Akkor most megegyeznek?

2022. május 18. 10:58

Ha feladja az EU az egyhangúság elvét, a végén egységesebb lesz?

2022. május 18. 10:58
null
Matthias Krupa
Die Zeit

„Kézenfekvők azok az érvek, amik a többségi döntés mellett szólnak. Az egyes országok, mint most Magyarország is, elveszítenék a vétójogukat, az Unió pedig gyorsabban és határozottabban reagálhatna a nemzetközi válsághelyzetekre. Ezzel indokolja az SPD, a Zöldek és az FDP is az álláspontját a koalíciós szerződésben: »Az EU-nak a nemzetközi térben tettrekészebben és egységesebben kell fellépnie. Ezért szeretnénk az egyhangúságot minősített többségi szavazásokkal felváltani«. A koalíciós szerződést az Ukrajna elleni orosz támadás előtt írták, a jelenlegi vita pedig mintha a kormánypártoknak adna igazat.

De ha jobban megnézzük, az érvelés mögött meghúzódik egy ellentmondás: ha feladja az EU az egyhangúság elvét, a végén egységesebb lesz. Hogy lehet ez?

Vegyük úgy, hogy a játékszabályokat már megváltoztatták, és az EU külügyminiszterei megszavazták az olajembargót. Magyarország nem tudta volna keresztülvinni az álláspontját, talán Csehország és Szlovákia tartózkodott volna. Az embargó így életbe lépne, az EU pedig gyorsan dönthetne. De a budapesti, prágai és pozsonyi kormányok vajon képviselnék ezt az álláspontot? Befelé, a saját lakosságuk felé is, akiknek most együtt kellene élniük az embargó következményeivel? És – ami még fontosabb – kifelé, Oroszország felé is? Tényleg »egységesebb« lenne az Unió, ahogy a koalíciós szerződés ígéri? Vagy éppen fordítva lenne, és egy ilyen döntés csak még több dühöt zúdítana Brüsszelre ahelyett, hogy Moszkvát helyezné nyomás alá?

2015 őszén az EU egyszer már megpróbált egy hasonlóan mélyre ható kérdést a többségi elv szerint eldönteni. Akkoriban, a menekült- és migránsválság tetőpontján a tagállamok nagy többsége úgy döntött, hogy a menekülőket egy bizonyos kvóta alapján elosztja az EU-n belül. Magyarország, Csehországot, Szlovákiát és Romániát leszavazták. Formálisan helyes döntés volt, mert a bevándorláspolitikában nem kell egyhangúlag dönteni. De a következmények lesújtóak voltak: egy éveken át tartó keserű vita kezdődött, ami egy menekültnek sem segített, az EU-nak pedig a hitelességébe került”

Fotó: AFP / Attila KISBENEDEK

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. május 19. 09:55
Ez ilyen tipikus libernyák hozzáállás, ha nem tetszik a véleményed, akkor elhallgattatlak. Csak azt a vitát szeretik, mikor mindenki ugyanazt, az ő véleményüket mondja.
matykox
2022. május 19. 08:01
"az érvelés mögött meghúzódik egy ellentmondás: ha feladja az EU az egyhangúság elvét, a végén egységesebb lesz. Hogy lehet ez?" - teszi föl a szerző az álkérdést. Pedig a válasz egyszerű. Nem egység, hanem DIKTATÚRA lesz. Igazánból már van is - Brüsszelben. Egyelőre még puha, de dolgoznak a maradék szuverenitás felszámolásán.
Tiszafa
2022. május 18. 19:18
"...migránsválság tetőpontján a tagállamok nagy többsége úgy döntött, hogy a menekülőket egy bizonyos kvóta alapján elosztja az EU-n belül. .... Formálisan helyes döntés volt, mert a bevándorláspolitikában nem kell egyhangúlag dönteni." Óriási tévedés! Ez olyan, mintha a társasházunk közössége többségi alapon úgy döntene, hogy minden lakástulajdonos köteles egy migránst befogadni a saját lakásába. Hát nem! Ez nem olyan kérdés, ami csak és kizárólag a közösségre vonatkozna, hanem ez egy olyan kérdés, ami csak és kizárólag a közösségben lévő egyénekre vonatkozik. Ez is egy hatáskör- meg jogkörelvonás. Igen vannak kérdések, amik kimondottan a közösségre tartoznak. Na ott helye van a többségi elvnek. de hogy melyik ország kit enged be, vagy hogy melyik lakástulajdonos kivel él egy fedél alatt, az bizony míg világ a világ, szigorúan egyéni döntés kell hogy maradjon.
olvass
2022. május 18. 16:44
Egészen hihetetlen, hogy van még odaát, aki mer gondolkodni. Sőt, még le is meri írni !!! Nem semmi! Gratula !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!