Be kell vallanunk, hogy ezt a kampányt elrontottuk

2022. április 12. 16:10

Kell érzelem és gyászmunka ahhoz, hogy jobban csináljuk. Interjú.

2022. április 12. 16:10
null
Jámbor András
Jámbor András
24.hu

„A vasárnap este legerősebb üzenete mégis az volt, hogy elpártolt csaknem 900 ezer ember az ellenzéktől, nem?

Óva intenék attól, hogy pár nappal a választás után érzelemből mondjuk meg, hogy mi történt. Kell érzelem és gyászmunka ahhoz, hogy jobban csináljuk. Nagy hiba, hogy kezd az a hangulat kialakulni, hogy átesünk a másik oldalra, és azt mondjuk, hogy az összefogás semmit nem segít. Az összefogás nem megoldás, hanem eszköz. 2019 után sokan elhitték, hogy csak össze kell fogni, és máris nyertünk.

Csakhogy ez a politikai konstrukció nincs megtöltve tartalommal, nincsenek megszólítva azok a társadalmi csoportok, amelyekkel többséget tudunk csinálni. Személyesen megszólítva, nem csak a Facebookon vagy az ATV-ben. És ha ez nincs, akkor nem ér semmit az összefogás. De állítom, hogy nem a koncepció a hibás.

És még valami: minden tiszteletem azoké, akik elmentek szavazatot számolni, de hibás azokból a szavazóköri élményekből kiindulva általános következtetést levonni.

Ami többeknél úgy hangzik, hogy a fogatlan, félanalfabéta, »agymosott« embereknek úgy kellett megmutatni, hogyan kell a Fideszre húzni. 

Ennél is nagyobb hiba, ha elkezdjük azt a mucsázást, hogy a buta vidéki szavazók, azt se tudták, mit akarnak. Mert tudták, mit akartak. Abból az információtömegből, ami rendelkezésükre állt, valószínűleg helyes döntést hoztak.

Mi azt kértük, hogy legyetek erkölcsileg jók, legyetek a nyugattal, és aki nem velünk van, az rossz ember. A Fidesz meg azt kérdezte: hagyod-e, hogy meghaljon a gyereked? Ami hamis dilemma, de sokkal erősebb kérdés. És a választók erre válaszoltak.

Maradjunk még az eltűnt ellenzéki szavazóknál: ők vajon mikor vették a kalapjukat? A 2019-es önkormányzati választáson úgy tűnt, működik az átszavazás, 2020-ban a dunaújvárosi időközi választáson is működött a modell, két év múlva pedig már nem. Mi történt közben?

Alapkérdés, hogy mikor történt ez a valami. Lehet, hogy voltak olyanok, akik úgy éreztek az előválasztás után, hogy kigolyózták őket, amikor nem az ő jelöltjük nyert. Az is lehet, hogy a végén történt valami, én egyébként egyelőre inkább erre hajlok. Az utolsó hetet ugyanis úgy megnyerte a Fidesz, ahogyan utolsó hetet még senki sem Magyarországon. Az utolsó héten már nem az volt a választás tétje, amiről az elmúlt három év szólt, azaz a kormány teljesítménye. Mondok egy személyes példát. Volt egy bácsi, akihez odamentünk az utcán, tudtuk róla, hogy 1990 óta MSZP-szavazó, ő mondta azt, hogy az ellenzék vért akar, ő viszont nem. Mondtuk, hogy dehogy akarunk mi vért, ő meg, hogy de, neki mondta a szomszédja, látta a tévében. Egyelőre nem is szeretnék továbbmenni, a szavazóköri adatok alapos és rendszeres végignézése nélkül nagy megfejtést nem adhatunk a vereségre.”

Nyitóképen Jámbor András, Józsefváros és Ferencváros megválasztott országgyűlési képviselője. Fotó: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2022. április 13. 14:18
Jámbor,ti soha semmit nem tudtok jól csinálni.
Gyzoltan
2022. április 13. 11:44
Mindenkinek kötelessége együtt sírni velük, mert ők gyászolnak!
critical man
2022. április 13. 11:37
Legalább lesz elfoglaltságotok a Húsvét alatt, nektek úgy sem ünnep ez.
Hyazinth
2022. április 13. 10:45
Ellenzéki kesergő nóta: "Én elszabtam, te elszabtad, Ő elszabta, mi elszabtuk, Ha elszabtuk, hát elszabtuk, Utólag már szabhatjuk."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!