Márki-Zay Péter energiapolitikai kijelentései valótlanok, vagy ellentmondásosak

2022. február 15. 08:59

Nem egyértelmű, hogy Márki-Zay állítása, vagy a többi baloldali képviselő nyilatkozatai az irányadó.

2022. február 15. 08:59
null
Hortay Olivér
Facebook

„Márki-Zay Péter energiapolitikai kijelentései valótlanok, vagy ellentmondásosak.

Márki-Zay: »Nem hiszem, hogy [a paksi bővítés] egy megtérülő beruházás.«

Az elmúlt tíz évben számos elemzőház adott becslést a paksi projekt megtérülésére.

Ezek a tanulmányok rendre megvizsgálták, hogy mekkora áramárak mellett éri meg megvalósítani a projektet.

A jelenlegi árkörnyezetben az elemzések valamennyi vizsgált forgatókönyve szerint megtérül a beruházás.

Az egyik legkritikusabb tanulmány például három forgatókönyvet vizsgál. Ezek eredménye, hogy (a körülményektől függően) 66 euró/MWh, 106 euró/MWh, vagy 176 euró/MWh árszint szükséges a gazdaságos működéshez.

A mai napra 222 euró/MWh-ért lehetett zsinóráramot venni a piacon.

Márki-Zay: »Azt gondolom, hogy igenis helye van egy alaperőműnek a magyar energiarendszerben és az nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon megfizethető, olcsó energia legyen. Tehát az atomerőművel semmi problémánk nincs.«

Az első mondatban Márki-Zaynak igaza van.

Csakhogy a többi baloldali képviselő álláspontja szöges ellentétben áll Márki-Zay kijelentésével.

Például a baloldal zöldprogramjának bemutatásakor, Szél Bernadett azt mondta, hogy ha megtörténik a kormányváltás, felfüggesztik a projektet.

Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott, hogy »abban a kérdésben én nem látok véleménykülönbséget, hogy a Paks 2 projekt, ellentétes Magyarország érdekeivel« valamint, hogy »bármilyen nagy költségekkel is jár a felbontás, összességében ezek össze sem hasonlíthatók .. ahhoz képest, mintha tovább folytatódna ez a projekt«.

Dobrev Klára azt mondta, hogy nincs szükség Paks 2-re, mert a világ már túllépett a nukleáris technológián.

Azután pedig, hogy az Európai Bizottság fenntarthatónak minősítette a nukleáris energiát, az LMP közleményében azt írta, hogy az atomenergia bátorítása helyett annak kivezetésén kell dolgozni.

Nem egyértelmű tehát, hogy Márki-Zay állítása, vagy a többi baloldali képviselő nyilatkozatai az irányadók.

Márki-Zay [a hosszú távú gázszerződésről]: »Korrupt módon az orosz gázt... a magyar állam veszteséggel hozza át a Fidesznek«

A hosszú távú szerződésnek két, állami tulajdonban álló szereplője van: az orosz Gazprom és a magyar MVM.

Utóbbi a szerződés keretében beszerzett gázból ellátja a fogyasztóit.

Nem világos, hogy az ügyletben hogyan kerül képbe a Fidesz.

Márki-Zay: »Nem tudjuk, hogy létezik-e olyan, hogy ötöd áron kapjon gázt Orbán Viktor, de ha igen, akkor rengeteg pénzt tettek zsebre. Ha tényleg olyan olcsón kapja az energiát, akkor Magyarországon miért ilyen drága a gáz?«

A lakossági gáz ára az Európai Unióban Magyarországon a legolcsóbb.

Az elmúlt hónapokban a tőzsdei árak azonban drasztikusan megnőttek; Putyin kijelentésekor meghaladták a 80 euró/MWh-t.

Ennek az ötöde megegyezik a hazai lakossági árral.

Az olcsó beszerzésből tehát nincs mit »zsebre tenni«, az mindössze a rezsicsökkentési program fenntartására elegendő.”

Fotó: MTI/Kiss Dániel

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2022. február 15. 16:16
Ahogyan Sztójay Döme lélekben német birodalmi állampolgár volt, úgy Márki-Zay Péter lélekben amerikai birodalmi állampolgár, ennyi.
fonak
2022. február 15. 16:14
Villamosmérnök diplomát mégiscsak szerzett valahogy, szóval tudnia kell, hogy szükség van Paks2-re, az USA viszont azt várja el tőle, hogy leállítsa. Persze elvileg a szerződés felmondása esetén is még meg lehet bízni a franciákat, amerikaiakat, dél-koreaikat stb. az erőműberuházással, csak a zöldek annak is keresztbefeküdnének. Meg egyszerűbb az "atomenergia rossz" szöveg, mint bevallani, hogy csak az amerikai geostratégiai érdekek feltétlen kiszolgálóiként ellenzik a beruházást, mert Roszatom rossz atom, az amerikai moduláris atomerőmű, amit a románokra, lengyelekre már készülnek rátukmálni, az meg jó atom.
GéKI
2022. február 15. 11:12
Az MZP - állítólag villamosmérnök! Bár nem tagja a MMK - nak, de lassan kezdjük magunkat szégyenleni. Nem a politikai megnyilvánulásai miatt - ahhoz nincs köze a mérnöki múltjának... node Paks - az azért más! A MMK - mindig is támogatta a projektet - mert szükségesnek tartotta! a megvalósítását. Mérnöki kamara: nélkülözhetetlen az atomenergia 2014. január 15. szerda 14:37 "A magyarországi villamosenergia-ellátás forrásai között nélkülözhetetlen az atomenergia - közölte Magyar Mérnöki Kamara (MMK) szerdán, hozzátéve, hogy üdvözlik a paksi nukleáris erőmű-kapacitás fenntartásáról szóló megállapodást."
Anonymtalan
2022. február 15. 10:38
MZP ebben a tekintetben pontosan olyan, mint a moslék, hazudik össze-vissza, az egyetlen különbség a periódus idejük: a mosléknál ez olyan legalább néhány hónap, MZP-nél ez olyan négy perc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!