Akikkel nem lehet

2022. április 15. 10:13

Az április 3-i kudarcot követően nagyobb választói elégedetlenséggel számoltam ellenzéki oldalról.

2022. április 15. 10:13
null
Böcskei Balázs
168 Óra

„Ami azt illeti, az április 3-i kudarcot követően nagyobb választói elégedetlenséggel számoltam ellenzéki oldalról. Persze, adódik a kérdés, hogyan is tudtam volna ezt tulajdonképpen mérni, komolyabb kutatás nélkül letapogatni. Nyilván a Facebook-zaj most is nagy, akik mindig megmondják, azok most is aktívabbak, és akik tizenkét éven át sem reflektáltak elméleti és gyakorlati következetlenségükre, azok ezután sem fognak. Így fogadjuk el őket, és így nem szeretjük csipetcsapataikat.

Az önreflexiós kapacitás nem egyszerűen kognitív kérdés, érzelmileg is meg kell azt alapozni. Anélkül, hogy politikai pszichoterápia felé fennénk az irányt, megállapíthatjuk: mind valóság-feldolgozási, mind az érzelmi lehetőség-tartományok tekintetében komoly szűkösségek vannak bizonyos – tehát messze nem általánosítok – politikusi, tehát cselekvő és gyakorlatorientált (tanácsadói, elemzői és odamondogatói) ellenzéki körökben. Akik szakértőként voltak nagyon hangosak, hogy miért lehet MZP-vel nyerni, hogy miért csak így meg úgy lehet, és akik más téma esetében is nagyon hasonló intenzitással képesek megalapozatlan állításokat tenni, szóval azok valahogy most inkább csendesek. De kevéssé amiatt van ez, mert épp kognitív rugalmasságuk fejlesztésén dolgoznak, hanem sokkal inkább csak az újabb pillanatot várják, amikor megint hangosak lehetnek. És hangosak is lesznek, de már nem hallatszanak, és egyébként is, tévedéseiket leüvölteni nem lehet.

Visszatérve az elégedetlenségre, az első választás utáni támogatottsági mérések mutatják majd meg, mekkora is a kritika az ellenzék irányába. Nem kockáztatok nagyot akkor, ha komoly kihívást fog jelenteni a szavazat-megtartó képesség megőrzése – már akinek persze vannak szavazói. Azok lesznek csak igazán az első felismerések. Akkor jön el az a pillanat, mint amikor a megvert ember (ellenzéki közeg) megérkezik abba az állapotba, hogy már túl van az első sokkon, amit a bántalmazás traumája okozott, és a műtét után fájni kezdenek a sérülései. Ez a fájdalom viszont feltámasztja, és mozgásba hozza ismét a traumát. Az, hogy benne maradunk-e vagy sem, az attól függ milyen belső tartással és szabadságvággyal kívánunk vagy tudunk élni.”

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. április 16. 10:17
????....elszámoltad magad...már többször előfordult veled...
rúzabandi
2022. április 16. 10:14
Elmehetsz a picsába te nagyképű fasz...
Parm
2022. április 16. 10:10
Ti győzelemmel is számoltatok, sőt kétharmaddal. Megmondták a kutatóitok is. Aztán jött a pofáraesés. Ne számolj te semmivel, öcsi, nem megy az se nektek, egyszerűen buták vagytok. Bármennyire is az ellenkezőjét gondoljátok. Alkalmatlan, köldöknéző balfaszok.
Vad Virág
2022. április 16. 05:51
Évek óta ingyen osztogatom jó tanácsomat: Ameddig Ferenc, és most már Klára is tényező , nem fogtok nyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!