Márki-Zay Péter állításai a rezsicsökkentésről valótlanok, vagy torzak

2021. december 04. 12:17

Az alábbiakban állításról-állításra leírom, hogy amiket mond, azok miért tévesek, vagy félrevezetők.

2021. december 04. 12:17
null
Hortay Olivér
Facebook

„Tegnap MZP egy videóban szedte össze, hogy mit gondol a rezsicsökkentésről. Az alábbiakban állításról-állításra leírom, hogy amiket mond, azok miért tévesek, vagy félrevezetők.

MZP: »Soha nem állítottam olyat, hogy én eltörölném a rezsicsökkentést«

MZP az elmúlt időszakban minden lehetséges alkalommal (a tegnapi videóban is) elmondta, hogy a jelenlegi hatósági ármegállapítás helyett piaci árszabást vezetne be. A rezsicsökkentési programnak két lényeges eleme van: az időben rögzített tarifák és azok szintjének hatósági megállapítása. A piaci árak visszavezetésével mindkettő megszűnne, így MZP valójában eltörölné a rezsicsökkentést.

MZP: »Szociális alapon fogjuk támogatni azokat, akiknek valóban szükséges az, hogy segítséget kapjanak«

Ez tökéletesen ellenkezik MZP piaci árszabásra vonatkozó elképzelésével. Alighanem ezért is mondta MZP a Dobrev Klárával folytatott vitájában, hogy semmilyen szociális komponenst nem tart elfogadhatónak a lakossági energiadíjakban.

MZP: »Jelen pillanatban aki például tűzifával fűt, arról a Fidesz egyáltalán nem gondoskodik«

A kormány minden évben szociális tűzifa programot hirdet, amiben ingyen tűzifát biztosít a rászorulóknak. A program idei keretösszege 5 milliárd forint.

MZP: »Nyugat-Európában nem azért kisebb az energiaszegénység, mert olcsóbb az energia, hanem mert jobban élnek az emberek«

Nyugat-Európában - éppen a magas árak miatt - nagyobb az energiaszegénység, mint hazánkban. Azoknak a háztartásoknak az aránya, akik fűtési nehézségekkel küzdenek, Magyarországon 4,2% volt 2020-ban, az EU átlag pedig 8,2% (a német: 9%, a francia 6,5%) volt. A kedvező magyar adatok éppen a rezsicsökkentésnek köszönhetőek: az energiaszegények aránya 2012-ben 15% volt itthon (messze az EU átlag fölött) és a program miatt az elmúlt 8 évben a közösség legnagyobb mértékű csökkenését produkáltuk.

MZP: »Azok az emberek, akik távfűtéses lakásban laknak és megkapják havonta a távhőszámlát, ott van rajta a rezsiblokk, az a bizonyos színes négyzet, ami tartalmazza, hogy mennyit spórol meg. Tessék elképzelni, hogy egy fideszes milliárdosnak mekkora összeg szerepel ott megtakarításként«

A legmagasabb jövedelmű háztartások jellemzően nem távhővel fűtenek, hanem földgázzal, vagy egyre inkább árammal. A magyar lakosság fogyasztási szerkezete alapján pedig egyértelműen látszik, hogy a tehetősek fogyasztása alacsonyabb, mint a szegényeké, mert új, energiahatékony ingatlanokban laknak és az igényük egy részét maguknak termelik meg (például napelemekkel). Sokatmondó, hogy ma Magyarországon a leggazdagabb 10% átlagos áramfogyasztása a háztartások 70%-nál alacsonyabb.

MZP: »Az Orbán-féle rezsicsökkentés az 20% és a mi adónkból fizetik, tehát a szegények adójából fizetik a fideszes milliárdosok medencefűtését«

A rezsicsökkentésnek semmi köze az adókhoz (nincs is ilyen sor a költségvetésben). A rezsicsökkentést az energiaszolgáltatók finanszírozzák. Amikor alacsonyak a piaci árak, ezek a vállalatok tartalékot képeznek és abból fedezik a magas árú időszakok többletköltségét.

MZP: »Nálunk Hódmezővásárhelyen volt valódi rezsicsökkentés, ami 77%-kos csökkenés és senkinek nem kell kifizetni«

Amire MZP utal, az egy önkormányzati épületnek (a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának) energetikai korszerűsítése, amihez Hódmezővásárhely Önkormányzata 600 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott (az önkormányzat 80 millió forint önrészéhez). Ráadásul kissé visszás, hogy miután a kormány a napokban bejelentette, hogy lehetővé teszi az önkormányzatoknak a rezsicsökkentésbe (egyetemes szolgáltatásba) való belépést, Hódmezővásárhely az elsők között jelezte, hogy élne a lehetőséggel.”

Kép: Hortay Olivér oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gépész53
2021. december 05. 13:00
A rezsicsökkentést mindnyájan fizetjük. A víz-és szennyvízdíjakkal kapcsolatban egész biztos. A kormány 100 milliárdos nagyságrendben tol közpénzt az ivóvízszolgáltatás fenntartásába, Nem véletlenül államosították szinte az egész szektort, másképpen már teljesen ellehetetlenült volna a működés. A víz-és szennyvízdíjakat 2014-es szinten (mínusz még 10%) fixálták. A víziközmű szolgáltatók bevételeit ezen a szinten befagyasztották, mivel a vízfogyasztás nem növekszik, a bevételek is ezen a szinten maradtak. A működési költségek (energia, bérek, anyagok) meg ugyanúgy növekedtek, mint bárhol másutt. Belátható, hogy ez fenntarthatatlan, ezeknek a cégeknek más bevételi forrásuk nincs. A működés fenntartásához egyre több állami pénzre van szükség (csak ezt nem reklámozzák) Ezért álságos az ilyen rezsicsökkentés!
Takacs Z
2021. december 05. 08:49
Ez az "ember" gusztustalan lelkületű hazudós érvhajhász,genetikai selejt!!!!!!
Gyzoltan
2021. december 04. 20:35
Továbbra is úgy vélem, hogy negatív reklámmal továbbra sem kellene az emberek tudatába belopni Márky-Zay Pétert... Ugyanakkor reménykedem abban, hogy azért kokettál az ellenzéki zsidó pártokkal, ahová sajnálatosan már a Jobbik is besorolható, mert felismerte, hogy a zsidók támogatása nélkül eredményt nem érhet el... -mint eddig is, a Mazsihisz majd eldönti...
Rocktoberi
2021. december 04. 18:16
Ez a Maki még életében nem mondott igazat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!