Mennyit ér a kínai-magyar gazdasági együttműködés?

2022. szeptember 04. 14:09

Úgy tűnik, hogy a gazdasági versenyfutást elveszíti az öreg kontinens. Az együttműködésnek épp ezért van nagy jelentősége.

2022. szeptember 04. 14:09
null
Szalma György
Demokrata

„Az Európai Unió számos előrejelzés szerint recesszióba süllyed. Ennek jórészt a magas energiaár az oka. Szakértők szerint a jelenlegi gázárak mellett az európai gazdaság össze fog omlani. Kérdés, hogy ilyen helyzetben mi a helyes Kína-politika az európai országok számára: Magyarország jól döntött, amikor úgy alakította a gazdasági környezetet, hogy a kínai nagyvállalatok fő belépési pontjává váljék Európa irányába?

Idézzünk fel az elmúlt hetekből néhány hírt, amelyek az egyes közép-kelet-európai országok Kínához fűződő viszonyát szemléltetik!

  • Magyarország történetének legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited, a világ legnagyobb akkumulátorgyártója létrehozza második európai üzemét. A beruházás értéke közel háromezer milliárd forint (7,34 milliárd euró).
  • Igor Matovič: A magyarok mennek, mint a rakéta. Úgy nézünk ki mellettük, mint a szegény rokonok. A szlovák pénzügyminiszter az akkumulátorgyár Magyarországra települését kommentálta.
  • Egy angol nyelvű kínai lap Magyarország megbízhatóságát dicséri, amiért stabil politikai és üzleti környezetet teremtett a befektetések számára.
  • Litvánia után Észtország és Lettország is felmondta a Kínával kötött 16+1 együttműködést.

Az összefüggések tisztázása előtt vizsgáljuk meg, hogy milyen jelenősége van hazánk számára a Kínával fenntartott – egyre inkább fejlődő – gazdasági kapcsolatoknak!

Az orosz-ukrán háború miatt Oroszországra kivetett büntetőszankciók bumerángként működnek. Kétségtelen, hogy károkat okoznak Oroszországnak, azonban legalább annyira fájdalmasan érintik az EU gazdaságát is. Zsiday Viktor befektetési elemző blogjában nem kevesebbet állított nemrég, mint hogy amennyiben maradnak a jelenlegi gázárak, úgy az európai gazdaság belátható időn belül összeomlik. Augusztusban ugyanis az európai gázárak megduplázódtak, a nyár folyamán összességében az amúgy is magas árak a négyszeresükre emelkedtek. A recesszió tehát már a küszöbön van, legkésőbb a tél közepén töri rá az ajtót a kontinens országaira. Hogy mi lesz utána? Senki sem tudja megjósolni. Az viszont biztos, hogy az Európába érkező kínai befektetéseknek nagyobb jelentőségük van, mint korábban bármikor.

A gondok azonban nem a háborúval kezdődtek. Európa már a koronavírust követő gazdasági krízisből sem tudott önerőből kikeveredni, az EU 27 tagállama kénytelen volt közös kölcsönt felvenni a pénzpiacokról, hogy a gazdasági recesszió miatti károkat kezelni tudják. Az európai versenyképesség pedig évek óta egyre csak gyengül. Az EU globális GDP-ből való részesedése 2000-ban még 24 százalék volt, 2020-ra azonban 16 százalékra csökkent. Ez idő alatt Kína globális GDP-részesedése 3,6 százalékról 18,8 százalékra emelkedett. Az USA az EU-hoz hasonló pályát futott be, 31 százalékról 16 százalékra esett vissza a globális GDP-részesedése.

Úgy tűnik, hogy a gazdasági versenyfutást elveszíti az öreg kontinens. A Kína és a tizenhat közép-kelet-európai állam együttműködésének éppen ezért van nagy jelentősége. A világgazdaság legfontosabb és dinamikusan fejlődő szereplőjével közösen tervezhetik térségünk országai a kölcsönösen előnyös együttműködés részleteit. Egy új gazdasági tér jöhet létre, amelyben a Visegrádi Együttműködésben résztvevőké, a Visegrádi Négyeké a főszerep. Történelmi lehetőség, különösen a magyarok számára, miután a V4 országai közül Magyarország exportálja a legtöbb terméket Kínába.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugati Ádám
2022. szeptember 05. 11:30
Nem úgy tűnik és nem elveszíti, hanem már el is vesztette és az ukrán ügy alatt az USA elvárásait követve más országok és régiók is leelőzik az öreg kontinens szerűséget. Mindezt hiába, mert az USA Dollár-Euro tandem mint nemzetközi fizetőeszköz 2014 óta, gyorsuló ütemben szorul ki az országok közötti kereskedelem finanszírozásának piacáról. Egyes szakértők szerint manapság már csak az ad-hoc üzletek azonnali elszámolása zajlik a tandem pénznemeiben. Ezt a helyzetet a végletekig lerombolja a direkt fokozatba kapcsolt hitelezés és segélynyújtás, amivel az EU a saját sírját ássa fokozódó intenzitással. Ha belegondolunk a Magyar- és Lengyelországnak járó EU-s források már több mint fél éves szabotálása erre megy ki. Az inflációs rátákat figyelve a megígért, a többi tagállamnak már hónapokkal ezelőtt kifizetett járandóság nominális összegéből 20-25% vásárlóértéket vitt el az eddigi késedelem. Nettó, undort keltően átlátszó politikai gazemberség az egész történet. Most több országban is olyan a közhangulat, hogy egy a kilépés lehetőségét vizsgáló szervezet létrehozását megszavazó magyar parlamenti döntés önmagában is lavinát indíthat el.
Vakfolt
2022. szeptember 05. 10:04
Amikor Magyarország gazdasági érdekeit a SZU határozta meg, mindenki meglepődött, hogy az ország csődbe ment. Most, hogy az EU gazdasági érdekeit az USA határozza meg, mindenki csodálkozik, hogy az eu veszít gazdasági erejéből, és egyéb területeken is kiszorul. Milyen furcsa! Pedig a jóságos birodalmak csak a javunkat akarták! Aztán rájöttünk, hogy rosszul hallottuk a szót, nem a javunkról, hanem a javainkról volt szó..
Pelso j.
2022. szeptember 05. 06:08
Gyuri, gratulálok a gazdasági szakértői beosztásodhoz......:)
Laceh
2022. szeptember 04. 18:29
A keleti nyitás helyes volt, folytatni kell. A nyugatnak befellegzett, az Usa ebben a században beszorul az oceánok közé. Nekünk a kelet nyit új távlatokat, minden tekintetben. Sosem látott lehetőségek nyílnak előttünk, és minden keletről érkező közeledésnek örülni kell. Most érvényesebb, mint valaha: Ex orientem Lux!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!