Ha le akarod győzni Putyint, lopd el a legkiválóbb orosz hallgatókat

2022. március 03. 09:04

Az agyelszívással Oroszország hadereje hosszú távon is meggyengülhet.

2022. március 03. 09:04
Mikhail Kokorich
Politico

„El fognak nyúlni a harcok Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben. A szankcióknak lesz hatásuk. A gazdaság megsínyli a háborút, a jövedelmek csökkennek majd, de ez mind nem lesz elég ahhoz, hogy rövid távon az orosz kormány média felett gyakorolt hatalma és antidemokratikus intézményrendszere megtörjenek. 

Hosszú távon sok mindent lehet tenni, hogy Putyin elveszítse hatalmát és azt a képességét is, hogy szomszédjait megfélemlítésében tudja tartani. Sokan írtak olyan lehetséges intézkedésekről, mint az energia, illetve a nyersanyagok Oroszországból történő vásárlásának megtiltása, vagy a nyugati technológiák, különösen a mikroelektronikai eszközök Oroszország irányú exportjának tilalma. 

De a Putyin-rezsimnek és hadiipari komplexumának van egy igazi gyengesége, melyet gyakran figyelmen kívül hagynak: a fiatal tudósok és mérnökök, akik az ország technológiai iparának jövőjét jelentik.

Oroszország jelenleg történelmének legsúlyosabb demográfiai válságával küzd. A fiatal mérnökök hiánya akadályozza az ország technológiai fejlődését, ami különösen negatívan érinti a hadiipart. Ha az országot megfosztanák a legtehetségesebb fiatal mérnökök 10-20 százalékától, az a következő évtizedekben katasztrofális következményekkel járna az orosz technológiai szektorban. 

(…)

Oroszország technológiai jövőjének kivéreztetése akkor következik be, ha a fiatal alap- és mesterképzésben tanuló mérnököket és tudósokat meghívják, hogy Nyugaton folytassák tanulmányaikat. A Nyugaton tanuló orosz fiatalok túlnyomó többsége soha nem tér vissza hazájába. Ez a 16. század óta igaz, amikor Borisz Godunov cár 18 nemesi család sarját küldte Európába tanulni, de ők úgy döntöttek, nem térnek vissza. 

Az elmúlt évtizedekben számtalan orosz mérnök döntött a Nyugatra költözés mellett, ahol hozzájárultak tudományos áttörésekhez, Nobel-díjat nyertek és többmilliárd dolláros cégeket alapítottak. Az orosz kormány minden kísérlete – beleértve az állami támogatásokat is – arra hogy visszacsábítsa a tudósokat, hiábavaló volt. Ebben az értelemben az orosz migráció nagyon különbözik a kínaitól, ami gyakran körkörös. 

Fontos azonban, hogy még fiatalon külföldre csábítsák a tudósokat, mérnököket: alapképzésben tanuló hallgatókat, mesterképzésben végzetteket és a doktoranduszokat is meg kell környékezni. Amint ugyanis egy fiatal mérnök elkezd dolgozni az orosz hadiiparban, elveszik az útlevelét, és nem utazhat sehova.” 
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2022. május 13. 00:47
A liberálisok számára mindenben a lopás a megoldás?
nemecsekerno_007
2022. május 13. 00:47
Szóval ez is a terv része. Akkor az agyelszívást miért alkalmazzátok a szövetséges országokkal is?!?!?!
nempolitizálok
2022. május 09. 08:41
Ezt az ukránokkal csinálta meg az eu. Nem véletlenül egy ostoba usa cseléd az elnökük, most veszti el ukrajnát. Az usa gyámság alatt 10 millió ukrán lépett le, nyilván nem a segédmunkások.
Anonymtalan
2022. május 09. 08:41
Ezt az opciót a nagy szankciózgatssal, mely szigorúan nemzeti hovatartozás alapú, Hitler csettint egyet elismerően a Pokolban, már elszúrtátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!