A magyar gazdaságpolitika ebbe a válságba rossz állapotban ment bele

2022. július 14. 08:05

Az elmúlt időszakban lépést tévesztett a fiskális és a monetáris politika.

2022. július 14. 08:05
null
Csiki Gergely
Portfolio.hu

„Egy hét leforgása alatt gyakorlatilag 180 fokos fordulatot vett a magyar gazdaságpolitika. Több olyan ügyet is korrigált a kormány az elmúlt néhány napban, amelyek korábban tabunak számítottak: adóemelés, megszorítás, engedmény Brüsszel felé, rezsicsökkentés módosítása. A külső helyzet látványos és rendkívül gyors romlása fényében ez érthető, és nem is teljesen váratlan. Mostanra derült ki, hogy nem csak a gazdasági kihívásokat kell sürgősen kezelni, hanem a hazai gazdaságpolitika lépéstévesztéseit is korrigálni kell.

Az elmúlt egy hét magyarországi eseményei, piaci fejleményei, kormányzati bejelentései után mostanra már mindenkinek világos lehet, hogy

Magyarország számára is eljött az igazság pillanata.

A magyar gazdaságot érő belső és külső folyamatok miatt felborult az egyensúly. Erről az elmúlt hetekben és hónapokban sokat írtunk és nyilatkoztunk podcast csatornáinkon. Az egész Európát sújtó energiaválság, a magyar fiskális alkoholizmus, és a legfontosabb külső finanszírozási forrásunk, az EU-pénzek veszélybe kerülése rendkívül veszélyes eleggyé alakultak.

Aki követte ezeket a gazdasági folyamatokat, azok számára világossá vált már korábban, hogy a gazdaságpolitika lépéskényszerbe került. És közben azt se felejtsük el, hogy a magyar gazdaságpolitika ebbe a válságba rossz állapotban ment bele, minden egyszerre jött össze, tetézve a fiskális alkoholizmussal, és azzal, hogy a költségvetésben nem maradt mozgástér.

A magyar helyzet komolyságát leginkább kifejező euró-forint árfolyam elmúlt napokban sorozatban beállított történelmi mélypontjai, valamint az árfolyam kontrollálhatatlannak tűnő mozgása már azt jelezte: a beavatkozást nem lehet tovább halogatni. Az elmúlt időszakban ugyanis lépést tévesztett a fiskális és a monetáris politika egyaránt, ami azt is jelenti egyúttal, hogy a gazdasági kihívásokat és a gazdaságpolitikai lépéstévesztéseket is most kell korrigálni.”

Nyitókép: Daniel Karmann / DPA / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. július 15. 00:28
Orbán szakértő kormányában senki nem figyel a globális pénzpiac eseményeire? Nyolcszorosára nőtt a jüan iránti kereslet: veszélyben a dollár dominanciája https://makronom.mandiner.hu/c.. A cikk szerint Oroszország nyitott az euró, és dollár helyett más devizák vételére. Forint rubelért?
Namond
2022. július 14. 18:22
Bizony. A magyar gazdaságot érő külső folyamatok, a belső folyamatok Orbán hiúságát és hatalomvágyát szolgáló költségvetési, monetáris döntések és a hazai gazdaság önellátási képességének fejlesztése elmulasztása után, gyenge nemzeti gazdaság miatt borult fel az egyensúly. A szomorú az, hogy legfőbb hülyénk még mindig nem látja be, hogy az infláció és a külkereskedelmi mérleghiány kezelésének legtriviálisabb és leghatékonyabb módja a forint árfolyamának megerősítése. Ettől a globális pénzhatalommal való vitától hős partraszállónk, össze pislantja a nadrágját. Kereskedelmi megállapodásokkal, az exportot érintő kormány rendeletekkel, a kettős deviza rendszer felszámolásával, az MNB arany és valuta monopoliuma helyreállításával, de legfőképpen MNB forintpiac korlátozó döntéssel lehet az egyensúlyt helyre állítani.
Lajoss
2022. július 14. 16:21
A választás előtti pénzeső..
Reszelő Aladár
2022. július 14. 13:52
Pontosan mi is volt a gond a gazdaságpolitikával? Volt elég munkahely? Volt. Nőttek a bérek? Igen. Mi kértük a covid-ot? Nem. Mi akartunk háborút? Nem. Mi emeltük a szénhidrogének árát a sokszorosára? Nem. Nekünk tartozik az Unió? Igen. Mi fizejük az Unios kötelezettségeinket? Igen (ezt nem tudom miért). Mi akartunk ilyen drága Euro-t? Nem. Emberünk mintha ülne egy vitorlás hajóban, ahova 40 méter magas hullámok csapnak be és folymatosan megjegyezné, hogy erre fel kellett volna készülni. És mégis hogyan? Ja hogy nem arra megyünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!