Megmentheti-e Ukrajnát a szotyola?

2022. június 01. 16:14

Az orosz-ukrán háború mindörökre emlékezetes marad, mint az emberiség első „mélyzöld” háborúja, amikor a „fekete aranyat” szotyolára cserélték.

2022. június 01. 16:14
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Neokohn

„Minden biztonsági, illetve, hírszerzési bürokrácia, amelyik egy kicsit is ad magára, gondoskodik róla, hogy a szervezeti ábrájában szerepeljen egy alosztály, ahová a szkeptikusokat, az okoskodókat és az eretnekeket száműzik.

Ez az alosztály az a »tükröm, tükröm«, amelyik még a királynénak is a szemébe meri mondani az igazat, és aminek fő feladata lyukakat fúrni a csoport-gondolkodás üllőjén kikalapált koncepciókba. A nyugati szervezetekben ezek az alakulatok az »Ördög Ügyvédje« néven ismertek, Izraelben pedig az »ifcha misztabra« (»Lehet, hogy a fordítottja igaz« – arameus kifejezés) néven futnak. Habár, hasonló funkciókról van szó, mégis van egy lényeges különbség a kettő között: Míg az »Ördög Ügyvédje« általában egy meglévő koncepció axiómáit próbálja kikezdeni, addig az »ifcha misztabra«-tól viszont az az elvárás, hogy az uralkodó gestalt lebontásán túl egy, vagy több alternatív koncepcióval álljon elő.

A jelenleg zajló orosz-ukrán háborúval kapcsolatban az uralkodó koncepció azt bizonygatja, hogy az ukrán fél győzelme történelmi szükségszerűség. Ez a szükségszerűség-axióma diktálja azt az obligát kincstári optimizmust, amellyel szembeszállni nem tanácsos, kérdéseket feltenni nem kell, félni jó lesz.

Sajnos azonban, igen nehezemre esne osztoznom ebben a kötelező jellegű, töretlen optimizmusban, valamint, túlságosan aggaszt egy új hidegháború gondolata ahhoz, hogy holmi történelmi szükségszerűségekre akasszam a kalapomat. Ebből kifolyólag már a háború első napjaiban elhatároztam, hogy ameddig mások Tik-Tok-videókon, Fukuyamán és egyéb hiábavalóságokon köszörülik az optimizmusukat, én inkább az »Ördög Ügyvédjének« hálátlan, de fontos szerepét vállalom magamra.”

Nyitókép: ALLISON BAILEY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erdei nyezega
2022. június 03. 18:19
majd kadirov hossazsan nyilatkozik erről......miközben vigyorogva borotválja az azovi nácikat....
Syr Wullam
2022. június 02. 18:38
Castel???? Hol mond ilyeneket???
Carcess
2022. június 02. 15:21
Utoljára mikor győzött valaki oroszok ellen a nagy orosz birodalom volt területén? Mert az ukránok se fognak, az is hülye aki ezt komolyan gondolja.
mokány
2022. június 02. 14:15
Aki korpa közé keveredik , azt megeszik a disznók .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!