Európa felrobbantása

2022. október 03. 10:11

Az Északi Áramlatot gázszállításra építették, de ennél sokkal több volt a geopolitikai jelentősége.

2022. október 03. 10:11
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„Az Északi Áramlatot gázszállításra építették, de ennél sokkal több volt a geopolitikai jelentősége. Európa két legnagyobb országát, Oroszországot és Németországot kötötte össze. Azt a két államot, amelyek a huszadik században két borzalmas háborút vívott egymás ellen, több tízmillió halottal, romokkal és hihetetlen pusztulással. Hazánk is elvesztette területének kétharmadát ezekben a háborúkban. A második világháború után, az enyhülés évtizedeiben a német politika túltette magát a russzofóbián, békés együttélésre törekedett Moszkvával. Willy Brandt, Helmut Schmidt, Gerhard Schröder a szocdemektől, Helmut Kohl és Angela Merkel a kereszténydemokratáktól megértette, hogy ahogy Nyugaton a német-francia barátság, úgy Keleten a német-orosz partnerség biztosítja az európai békét. Ezt szolgálta volna még több évtizedre az Északi Áramlat, s ezt robbantották fel néhány napja a Keleti-tenger mélyén. A robbantás geopolitikai üzenete egyértelmű. Németországnak nem az a dolga, hogy békésen együttműködjön Oroszországgal. A németeknek az a feladatuk, hogy tankokat szállítsanak az oroszok ellen, amiben kétségkívül nagyobb gyakorlatuk van. 

A gázvezeték felrobbantásával kapcsolatban több teória is megjelent. Én egyedül Radoslaw Sikorskinak hiszek, aki elég egyértelműen az USA és közvetlenül Joe Biden elnök intézkedésének tudja be az akciót. Sikorski családilag is a lengyel-angolszász barátság »fekete öves« híve, az amerikai liberális főideológus, Anne Applebaum férje, a Bilderberg csoport tagja és nem utolsósorban Joe Biden elnök személyes barátja. Joggal emlékeztetett arra, hogy Biden ezzel most teljesítette be még februárban, a gázvezeték megszüntetésére tett nyilvános ígéretét. Sikorski felette áll a szokványos háborús propagandának, ő megengedheti magának, hogy a geopolitikai lényegre koncentráljon. A négy kelet-ukrán megye Oroszországhoz csatolásával egyfelől és a novemberi amerikai választások közeledtével másfelől az Egyesült Államoknak az eddiginél is nyíltabban be kell avatkoznia a háborúba, egyelőre persze katonák küldése nélkül.

Az Északi Áramlat elpusztítása kizárólag amerikai szempontból ezért kifejezetten sikeres akció volt.

Sőt, ha valamilyen csoda folytán mégsem az amerikaiak követték volna el, Radoslaw Sikorski szerint akkor is hasznos, ha mindenki ezt gondolja.”

Nyitókép: HANDOUT / SWEDISH COAST GUARD / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekeke
2022. október 03. 17:56
Már jóideje felhívtam errefelé a figyelmet Hegyi Gyula némely írására... Ez is olyan. Az más kérdés hogy az ilyesmit inkább agyonhallgatjak.
DoomGuy
2022. október 03. 16:10
Nem is tudom, hogy ez a faszi mit keres az MSZP-ben.
theseur
2022. október 03. 15:10
Szép dolog, hogy az EU békemissziót tart fenn Dél-Szudánban, de Európa szívében sok millió ukrán és ukrajnai orosz ember sorsa iránt sem szabadna ennyire közömbösnek lennie. Nagyon fájdalmas leírni, de Erdogan török elnök egymagában többet próbál tenni valamifajta rendezésért, mint a teljes uniós politikai vezetés. https://index.hu/velemeny/2022/10/03/europa-felrobbantasa/?fbclid=IwAR2ykiYfQKTt_FX3t0Q2VoKKdYnVmov-6GgZDDGOoEwnj5ByU2aVHOwQ6UM&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202210
balbako_
2022. október 03. 14:04
Hegyi Gyula sem fog sok kenyeret megenni a baloldalon, amúgy igaza van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!