A múltam nem én vagyok, nincs örökölt sors

2022. június 11. 15:56

Nem, nem hasonlít senki se Hitlerre, se Sztálinra és nincs diktatúra. Az a múlt volt.

2022. június 11. 15:56
null
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina
Facebook

„Ültünk töri órán, a kommunizmusban és azt hallgattuk, hogy azért lett holokauszt, mert hagytuk. Nem figyeltünk oda, a kis Hitlerek köztünk élnek és holnaptól megismétlődhet.

Aztán ezt hallgattam tovább a rendszerváltás után, olvastam az újságokban és mondta tegnap is egy barátom.

Tudod ki mondott ilyet? Teszik fel naponta a költői kérdést. Hitler és Sztálin és diktatúra van.

Sokat foglalkozom áldozatokkal és fontos az igazság kimondása, az igazságtalanság, ami velük történt, annak a kimondása, a bűnösök megnevezése, de a szorongás fenntartása bűn.

Az áldozatiság kultúrájában élünk. Soroljuk a mi, a szüleink és a nagyszüleink megélt fájdalmait. Soroljuk, én is sorolom, de nem azért, hogy újraéljük a fájdalmat, hanem, hogy le tudjuk zárni. Nem azért, hogy rettegjünk, hanem, hogy letehessük a múltat és elkezdjük a jövőt!

A múltam nem én vagyok, nincs örökölt sors.

És nem, nem hasonlít senki se Hitlerre, se Sztálinra és nincs diktatúra. Az a múlt volt.

Nem fog megismétlődni, nem kell rettegni, ha letettük, jöhet a jövő, a maga bajaival, szépségével és nem a múlt borzalmaival vagy a jövőtől való rettegéssel.

Azért ma kisütött a nap, kezdődik a vakáció, megölelhetjük egymást és se a múlt tragédiái, se a jövő apokalipszisa nem ér annyit, hogy ne éljünk boldogan ma, hanem rettegjünk a tegnaptól, vagy a holnaptól!”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
19540321
2022. június 11. 20:10
Azért a múlt hibáiból illik tanulni!! Nem kell se új Hitler se új Sztálin!
annamanna
2022. június 11. 18:11
"A múltam nem én vagyok, nincs örökölt sors." - Mi ez a baromság? Először is egy ember SAJÁT múltja a saját sorának része, nem az elődeié. - Másodsorban a családi múlt nagyon is erősen kihat egy személy életére, meghatározza a lehetőségeit, egészségi állapotát, értelmi képességeit, pszichés jólétét vagy beteg állapotát, lakhelyét, anyagi lehetőségeit és így tovább, ezt egyszerűen nem lehet eltagadni. - Harmadrészt a távolabbi nemzedékek, sztorik, családi titkok és traumák is hatnak egy emberre, ez pszichológusok által elég jól körbejárt téma, pl Orvos Noéminek vanank ilyen tárgyú írásai magyarul, de ennek nemzetközi irodalma is van, igenis hatnak egy egyénre az elődök. - Negyedszer még a Biblia is azt írja, hogy "az engem gyűlölőket megbüntetem harmad-negyedízig" és "az engem szeretőket megáldom ezerízig". Ezen túl az is bibliai alapelv, hogy "az atyák ették meg az egrest és a fiak foga vásott el belé". - tehát nagyon régi megfigyelés, hogy egy nemzedék viselkedésmódja alapvetően képes befolyásolni az utódai életét, akár jó, akár rossz irányba terelve azt, tehát megkönnyítve vagy megnehezítve az utódok sorsát. - egy magyar szakkönyv ezzel kapcsolatban: "Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját. Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz." https://www.libri.hu/konyv/orvos-toth_noemi.orokolt-sors.html
LancelotDuLac
2022. június 11. 17:52
"És nem, nem hasonlít senki se Hitlerre, se Sztálinra és nincs diktatúra. Az a múlt volt." - hülye picsa! Szomália, Csád, Szudán, Zimbabwe, Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, Törökország, Kína, Szovjetunió, Magyarország, Lengyelország, Észak-Korea.... Hogy lázadnak most a fasiszta fideszesek - leszarom - rinyáljatok csak. xDDD
Box Hill
2022. június 11. 17:51
Persze, hogy van örökölt sors. A génekkel kezdődik, a beleszületés helyzetével folytatódik, stb., stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!