Feltámadás

2022. május 05. 13:04

Népünk döntő többsége helyesli és magáévá teszi a Magyar Szocialista Munkáspárt X. kongresszusán elfogadott Hazafias Népfront programját.

2022. május 05. 13:04
null
Kácsor Zsolt
Népszava

„Termékeny esztendőt ígérő májusi napsütés árasztotta el szerdán délelőtt a Parlament folyosóit, amikor az országgyűlés újonnan megválasztott képviselői összegyűltek az ország minden tájáról, hogy a dolgozó néptől kapott megbízatásuknak eleget tegyenek. A legfőbb államhatalmi testület ünnepélyes külsőségek között kezdte meg négyéves munkáját, felmérve az előtte álló feladatokat, s felkészülve arra, hogy minden ténykedésével a szocialista demokratizmus erősödését, az ország életszínvonalának folyamatos emelkedését szolgálja.

Az újonnan megválasztott országgyűlés első munkanapját friss alkotókészség, a közügyek felelős intézésének szenvedélyes vállalása határozta meg. A sok éves parlamenti gyakorlattal rendelkező pártpolitikusok, államférfiak, képviselők mellett sok új arc tűnt fel az ülésteremben, új szereplők léptek a politikai porondra, s a megfigyelők feljegyezhettek egy mindenképpen említésre méltó jelenséget, az új képviselők természetes nyugalmát, elfogódottság nélkül elhangzó első szavait, a fiatalok szerény és magabiztos megjelenését a történelmi légkört árasztó palotában.

Pontosan 11 órakor Losonczi Pál nyitotta meg az ülést:

– A választások eredménye világosan tanúsítja, hogy népünk döntő többsége helyesli és magáévá teszi a Magyar Szocialista Munkáspárt X. kongresszusán elfogadott politika lényegét, a Hazafias Népfront programját. Azt hiszem, mindannyiunk nevében szólok, amikor a választóknak, az ország népének megköszönöm a megtisztelő bizalmat.

Szünet után az országgyűlés Apró Antal elnökletével folytatta munkáját. Az országgyűlés új elnöke megtartotta székfoglalóját:

– A magyar választópolgárok milliói szavazatukkal tettek hitet a Hazafias Népfront felhívása, a szocializmus építésének magasztos programja mellett, mert látják, hogy szocialista rendszerünk minden törekvése a dolgozó emberről való gondoskodásra, a munkáshatalom erősítésére, az alkotmányos, törvényes rend biztosítására irányul. Az április 25-én megtartott országgyűlési képviselői és tanácstagi választások impozáns megnyilvánulását jelentették népünk nemzeti egységének és összefogásának, valamint annak a bizalomnak, amely a közös munkában fűzi össze a párttagokat és a pártonkívülieket, a hívőket és a nem hívőket, minden hazáját szerető embert.

Szünet után Fock Jenő, a kormány elnöke emelkedett szólásra:

– A kormány és a magam nevében köszönöm a bizalmat. Népünk bizalma és egyetértése munkánk nagy és szüntelen erőforrása. Fejlődésünk örvendetes velejárója, hogy az egyre elevenebbé váló közéleti tevékenységben szorosabbá kovácsolódik a nép egysége, nemzeti összefogása. A szocializmus építésén munkálkodó népünk létérdeke a béke, ezért kormányunk külpolitikája, mint eddig, a jövőben is a béke védelmére irányul.

(Részletek a Magyar Nemzet 1971. május 13-i számában megjelent, Megalakult az új országgyűlés című tudósításból.)”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ohassa
2022. május 06. 23:32
Ha annak idején a nagyhatalmak (Reagan, Kohl, Gorbacsov) nem döntenek úgy, hogy a német újraegyesítés érdekében a közép-kelet-európai országokat kiengedik a szovjet övezetből, akkor ma orbán az MSZMP KB főtitkára, áder az Elnöki Tanács elnöke, kövér a Minisztertanács elnöke...
tetx
2022. május 06. 20:35
Népszaránál jól ismerik ezeket a szövegeket, ők maguk írták lelkesen.
syphax
2022. május 06. 10:22
KÁCSOR ELFFTÁRS BALOLDALI ELHAJLÓ, DE A SZOCIALISTA HUMANIZMUS DEMOKRATIKUS SZELLEMÉBEN MEGAGGYUK AZ ELVTÁRSNAK A LEHETŐSÉGET, HOGY NYILVÁNOS ÖNKRITIKÁT GYAKOROLJON A NÉPSZABACCSÁG HASÁBJAIN. MERT EGYÉPPKÉNT AZ IJJENEKRE LESÚJJT A MUNKÁSOSZTÁJ IGASSÁGOSZTÓ ÖKLE. MUNKÁSÖKÖL VASÖKÖL. ODA SÚJT AHOVA KÖLL!!! FÖL FÖL! TI RABJAI A FÖLDNEK! ECCETERRA ET CETERRA...MAG SATÖBBI.
kaltran
2022. május 06. 05:56
Faszikám, a fent vázolt szellemnek te vagy az örököse, nem mi. nem a Fideszben politizál Apró Antal unokája, hanem a te seggedben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!