Egyedül Magyarország marad ki az Ukrajnát segítő uniós programból?

2022. március 06. 09:48

Orbánék ismét a világ szégyenpadjára ültetik az egész nemzetet.

2022. március 06. 09:48
null
Ujhelyi István
Ujhelyi István
Facebook

„Nagyon remélem, hogy csak valami adminisztrációs hiba történt és rosszul szerepel a hivatalos közlésekben, mert ha igaz, hogy egyedül Magyarország maradt ki az Ukrajnának segítő európai önkéntes programból, akkor Orbánék ismét a világ szégyenpadjára ültetik az egész nemzetet. Amit pedig a magyarok egyáltalán nem érdemelnek meg.

Mint ismert, az Ukrajnát ért orosz agresszió után szinte azonnal, sürgősséggel aktiválták az úgynevezett EU polgári védelmi mechanizmust, amely 2001 óta működik az európai közösségben. Ez a kooperációs és koordinációs eszköz tud érdemi segítséget nyújtani természeti- és humanitárius katasztrófák esetében: a programban minden uniós tagállam és további hat, nem EU-s ország vesz részt, így szükség szerint Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország is. Az elmúlt években több mint félezer esetben aktiválták ezt a mechanizmust, ennek az együttműködésnek a keretében kaptak például a tagállamok maszkokat, orvosi kesztyűket és lélegeztető-gépeket a covid-járvány alatt. Az Ukrajnát ért gyilkos támadás miatt az Európai Bizottság felhívta a tagállamokat, hogy saját lehetőségeikhez mérten önkéntes felajánlásokkal segítsék a válság kezelését.

A Bizottság közlése szerint huszonhat uniós tagország és egy EU-n kívüli nemzet szállt be a programba és ajánlott fel takarókat, élelmiszert, egyéb eszközöket. Az EU-tagországok közül egyelőre egyedül Magyarország nem szerepel a résztvevő és adományozó országok között. Nem tudni miért. Rendkívül vérlázító lenne, ha az Orbán-kormány most is kuruckodó különutasként akarna betartani Brüsszelnek, hiszen milliók életéről van szó. Ha nem pusztán adminisztratív késésről vagy más akceptálható okról van szó, akkor távolmaradásával a Fidesz ismét tanúbizonyságát adja mérhetetlen embertelenségének és aljasságának.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jooee
2022. március 09. 21:15
Igen, ha arra gondolsz te senkiházi, akkor semmit sem kaptunk még az Uniótól azért, hogy befogadjuk a menekülteket. Ezek igazi menekültek nem úgy, mint az arabok és az afrikaiak. Valóban kimaradtunk eddig a segítő programból.
confitür
2022. március 07. 20:34
Magyarország azért ül a világ szégyenpadján,mert Te ott vagy a parlamentben.
vbandi
2022. március 07. 12:05
Mocskos hazaáruló idióta büdös bunkó.
savrena
2022. március 07. 11:59
Hát ajánljuk fel, de logisztikailag azért mégiscsak jobb, ha direkt mi visszük Ukrajnába, nem valami EUs raktáron keresztül, két hét késéssel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!