Már olvastam, hogy az ukrajnai háború miatt éhinség lesz Afrikában. Szerintem nem lesz.

2022. július 01. 09:35

Oké, majd most vesznek máshonnan.

2022. július 01. 09:35
null
Wagner Péter
Wagner Péter
Facebook

„Már olvastam, hogy az ukrajnai háború miatt éhinség lesz Afrikában. Szerintem nem lesz. Éhinség nem azért szokott kialakulni, mert nincs elég élelmiszer a világon, hanem mert arra az adott területre nem jut el az élelmiszer egy hadúr, egy kormány, egy háború miatt. Néhány (észak)afrikai ország extrém módon ki volt téve az ukrán gabonaimportnak. Oké, majd most vesznek máshonnan. Van felesleg? Van. Sőt lehet többet is termelni. A brazil export az észak-afrikai országokba 2022-be máris 438 százalékkal nőtt és Braziliában növelik a termelést, mert a magas világpiaci árak és a gyenge reál miatt most nagyon megéri.

Az alábbi Economist ábra szerint ráadásul a gabona nagyobbik része takarmánynak megy és ha jól értem a táblázatot, ez elvesztegett kalóriákat jelent abban az értelemben, hogy a megevett húsból aztán kevesebb kalóriát nyerünk vissza mi emberek.

Általában véve sem kell tartai az éhenhalástól, már talán ez az egyik legnépszerűbb téveszme, hogy a Föld túlszaporodik és nem lesz mit enni. Az Economist cikke szerint a világ élelmiszer termelése 6 százalékponttal haladta meg az világ lakosságának növekedését az elmúlt évtizedben, miközben globálisan a Föld népességnövekedésének sebessége csökken.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 02. 09:27
Nem az a baj, hogy Ukrajna nem tud exportálni, hisz valóban, a teljes gabonaexport pár százalékáért felelősek, hanem az, hogy vannak népes afrikai államok, amelyek gabonaimportja szinte teljes egészében Ukrajnára épül. A következő aratás előtt pedig szinte lehetetlen nagyobb mennyiséget beszerezni más forrásból (az áráról nem is beszélve), mert minden importőr már előre leköti a vásárolni kívánt mennyiséget. Egyiptom ezért van szarban.
Inez
2022. július 02. 00:27
Kedves Wagner Péter! Hogy Te! mekkora hülye vagy! Agyad valahol megragadt a fejlődésben a csecsemő kor, és, nem is tudom hol. Szerinted? van aki benyalja ezt? Tán ezért van 2/3 Fidesz. Nyugodtan menj el temetkezi.
egyvilág
2022. július 01. 19:22
A kérdés az, hogy mennyibe kerül, de az is, hogy egyáltalán eljut-e oda. Afrika egyikben sem számíthat sok jóra.
MaBaker
2022. július 01. 13:49
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wheat_exports Aha, persze ha kb 50 millió tonna búza kiesik a körforgásból, akkor valahonnan a fiók mélyéről majd valaki hirtelen elő fog venni ugyanannyit... BAROM! Mellesleg az éhínség csak részben alakul ki amiatt, mert nem jut el valahova az élelmiszer. Hülyén hangzik, de éhínség sokszor pont az éhínség miatt alakul ki. Valahol éheznek? Akkor gyorsan tiltsuk be az exportot (teljesen jogosan), töltsük fel a spájzt, halmozzunk fel minnél többet a válság esetére. És máris kibővítettük az (máshol) éhezők körét. És mindaddig görög ez a hógolyó, amég a végén az államnak már rekvirálnia kell a gazdáktól, ami miatt a teljes ellátórendszer összeomlik. És ha az összeomlik, akkor te magad fogsz kimenni a gazdák földjére és sáska módjára fogsz letarolni mindent aminek kalóriaértéke van. A mai ember ezt el sem tudja képzelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!