Ijesztő haderőt rakott össze Kína, de van egy terület, ahol csúnyán le vannak maradva

2022. augusztus 14. 10:11

A múlt héten kitört konfliktus következtében ismét reflektorfénybe került Tajvan és Kína hadereje.

2022. augusztus 14. 10:11
null
Ács Bence
Portfolio.hu

„A múlt héten kitört tajvani konfliktus következtében ismét reflektorfénybe került Tajvan és Kína hadereje. Miközben az orosz-ukrán háború kitörése óta a nyugati hatalmak lényegében egymásra licitálva mutatnak be olyan harckocsimodelleket, amelyek képesek túlélni a modern harcterek viszontagságait, addig Kína környékén meglehetősen nagy a csend. Cikkünkben a kínai Népi Felszabadító Hadsereg harckocsijainak történelmét tekintjük át.

Mindegy, csak tank legyen – harckocsik Kínában 1945-ig

Kínai fegyveresek először 1919-ben jutottak harckocsikhoz, amikor Zsang Zuo Lin mandzsúriai hadúr francia gyártmányú FT-17-es könnyű harckocsikat zsákmányolt Oroszországtól.

A KÉT FŐS LEGÉNYSÉGGEL MŰKÖDŐ FT-17 A MAGA IDEJÉBEN FORRADALMI ESZKÖZ VOLT: 2 MÉTERES MAGASSÁGÁVAL ÉS 6,5 TONNÁS TÖMEGÉVEL ELTÖRPÜLT A NAGY-BRITANNIA ÉS NÉMETORSZÁG ÁLTAL HASZNÁLT HATALMAS MONSTRUMOKTÓL, FEGYVERZETÉT PEDIG A TÖRTÉNELEM SORÁN ELŐSZÖR EGY DARAB, FORGATHATÓ TORONYBAN HELYEZTÉK EL. A RENAULT GYÁR HARCKOCSIJA OLYAN MINTÁT TEREMTETT, AMELYET AZÓTA IS ALKALMAZNAK A HARCKOCSIK GYÁRTÁSA SORÁN.

Az FT-17-es olyan eszköznek számított, amelyet az ország összes hadura magának akart tudni. A mandzsúriai nacionalisták, a kommunisták, a Csang-Kaj-Sek vezette Kuomintang, de még a térségben megjelenő japán katonák is használták a típust, igaz a beszerzés módja felettébb különleges volt: az egymással harcoló felek egymástól lopkodták el a harckocsikat.”

Nyitókép: Wikipedia

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2022. augusztus 14. 17:58
Mi a fasznak fejlesztene harckocsikat? Kína nem tervez nagy szárazföldi hadműveleteket, a Kelet-Kínai, Dél-Kínai tengerre akarja kiterjeszteni a befolyását, illetve Tajvanra.
drom176
2022. augusztus 14. 14:56
A Portfólió átvette a zsindex szerepét....ennyire elfogult, nyálas , "szakértőnek" álcázott cikkek régen nem jelentek meg a FOS médiában!
Akitlosz
2022. augusztus 14. 14:51
Tajvan szigetország. Nem a harckocsik fognak eldönteni egy esetleges kínai-tajvani háborút, hanem a flotta és a légi erő. Ha Kína tartós blokád alá tudja vonni Tajvant, akkor nem is biztos, hogy szükség lesz szárazföldi offenzívára a szigeten, ha mégis, akkor nem lesz sürgős.
Tatulus
2022. augusztus 14. 14:46
Egyelőre Kína biztosan nem támadja meg Tajvant. Szerintem több tíz évig sem, hacsak biztos lehet abban, hogy győz és az USA nem avatkozik be, azaz nem lesz világháború belőle. Sajnos túl sok hülye van a világon, akiknek semmi sem drága. Az emberiség sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!