Rossz rendszerben az ember nem lehet jól

2022. november 21. 10:44

Sokszor hallok panaszkodni embereket, már nem bírják a terhelést, rosszul érzik magukat.

2022. november 21. 10:44
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka
Facebook

„A tegnap Gergely Márton barátommal – volt Népszabadságos újságíróval – sorra vettük, hány féle válsággal, szorongással élnek manapság az emberek, és milyen kitettek ezeknek a pályakezdők. Háborús, egzisztenciális, klímaszorongás. Autokráciákban az elnyomó rezsimtől való félelem. A politikai céllal gerjesztett agresszió.

Sokszor hallok panaszkodni embereket, már nem bírják a terhelést, rosszul érzik magukat.

Az alábbi beszélgetést Tóth Ákos – volt Népszabadságos újságíró – készítette velem. Ez alatt jöttem rá: rosszkedvünk tele, a rossz közérzet természetes, sőt hasznos. Ha jól éreznénk magunkat ilyen körülmények között, ha konfort érzetünk, biztonságérzetünk működne – gyanakodnunk kellene, elsősorban magunkra. Rossz rendszerben az ember nem lehet jól. Az egyetlen, amit tehet, hogy megpróbálja megérteni a rossz közérzetét, a magáét is, a másokét is. És megpróbál tenni ellene. Magáért is, másokért is.

 

 

A rossz jóra fordítása, mint politikai program, azt hiszem ez minden szinten, minden területen érvényes lehet. Van az alábbi szövegben néhány gondolatfutam arról, hogyan is lehetne ez. Hogyan jöhetne létre a folyamatos egymásellen feszülésből egy közös világ. Milyen fontos lenne egy közös nyelv megtalálása, használata.

Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a fordulat nem történik meg, ha elhallgatnak ezek az emberek – nevezzük őket volt Népszabadságosoknak. Ezek, akik felismerik és el tudják mondani történeteinket, fel tudják tenni a megkerülhetetlen kérdéseket.

A Népszabadság – a sajtó ellehetetlenítése sokkal mélyebb és végzetesebb drámája volt a mai magyar társadalomnak, mint azt gondolhattuk akkor. Valamennyit enyhíteni lehet ebből a veszteségből, ha olvassátok, figyelitek tovább a munkájukat. Most itt, az alábbi anyagban például Tóth Ákos kérdéseit.”

Nyitókép: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wasserwoman
2022. november 22. 18:58
Parászka minden nap. Uncsi vagy
Házam Hazája
2022. november 22. 00:32
A Gyászjelentésekben is keresgélek majd.
akiaki
2022. november 21. 23:00
de parászka lehetsz azért!
Megtalálta
2022. november 21. 22:23
Már megint a Népszabadság beszántása... A Fidesznek maximum annyi róható fel, hogy annak a posztkomcsi elfekvőnek (és persze pénztemetőnek) nem vette át a finanszírozását az MSZP-től. Ugyan miért is tette volna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!