Miért érdeke Magyarországnak Bosznia kettészakadása?

2022. január 06. 08:46

Orbán miért asszisztál ehhez?

2022. január 06. 08:46
null
Seres László
Seres László
Azonnali

„Spolier: nem, ez Magyarországnak nem érdeke. Viszonylag könnyű rájönni arra, ki is akarja folyamatosan megosztani, zsarolni, bizonytalanságban tartani Európát. De Orbán miért asszisztál ehhez?

Idén áprilisban lesz harminc éve annak, hogy a határainkhoz félelmetesen közel elkezdődött egy véres háború – olyan háború, amilyet 1945 óta nem látott Európa. Bosznia persze csak folytatás volt, hiszen a szerbek egy évvel előtte már megtámadták Horvátországot is.

Az azonban, ami a bosznia-hercegovinai hadszíntéren 1992-től zajlott, elmondhatatlan. Elképesztő mennyiségű erőszak és kínszenvedés zúdult a nagyszerb ideológiától függetlenedni vágyó bosnyákokra, amíg 1995 novemberében a mutató megállt úgy 100 ezer halottnál, 40 százalékuk polgári lakos volt.

Három éven át tartott a finomkodóan »etnikai tisztogatásnak« nevezett népirtás, a kínzás, az elüldözés – a képek azoknak a retináiba is beleégtek, akik csak az esti híradókban követték a napi genocídiumot.

A boszniai háború szégyene máig velünk él, itt, ahol történt, a rendszerváltások utáni Európa kellős közepén (valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának és kéksisakosainak passzivitása, közönye mellett). A múlt állandóan utat tör magának, még pár napja is vádat emeltek kilenc volt boszniai szerb katona ellen, háborús bűnökért.

A bosnyák muszlimok egész biztosan nem felejtenek: azóta is évente megemlékeznek a srebrenicai mészárlásról, amikor a Ratko Mladić vezette szerb katonák 8372 bosnyák férfit és fiút végeztek ki, 20 ezer nőt pedig megerőszakoltak.

A háborút lezáró folyamat azonban távolról sem volt tökéletes a szövetségi államot alkotó nemzetek számára, a szerbek régóta vágynak elfelé, és ennek egyik sajátos jele az volt, hogy egyre többen elkezdték tagadni a srebrenicai mészárlást.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. január 06. 17:29
Egy Bosznia tipusú bukott államban-mivel nem lehet svájco jólétet biztosítani-örökké fortyognak az indulatok. Annyi történt Daytonban hogy Clintonék leforrasztották az etnikai fazekat,előtte beledobtak egy kiló élesztőt, aztán visszatették a gázlángra-ahol mindig volt. Azért ne lepdjünk meg j mi van a fazékban... Viszont a Szarajevó környéki sípályák jelenleg kva jók, olcsók és semmilyen korlátozás nincs!
amca
2022. január 06. 16:55
sereslaci,anyád biztos elmondta ,jó ha a faxoddal foglakozol,többre viszed.. sic.
tintapaca
2022. január 06. 11:30
Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az utódállamok: CSehszlovákia, Nagy-Románia, a Horvát-Szerb Királyság gazdasági létalapja az Osztrák-Magyar Monarchia Magyar Királyságának költségvetéséből és hiteleiből felépített ipar, infrastruktúra volt. A románok és a szerbek az elcsatolt területek jövedelmeiből fizették a hadikölcsöneiket, ezért is csatolták el a nagyhatalmak, mert ez volt a garancia az adósság visszafizetésére. (Csak egy példa: a teljes román vasúti gördülő állományt a magyar királyi vasút adta, vagy fiumei kikötő - ez már kettő.)
MZXX
2022. január 06. 11:05
Bosznia egy tákolt állam, mesterségesen, külső kényszerrel összetartva. OV azt támogatja, ami kézenfekvő, hogy összenőjön, ami összetartozik, a boszniai szerbek Szerbia felé orientálódjanak. A balkán kulcsa Szerbia. Egy erős Szerbia tudja stabilizálni a balkánt. A nagy vizen túlról természetesen ez nem így látszik, de aki kicsit is tájékozott, az tudja, hogy ezen nincs mit csodálkozni. A németek és franciák meg az Eu pedig kompletten le vannak maradva az események mögött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!