Legyen annak is véleménye, akinek nincsen méhe!

2022. október 13. 15:05

Az abortuszhoz való hozzáférés ügyével kapcsolatban a férfiak sem maradhatnak csendben.

2022. október 13. 15:05
null
Bakó Júlia
Mérce

„Ha más nem, Dúró Dóra példája mindenkinek elég érzékletesen mutatja be, hogy attól, hogy valakinek méhe van, még nem lesz a női reproduktív jogok szószónoka, sőt, a politikai karrierjének egy tetemes része épülhet arra, hogy ezek korlátozását, a nők biológiájukhoz való odaláncolását propagálja, úton-útfélen hangoztassa, hogy aki képes szülni, annak minél előbb és minél többször meg kellene azt tennie, hiszen nőként ez a kötelessége.

Azt mondani, hogy egy adott ügyről, jelenségről csak az formálhat véleményt, és csupán annak a véleménye lehet benne mérvadó, akinek abban elsőkézből van tapasztalata (ebben az esetben nő és méhe van), megakadályozza azt, hogy szélesebb, szolidaritáson alapuló társadalmi mozgalmak alakuljanak ki.

Azt sugallja, hogy egy-egy konkrét ügynek, mint amilyen az abortuszkérdés is, csupán bizonyos társadalmi csoportokra van hatása.

Ha nem vagy fekete, ne szólalj fel feketéket érintő kérdésekben, ha nem vagy egy gyarmatosított ország lakosa, ne emelj szót az imperializmus ellen, ha nem vagy nő, ne szólj bele az abortuszkérdésbe, ha nem vagy a munkásosztály tagja, ne foglalkozz a kizsákmányolással.

Azt szeretném, hogy a nők testéről férfiak hozzák a döntéseket? Hogy a feketéknek továbbra se lehessen beleszólásuk az őket érintő politikák alakításába? Hogy a gyarmati országok továbbra is csendben kövessék a gyarmatosító hatalmakat? Hogy felsőbb osztálybeliek irányítsák a munkásmozgalmakat? Nem.

Hanem azt, hogy valódi változásokat elérni kívánó politikai, társadalmi mozgalmak mögött, amilyen az abortuszhoz való jogért küzdő feminizmus is, széles társadalmi összefogás kell álljon, amelynek az alapja az empátia. Az empátia teszi lehetővé azt, hogy a másik által átélt élményeket, a másik által képviselt eszméket megértsük, magunkévá tegyük és kiálljunk értük, még akkor is, ha nem vagyunk a közvetlenül érintett társadalmi csoport tagjai.

Nagyon egyszerűen:

legyen a férfiaknak is véleménye abortusz kérdésében, még akkor is, ha nincsen méhük. Figyeljenek oda a nők szavára, állítsák az általuk átélt élményeket a politikájuk központjába, majd képviseljék ők maguk is ezeket a politikákat a nőkkel együtt, egyenlően, karöltve.”

Nyitókép: Riccardo Milani / Hans Lucas / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2023. július 13. 12:01
Mérce. Lapozzunk.
villanyos
2022. október 13. 20:50
Érdekes, hogy mindig azok hozzák fel az abortuszt témának, akik valahogy megszülettek... A normálisan gondolkodó, előttem hozzászólók gondolataival maximálisan egyetértek! A buggyant liberálisok csak a maguk dolgával foglalkozzanak, másokéval ne.
Kivűlálló
2022. október 13. 20:21
"Legyen annak is véleménye, akinek nincsen méhe!" Nem foglalkozom méhészettel, de véleményem mindig volt! Az viszont rohadtul nem tetszene a fajtádnak Julis!
Kajszibarack
2022. október 13. 18:41
Gyermeknek életet adni csodálatos dolog. Örömöt, vidámságot, értelmes elfoglaltságot kapnak azok a párok, akik vállalnak 1-2-3 gyereket. Családdá válnak, közösen élvezik az életet. Miért baj az, ha nők nőknek azt mondják, hogy ne hagyják ki az anyaságot? Valamint az is ismert tény, hogy a szülést nem lehet nyugdíjig kihúzni, annak is megvan az optimális ideje. Gyanítom, hogy savanyú a szőlő...és muszáj mindenbe belekötni és mindent kiforgatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!