Gázimport rubelért? Az EU csak kicselezi saját szankcióit!

2022. április 29. 15:32

Ismét csak az történt, hogy az európai progresszívok előadták a hattyú halálát.

2022. április 29. 15:32
null
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Facebook

„Nagyon úgy tűnik, hogy miután Magyarországot ismét fűnek-fának elmondták – ezúttal amiatt, mert elvileg akár »rubelben is« hajlandóak lennénk fizetni az orosz gázért – az Európai Bizottság csak megtalálta a módját annak, hogy éppen az EU által javasolt szankciókat kicselezve az európai gázimportőrök rubelben fizethessenek a Gazpromnak az energiahordozóért. Kicsit nyakatekert megoldásra jutottak, de az orosz gázóriás számláin így is rubelben jelenik meg az összeg.

»Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy az uniós vállalatok a szankciók megsértése nélkül megkerülhetik Oroszország azon követelését, hogy rubelben kapják meg a gáz ellenértékét, ha euróban vagy dollárban fizetnek, amelyet aztán átváltanak az orosz valutára« – írja a Reuters.

A megoldás az, hogy a fizetés folyamatába közbeiktatnak egy állomást. Az fog ugyanis történni, hogy az európai cégek dollárt vagy eurót utalnak a Gazprombanknak, mely azt azonnal átváltja rubelre, majd a pénzt továbbítja a gázóriás megfelelő számláira. Ráadásul a Gazprombank ellen nem vezették be azokat az uniós szankciókat, melyek több más orosz bank ellen életbe léptek az orosz inváziót követően, így például a Swift-rendszerből sem zárták ki. Mindennek természetesen az a végeredménye, hogy az orosz gáz ellenértéke rubelben érkezik meg a Gazpromhoz. Pontosan úgy, ahogy az oroszok követelték. Ez olyannyira igaz, hogy a Kreml már március végén vázolta ezt a sémát, mint egy lehetséges megoldást az európai vevők számára.”

Nyitókép: Nikolay Doychinov / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. május 05. 17:08
Gondolom a 10. szankciós csomag már azt is meghatározza, hogy az oroszok mire költhetik a pénzüket. Amúgy meg fura, hogy pont keményvalutával tömjük őket, a hidegháború trükkje pont ez volt.
Kristály
2022. április 30. 07:51
Soros megengedte hogy melegedjünk most már érvéyes a nyugatiákra is nem csak a keletiekre.
MrStokes
2022. április 30. 06:13
Ideje szabadulni az Eurotól, pillanatok alatt elértéktelenedik. Talán a svájci frank lesz a biztos befektetés, no meg az arany. Dollár már a szemétdombon sem kell senkinek.
öhöm
2022. április 29. 21:53
Én tudom, hogy tanulatlan vidéki sutyó vagyok és ezért nem értem. Segítsetek! Ez a cikk: " A megoldás az, hogy a fizetés folyamatába közbeiktatnak egy állomást. Az fog ugyanis történni, hogy az európai cégek dollárt vagy eurót utalnak a Gazprombanknak, mely azt azonnal átváltja rubelre, majd a pénzt továbbítja a gázóriás megfelelő számláira. Ráadásul a Gazprombank ellen nem vezették be azokat az uniós szankciókat, melyek több más orosz bank ellen életbe léptek az orosz inváziót követően, így például a Swift-rendszerből sem zárták ki. Mindennek természetesen az a végeredménye, hogy az orosz gáz ellenértéke rubelben érkezik meg a Gazpromhoz. Pontosan úgy, ahogy az oroszok követelték. Ez olyannyira igaz, hogy a Kreml már március végén vázolta ezt a sémát, mint egy lehetséges megoldást az európai vevők számára.” Máshol Pl Portfólió Szíjjártó: "..„Mi euróban fizetünk, az euró konvertálását a Gazprombank végzi, és ez az összeg kerül kifizetésre a Gazpromexportnak” – jelentette ki az uniós külügyminiszterek mai luxemburgi tanácskozása utáni élő Facebook-videóban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ezzel megerősítve a Portfolio szombati helyzetértelmezését...." Mi a kurva anyjukért is akarnak is akarnak most akkor kötelezettségszegési eljártást indítani a témában!!???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!