Szabad kxrás

2022. december 19. 12:48

Hirtelen a szólásszabadság, az alkotói szabadság legnagyobb védelmezőjévé vált Kálomista Gábor.

2022. december 19. 12:48
null
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Hirtelen a szólásszabadság, az alkotói szabadság legnagyobb védelmezőjévé vált Kálomista Gábor, amikor Hann Endre, a Medián vezetője beperelte őt az Elkxrtuk című film hamis tartalma miatt. A mozit, szándékosan, a 2022-es választások előtt mutatták be, elvileg a 2006-os zavargásokról és, Gyurcsány Ferencről szól, mondanom sem kell, tele torzításokkal, hazugságokkal A szereplők egy része simám beazonosítható, de még különösebb fantázia sem kell hozzá: maga a producer, Kálomista megnevezi őket, így például Hann Endrét is (a wikipédián is így szerepel; a színész képe alatt, kit is alakít a filmben…)

Az alkotás, természetesen, tökéletesen a Fidesz-féle narratívának felel meg, eltorzítva a valóságot, a szereplőket, ám mégis dokumentarista megoldásokat színlelve. Nyilvánvaló politikai propaganda, amit látunk, láthattunk, már aki megnézte. Merthogy tömegek nem zarándokoltak a mozikba, leginkább a kirendelt iskolások töltötték meg a termeket. Nos, a Hann indította per az elmúlt héten zárult – első fokon.

A közvélemény-kutató azért indította, mert a ráruházott szerep semmiben nem felelt meg a valóságnak, őt, a hatalmat a gonoszságig kiszolgáló, a zavargások elfojtásában is fontos szerepet játszó személyként mutatták fel. A bíróság helyt adott a keresetnek, Kálomistát bocsánatkérésre és másfél millió bánatpénz megfizetésére szólította fel. A producer azonnal bejelentette fellebbezését, bízva a másodfok sokszor tapasztalható politikai elfogultságában. Vagyis: a nyilvánvaló tények ellenére Kálomistának van esélye a következő fordulóban. Bár, követve a Fidesz sikerpropagandáját, már a mostani ítéletet is ünnepelte; szerinte a bíróság elfogadta a film interpretációját 2006-os események kapcsán.

Még akkor is, ha Kálomista szerint a bíróság nyilvánvalóan elfogult volt, ahogy ő fogalmazott: nem véletlen, hogy a bíróság épülete közel van az amerikai nagykövetséghez. Hát körülbelül annyira valós a film tartalma, mint Kálomista eme kijelentése. De ettől még, sajnos, előfordulhat a másodfokon döntő bíróság erre a távolságra (közelségre) alapozza majd ítéletét. Legyünk józanok: itt élünk.”

Nyitókép: Földházi Árpád 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
De Molay
2022. december 21. 10:09
"Szerinted ki ülhet a rendőr autó jobb első parancsnoki ülésére és adhat ukázokat URH-n?" A magasabb beosztású rendőr parancsnok. Toroczkai az? Biztos, hogy ukázokat adott? De kinek?? Egy szigorúan hierarchikusan felépített szervezetben, mint a rendőrség? Vagy rendőrségi frekvencián az ostromlóknak?
Scio
2022. december 20. 22:14
.
Abafy Alfréd
2022. december 20. 15:24
figyelj, te ócska kommunista. Kálomistának a bokájáig sem érsz, szarházi, ostoba faszkalap.
Proxima Centauri
2022. december 19. 18:16
A magyar belpilitika csak a folklór szintjén és szempontjából érdekel. A tárgyhoz csak annyit, hogy az Elqrtuk úgy viszonyítható mondjuk a Tanúhoz, mint Nyúl Bence Bendegúz akvarellje lLeonardo skiccéhez. Naná, hogy itt nem vagyok magyar Ha egyszer már a Toroczkai sem az. Tiszteltetem az ásotthalmokat. Istenem, nem lehet mindenki Zrínyi Ilona. Vagy Szili Katalin, esetleg génagynémaczóágnes. Egyébként is az Ilona férje, aki egy tököli, tevékeny részt vállalt Bécs ostromában Ami dicséretes ( lőn vala), ha ezt a fekete seregben töszi mög, nem a fekete (Kara) Musztafa oldalán. Csak mondom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!