Az észt külügyér elismerte: orosz forradalmat akarnak

2022. szeptember 05. 17:03

Moszkva és a BRICS+ csoport egyre nagyobb fenyegetést jelent az USA-nak.

2022. szeptember 05. 17:03
null
Bekezdések
Facebook

„És kibújt a szög a zsákból. Urmas Reinsalu észt külügyminiszter a Postimeesnek adott interjújában úgy fogalmazott az újabban tervezett szankciós csomag céljai kapcsán, hogy mindig kell egy első ember. »Ha nincs, aki először veszi fel a követ, akkor nem lesz második sem. Ha Oroszország lakosságának csupán egy százaléka felszedne egy macskakövet, az komoly változásokat okozhatna. Ezért tarjuk helyesnek, hogy jelzést küldjünk az orosz társadalomnak: az életük nem folytatódhat a megszokott módon.«

Hiába tagadta tehát Joe Biden a korábbi elszólása után, hogy a Nyugat célja a háborúval egy orosz rendszerváltozás előidézése, Reinsalu most világossá tette – forradalmat akarnak. Az ok világos. Moszkva és a BRICS+ csoport egyre nagyobb fenyegetést jelent az USA-nak. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, a Szovjetuniót sem akkor verték szét, amikor gyenge volt, hanem amikor erős. A kelet-európai fordulat évében, 1990-ben a SZU egy főre eső GDP-je rekord magas, 14.225 dollár volt, az összeomlás után viszont ugyanez az összeg az orosz és posztszovjet államokban együttvéve 8845 dollárra esett vissza, majd tovább zuhant, és a mélypontot 1998-ban érte el 7980 dollárral, ami az 1974-es szintnek felel meg. Washington tehát negyedszázaddal vetette vissza a riválisát.

Vlagyimir Putyin azonban talpra állította az orosz gazdaságot. A külpolitikában pedig együttműködésre törekedett az EU-val, Indiával és Kínával. Azaz, Oroszországot visszahelyezte a nagyhatalmi térképre. Ezzel veszélybe sodorta az USA gazdasági, katonai és technológiai hegemóniáját. Hát – részben legalábbis –, ezért folyik most háború a szomszédunkban.”

Nyitókép: AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustinus A.
2022. szeptember 06. 19:33
A pincsi regulázza a pitbullt.
Csigorin
2022. szeptember 06. 16:12
vagyis igaz amit Mozkva mond: Oroszorszag szuverenitasa a tet.
Namond
2022. szeptember 06. 14:19
Príma cikk.
kiss.istvan770
2022. szeptember 06. 13:53
És, hogy akarnak forradalmat. Ez lesz a traktoros felvonulás orosz verziója? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!