt a beszélgetést Zelenszkijjel, ami – talán nem túlzok, ha ezt írom – egyből a Hős Volodimir-mondakör klasszikusává vált.

Az interjú kapcsán gyakorlatilag minden tökéletes: a két egykori humorista egy lezárt kijevi metróállomáson találkozik egy szűk közönség előtt, ahol csak szükségvilágítás van, a beszélgetés menetét pedig nem csak az elhaladó metrószerelvények zaja töri meg, hanem néha a légvédelmi szirénák valahogyan lehallatszó sikítása is.

Letterman már az odaúton bevallja a nézőnek, hogy őszintén rajong Zelenszkijért, nagy meglepetésekre tehát senkinek nem kell számítania.

Az viszont meghökkentő, hogy a párosból még úgy is Volodimir Zelenszkij tűnik hajlamosabbnak a(z ön-) reflexióra, hogy kettejük közül ő az, aki tíz hónapja minden egyes nap testközelből éli át a háborút. Az ukrán elnök éppen ugyanolyan határozottnak tűnik az egész beszélgetés során, mint amit az elmúlt hónapokban megszokhattunk tőle, Letterman pedig láthatóan le van nyűgözve – nem is nagyon próbál kitörni az ámulat rabigájából, hogy esetleg érdemi kérdésekkel zavarja meg Zelenszkijt.

Valóban: David Lettermannel a kitekintésekkel tarkított interjúfilm közben is szembejön néhányszor „az ukrán valóság”, de a gyakorlott amerikai tévés ilyenkor elképesztő ügyességgel néz mindig másfelé.

Letterman futni hagyja Zelenszkijt, amikor az a kérdés merül fel, mégis hogyan lehetett egy humorista-sorozatszínészből elnök egy országban (a mellékelt példa szerint úgy, hogy az ember maga is B-ligás oligarcha), nem érdeklődik a Kijevben kiállított háborús roncsokon látható wolfsangelek jelentése után, s úgy tűnik, az sem zavarja különösebben, hogy abban az underground stand up-klubban, ahol ő is fellép, minden kabaréest „szláváukráínyezéssel” kezdődik, mint egy jobb banderista pogrom a negyvenes években.

Bár az a készítők javára írható, hogy

ezek a részletek legalább megjelennek a műsorban, az nehezen megbocsátható, hogy a kontextusba helyezésükre már nem futotta.

Meglehet persze, hogy ez zavart okozott volna az ukrán vezetéssel kapcsolatban kialakult uralkodó narratívában, ez pedig aligha lehetett cél. Kár – az ilyen, teljesen kritikátlan PR-anyagokat még a honi kormánymédiában is meg szokás mosolyogni.

Azt azonban nem állíthatom, hogy a beszélgetés önmagában céltalan lett volna. Lenyűgöző az a szervilizmus, amivel Letterman maga mondja ki a Hős Volodimir-mondakör tételmondatát, ami szerint Ukrajna nem csak saját magáért, hanem az egész nyugati világért és a demokráciáért harcol. A sztori jelenlegi állása szerint – derül ki az interjúból – Zelenszkij most már az amerikai állampolgárokat is védi. S ennek kapcsán mondja az ukrán elnök: „Ezt az amerikai társadalomnak is tudnia kell, hogy nehogy letérjenek az Ukrajnát segítő ösvényről.

Íme, a cél. Nehogy az amcsik meggondolják magukat.

Néhány hónapja még elég volt ehhez az ukrán first lady látogatása a tengerentúlon, most már Zelenszkijnek, az év emberének, a demokrácia és szabadság, valamint A Világegyetem Oroszországtól Nyugatra Eső Része védelmezőjének személyesen kellett a kezébe vennie a dolgokat.

Hogy David Letterman eközben egyszer sem kérdez vissza, rá nézve szégyenteljes, nézőként pedig egészen kellemetlen élmény. De a klasszikusok éppen így születnek. Legalább is a Hős Volodimir-mondakörben.

Fotó: Netflix

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hydra Esus
2022. december 16. 06:13
Szégyentelen szar propaganda. Kézfogás közben a szívre (vagy hova a faszba) tett kéz, annyira szánalmas. Az ország romokban, a lakosság szenved, menekül meg pusztul, de adjatok még fegyvert mert az oroszt meg kell állítani. Jó, hulljon el minél több ukrán martalóc, annál kevesebb támad majd ránk.
elfújta az ellenszél
2022. december 15. 20:53
Alsó hangon 135 ezer az elesett ukrán katonák száma a kiszivárgott adatok szerint. Ezért igazán nem túl nagy ár egy vállonveregetés a Nép Szolgájának
FreeEurope
2022. december 15. 20:48
Volodimir a galaxis örzője. Csak nehogy jöjjenek a klingonok!
letsgobrandon
2022. december 15. 20:20
nyugaton ezt be is szopják.. fingjuk sincs az ukránokról
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!