Akkor most merre?

2022. május 14. 06:55

A Fidesz 2009-ben: nem szabad vonakodni a nemzeti szuverenitást csorbító eu-s felhatalmazástól.

2022. május 14. 06:55
null
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Élet és Irodalom

„2009-et írunk, a Fidesz még ellenzékben, de már készül az uniós választásokra. Programja egyik fejezete ezt mondja: »Sokszor kerültünk abba a helyzetbe, hogy a magyar polgárok érdekeit éppen Brüsszel képviselte a magyar kormánnyal szemben (...) A Fidesznek ugyanakkor meggyőződése, hogy közös értékeink és elveink érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni. Fel kell tehát ruházni az Európai Uniót olyan eszközökkel, hogy tagjait folyamatosan az értékek képviseletére és az alapelvek betartására késztesse; enélkül nincs erős Európa. Ellentmondás, ha elvárjuk az uniótól, hogy vegye rá a normakövetésre a tagállamok kormányait, de vonakodunk attól, hogy ehhez a szuverenitásunkat esetleg csorbító felhatalmazást adjunk.« (A Fidesz európai választási programja, 2009, 28. oldal, 35. oldal). Vagyis ahhoz, hogy Európa erősödjék, nem szabad vonakodni a nemzeti szuverenitást esetleg csorbító felhatalmazástól.

Aztán 2010-ben a Fidesz–KDNP-pártszövetség megnyerte a választásokat, és az Orbán vezette kormány nekilátott az általa két évvel korábban még védelmezett értékek jelentős fölszámolásához: a médiaszabadságot, véleménypluralizmust, bírói függetlenséget érintő, kétharmados parlamenti többséggel meghozott törvények nemcsak a jogbiztonság és például a  bíróság előtti egyenlőség elvét sértették, de a jó ízlést is, bár az ország közéletében ez utóbbi már semmiféle szerepet nem játszik, legföljebb hajnalig nyúlt baráti poharazások és füstölések alkalmával jön elő mint nosztalgikus élmény.”

Kép forrása: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2022. május 14. 21:55
szegény kovács! lássuk be, szar neki, nagyon! de új fodrászt még nem talált!
amca
2022. május 14. 21:14
Látod Dagadt Pig. Én a helyedben azzal foglalkoznék,hogy a szahar állibsi lapodat már senki sem olvassa..
Erdőmester
2022. május 14. 16:05
Kovács úgy tesz, mintha nem lenne tisztában a változások természetével. A gyurcsány éra idején az Eu még olyan irányba tartott, aminek követése jobb helyzetet teremtett volna, mint amit a Gyurcsány kormány produkált. 12 év alatt sokminden megváltozott különösen az EU működésében, ami már nem biztosította a magyar érdekek érvényesülését. Miért kellene az Orbán kormánynak azt követni, ami már nem érvényes?
Akitlosz
2022. május 14. 15:59
"Akkor most merre?" Ha nem tudja, akkor tájékozódjon, a google a barátja, végső esetben kérdezzen meg egy helybelit! De ne írjon cikket, ne az olvasóit kérdezgesse!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!