Ez a herszoni kivonulás, de az egész hadjárat felér egy stratégiai vereséggel Oroszország számára

2022. november 09. 18:42

Oroszország központi szereplő marad, de presztízse évtizedekre a mélybe hullik.

2022. november 09. 18:42
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Herszont most lehet hogy tényleg elhagyják az oroszok - még talán magát a várost is, nem csak a falvakat, ahonnan már látni a képeket. Mi lehet a háttérben?

Nem tudni olyan közvetlen katonai nyomásról, ami ezt indokolná, persze hosszabb, több hónapos távon nehezen tartható volt a régió a gyenge utánpótlással. Lehet az is, hogy magát a várost védeni fogják.

Rendkívüli: feladják az oroszok Herszon városát, a Dnyeper keleti partjára vonulnak vissza

Az orosz erőknek a Dnyeper bal partjára való visszavonását rendelte el szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az orosz hadsereg ennek értelmében kivonul Herszon városából is, melyet a tavasz folyamán foglalt el az orosz hadsereg. Szergej Szurovikin tábornok, az „orosz különleges hadművelet" parancsnoka szerint nem lehetett tovább fenntartani a város ellátását, így visszavonulnak.

Egy forrásom szerint a hír, hogy egy olyan békeajánlat van, ami alapján lehet »megegyezés«, valós. Ez a Donbasz és Krím cserébe Zaporizsjéért és Herszon megyéért, azaz Ukrajna területi veszteséget fogad el, de Oroszország lemond a szárazföldi összeköttetésről a Krímig. Hogy ennek milyen keretet adnak, nem látom, hiszen jogilag orosz területről van szó Moszkva szemében, Ukrajna meg ugyan miért adna fel területet, amikor »győz«. De ha akarnak, lehet diplomáciai formulát találni – népszavazásokat a jövőben, stb. Oroszország továbbá a lefoglalt 300 milliárd dollárját háborús jóvátételként odaadná Ukrajnának, ami viszont vállalná, hogy semleges ország marad.

Bármi is igaz, ez a herszoni kivonulás, de az egész hadjárat felér egy stratégiai vereséggel Oroszország számára.

Van a szöveg, a propaganda, az Azovsztal biolaborja szintű primitív hazugságok, a kommentelés és van a valóság: az orosz hadsereg és az orosz állam sokkal gyengébb annál, amit magáról gondolt, és amit a világ gondolt róla.

Szakértő: Sokba került volna az oroszoknak Herszonban maradni

Költség-haszon elemzés. Amikor Szurovikin tábornok a mai délután bejelentette az orosz csapatok visszavonását a szimbolikus jelentőségű Herszon városából, az embernek elkerülhetetlenül ez a fogalom jutott az eszébe. A nyugati sajtóban Armageddon tábornoknak elnevezett hivatásos katona ismét tanújelét adta annak, hogy a kezét semmilyen politikai megfontolás nem köti.

Ez a háború stratégiai bukás, még ha meg is tartanak valamennyi földet - ahogy egyébként az elején megmondtam. Ezt már február 24-én elvesztették, amikor egy gyenge és kicsi hadsereggel, ami maximum a déli régióra lett volna elég, megtámadták egész Ukrajnát.

De ez olyan orosz stratégiai vereség, amely Oroszországot nem teszi irrelevánssá, hiszen megannyi ásványkincse és atomarzenálja miatt központi szereplő marad a világban.

Presztízse viszont évtizedekre a mélybe hullik...”

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MIPIUSZ
2022. november 10. 21:49
Ugyan már! Csak indulnak haza az oroszok, mert kezdődik a foci VB... A többit meg elvégzik a rakéták hamarosan egy második rakétacsapás sorozat alatt az infrastruktúra ellen. Mire véget ér a foci VB a rakéták kivégzik az ukrán infrastruktúrát és bedobhatják a törölközőt Z emberei... A gazdaság leáll, mert a gyárak sem tudnak majd termelni áram és gáz nélkül...ekkor kezdődhetnek végre a béketárgyalások...
Göby
2022. november 10. 07:21
Ásványkincse, energia hordozó és atomarzenál lévén kp szerepe megmarad ... Egyszóval önellátó és továbbra is el tudna bárkit pusztítani még az emlékekből is ... de azt mondják a mocskos okos nyugatiak, hogy a presztizse elsüllyedt ... Vajon az Oroszokat mennyire érdekelte a nyugat véleménye, mondjuk így az utóbbi 1 évben ... A Rest meg alig várja, hogy bevegyék a Brics szövetségbe ... Nyugati vágyálmok tértek vissza Demkó úr éjszakáira... Putyin: -"Whon cares?" (arról nem beszélve, hogy egy taktikai visszavonuláshoz ugyan olyan jó kivitelezés kell, mint egy jó támadáshoz ... Nem visszarohanok és pont ...)
indikém
2022. november 10. 04:41
Nem vagyok egy demko...a tények.Ukraina csődben van.Ukraina elveszítette területe 20 százalékát eddig. Ukrajna megfagy és éhen hal ezen a télen.Ukraina lakossága 15- 20 millióval csökkent. Ukraina nemzőképes férfi lakossága szinte kihalt.Ukraina szinte porig van rombolva. Ukrajnát a világ összes pénzén sem lehet újjá építeni ezt még a hülye Nyugat is tudja. Igazad van demó...így kell győzni, ennyire egyértelműen.
stug
2022. november 09. 22:50
"az Azovsztal biolaborja szintű primitív hazugságok" - mi jöhet még, az ott elfogott NATO-tábornokok sem léteznek?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!