A woke-ság aláássa az EU céljait

2022. szeptember 19. 18:40

Brüsszel a tagállamok kioktatására pazarolja az idejét, a valódi kérdések megoldása helyett.

2022. szeptember 19. 18:40
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
The Federalist

„Azt gondolnánk, hogy a népszavazás által bizonyított erős legitimitás után megszűntek az alaptalan támadások. Ám az ukrajnai háború és a fenyegető gazdasági válság közepette Lengyelország és Magyarország – amelyek a legnagyobb számú ukrán menekültet fogadják be – nem kapott pénzügyi támogatást az EU-tól. Magyarországnak hónapokig kellett érvelnie amellett, hogy az eredetileg a világjárvány gazdasági utóhatásaiból való kilábalásra szánt forrásokat nem szabadna a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos brüsszeli álláspont egységes betartásához kötni. Az EU valódi prioritásairól árulkodik, hogy miközben Magyarország több mint 1 millió, a háború elől menekülő menekültet fogadott be, Brüsszel azzal volt elfoglalva, hogy visszatartsa a magyar emberektől a forrásokat.

Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy az EU és intézményi elődei döntő szerepet játszottak a háború sújtotta kontinens 1945 utáni megszilárdításában, a gazdasági együttműködés előmozdításában, és végül a szovjet uralom alól felszabadult Közép- és Kelet-Európa integrációjában. Az EU eredeti célja azonban az volt, hogy elkerülje egyetlen eszme hegemóniáját, és biztosítsa, hogy egyenrangú tagjai együtt tudjanak dolgozni a közös érdekű kérdésekben, miközben tiszteletben tartják egymás eltérő történelmét és kultúráját.

Amit ma látunk, az ennek szöges ellentéte. Ahelyett, hogy olyan valódi, stratégiai kérdésekre összpontosítana, mint a versenyképesség, az energiabiztonság és a védelmi képességek növelése, Brüsszel értékes időt és erőforrásokat pazarol arra, hogy moralizáljon és kioktassa a tagállamokat olyan kérdésekben, amelyek teljes mértékben a nemzeti hatáskörbe tartoznak. Ez a birodalmak szokásos működése.

A nemzetállamok felszámolásában érdekeltek, és amikor válságba kerülnek, az ideológia az a politikai fegyver, amelyhez fordulnak. Nyilvánvaló, hogy ma az uniós bürokrácia hatalomközpontosításának hajtóereje a woke-izmus, amelyet az európai szintű globalista progresszív menetrend tükröz. Ha ezzel egyetértesz, akkor jó európai vagy, ha nem, akkor gyorsan a perifériára szorulsz. Ez nem lehet a jövő útja, és Magyarország ezt az álláspontot képviseli az Európa jövőjéről szóló vitában.”

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2022. szeptember 20. 02:13
a versenyképesség, az energiabiztonság és a védelmi képességek növelése Azért nem ezzel foglalkoznak, mert ez képtelenség. Az euró gúzsba kötötte a versenyképességet. Ma, gyakorlatilag ha megszüntetnénk az EU-t (az eurót és az EP-t), föllendülne mindenki. Nagyon sajnálom, de így van. Ez lett belőle.
Namond
2022. szeptember 19. 21:50
„A magyar kormány kitart amellett, hogy az alacsony keresetűeket, a nagycsaládosokat és a nyugdíjasokat meg kell védeni” – mondja Orbán Balázs, a politikai igazgató. Ez úgy hangzik, mintha a kormány jótékony elhatározása lenne, pedig dehogy: ezek a feladatok a kormányzás tényéből adódóak. A nagycsaládosok, a nyugdíjasok és az elesettek megvédése nem kormányzati kegyosztás, hanem a kormányzás lényegéből fakad. Más kérdés, hogy amíg ömlött az uniós pénz, és nem volt háború, addig nem kellett ezzel foglalkozni, mert olyan tömegű pénz érkezett, hogy jutott is, maradt is. Bármennyit költött értelmetlen és soha meg nem térülő beruházásokra a kormány, nem tudott annyit elverni, hogy ne maradt volna valamennyi az elesettekre meg a nyugdíjasokra. Hogy mire kellett volna költeni még, azt most világosan mutatják azok a feszültségek, amelyek a gazdaságban, monetáris politikában, egészségügyben és az oktatásban mutatkoznak.
Namond
2022. szeptember 19. 21:05
Na ez mind szép és igaz. De nem a hazai problémák megoldásával kellene foglalkozni? Például a forint árfolyamának erősítésével, a megélhetési költségeket fedező keresetekkel és az önellátó élelmiszer termelés megteremtésével, na meg például azzal, hogy a szeget és papír árút ne importáljuk? Vagy ezt is az Unió akadályozza?
dglaj
2022. szeptember 19. 20:53
Tisztelt Orbán Balázs, köszönjük a véleményét, mi is így gondoljuk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!