Elvérzett az orosz soft power

2022. október 12. 07:35

A rivális, nyugati soft power az erős, nem az orosz.

2022. október 12. 07:35
Kosztur András
Kosztur András
Moszkva tér

„A soft power, vagyis a puha erő egyik eszköze a propaganda, amely révén egy ország formálni tudja a róla és cselekedeteiről saját polgárai, és mások által alkotott képet. Ma a legtöbbször talán Oroszországgal összefüggésben emlegetik a propaganda szót, félelmetes információs befolyást tulajdonítva a Kremlnek, amellyel nyugat-európai választásokba avatkozhat be, és a maga oldalára állíthatja ezen országok közvéleményét. Valójában azonban ennek az állításnak az elterjedtsége inkább egy másik, rivális soft power sikerének eredménye lehet, valóságalapja ugyanis nem sok van. Az orosz soft power ugyanis legkésőbb az idei háború első óráiban elvérzett Nyugaton. (...)

Ez gyakran bizonyul kényelmes magyarázatnak egyes vezetők és érdekcsoportok politikai ellenfeleivel szemben. Donald Trump tulajdonképpen mai napig nem tudta lemosni magáról, hogy orosz beavatkozással lett az Egyesült Államok elnöke. Legutóbb pedig a cseh miniszterelnök állította az ellene tüntető 70 ezres tömegről, hogy az orosz propaganda befolyásolta őket. Az orosz propaganda mindenhova elérő keze azonban a valóságban meglehetősen erőtlennek bizonyult, amikor a háború kitörésekor az ukrán és főképp a mögötte álló nyugati médiagépezettel kellett szembenéznie.

Miközben a nemzetközi sajtó az ukrán részről érkező hírek közül a legképtelenebbeket – Kijev szellemétől az uborkás üveggel leszedett drónon át a golyóstollal rajzolt orosz haditervekig – is szinte kritikátlanul terjesztette, Putyin betegségéről vagy egyenesen már bekövetkezett haláláról hozott le hosszas elemzéseket, állandó jelleggel váltott le, vagy ölte meg csatában az orosz tábornokokat és csecsen hadurakat, és az orosz hadsereg lepukkantságáról értekezett, orosz oldalról szinte semmit nem vettek át a Kreml-közeli tévékben futó politikai talk-show-k aktuális világháborús riogatásait leszámítva.”

Nyitókép: AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. október 12. 19:41
Ki ez a Junio 254 784 265 sz senkije ?
Péterffy
2022. október 12. 12:45
A 3. világháború fél éve tart. Frontvonalai a Facebook-Twitter-Instagram trió környékén keresendők.
lofejazagyban
2022. október 12. 10:10
a cikkben leírtakkal tele volta tavasszal az összes nyugati média. Mi ebben az új? Ha öcsi gondolkodna, akkor rájönne, hogy a nyugati üzenet - "a médiában már nyertünk" - nem igaz, India, Kína, az arab világ és Afrika nem állt az Egyesült Államok mellé, sőt, Amerika állt a korábbi lator államok - Venezuela, Azerbajdzáns - elé hízelegni.
Reszelő Aladár
2022. október 12. 09:37
Azért ebben az USA dominanciája eddig sem volt megkérdőjelezhető és ezt most is világossá tették a világ számára. Amíg ők gyártják és mások tűlük veszik át az internetes tartalmak java részét, amíg ők készítenek sorozatokat az általuk birtokolt streaming szolgáltatóknak, amíg az ő zenéiket hallgatjuk, amíg ők birtokolják a közösségi hálózatokat, ők befolyásolják tartalmak terjedését és ők adnak agendát a nemzetközi NGO-knak, ahogy a befolyásolásra szánt pénzek is onnan származnak, addig sok kérdés nem is lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!