Macron és Orbán is erős Európában gondolkodik

2021. december 16. 22:41

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök budapesti látogatása sokkal inkább a közös célok megfogalmazásáról, mintsem a politikai viták kiélezéséről szólt.

2021. december 16. 22:41
null
Bertha László
Magyar Nemzet

„A visegrádi országok jól láthatóan egyre inkább megkerülhetetlen tényezői az Euró­pa jövőjéről szóló vitáknak, melyben hangsúlyosan jelenik meg a magyar álláspont.

Január elsejétől Franciaország veszi át az Európai Unió soros elnökségét, amely jó lehetőséget teremt Macron számára, hogy külpolitikájának jelentőségét erősítse a francia választók szemében. A budapesti látogatás egyik érdekességét az adta, hogy áprilisban nemcsak hazánkban, hanem Franciaországban is az urnák elé járulnak a polgárok. A találkozó így akarva vagy akaratlanul, de a magyar miniszterelnök politikai súlyát is tovább emelte, illetve sokadik alkalommal cáfolta meg a baloldal azon narratíváját, mely szerint Magyarország elszigetelődött az európai színtéren.

Macron a hétfői találkozót megelőzően úgy fogalmazott, hogy számára a magyar miniszterelnök »politikai ellenfél, de európai partner«. Ezt a definíciót a találkozó során Orbán Viktor is elfogadta, hangsúlyozva a kölcsönös tisztelet meglétét. A franciák jó partneri kapcsolatra való törekvése nemcsak Magyarországnak, de az egész visegrádi országcsoportnak fontos jelzés egy olyan időszakban, amikor az unió másik vezető állama, Németország új kormánnyal, s a jelek szerint új külpolitikai prioritásokkal vág neki a kontinens előtt álló vitáknak és kihívásoknak.

Kihívásokból pedig bőven akad, elég csak a súlyosbodó járványhelyzetre, a kedvezőtlen gazdasági környezetre vagy az illegális bevándorlás kérdésére gondolnunk. Utóbbi kapcsán a lengyel–belarusz határon kialakult migrációs nyomás újfent bizonyította, hogy Brüsszel akárcsak 2015-ben, úgy most is képtelen határozott választ adni a problémákra. A határok megvédése helyett jelenleg is a kvóták kérdésére helyezik a hangsúlyt, amit a visegrádi négyek következetesen elutasítanak.

A bevándorlás ügyében Emmanuel Macron egyfajta harmadikutas politikát követ, amellyel egyszerre igyekszik a bal- és a jobbközép választóknak is megfelelni. A francia elnök a V4-ek kormányfőihez hasonlóan azonban egyre többször hangsúlyozza annak fontosságát, hogy Európának képesnek kell lennie a külső határok megvédésére. Mindez a hétfői közös sajtótájékoztatón is lényegi elemként jelent meg. Macron szerint ugyanis a külső határok megvédése nélkül elképzelhetetlen egy olyan erős és szuverén Európa megteremtése, mely a világpolitikában is meghatározó szerepet tölt be.”

Fotó: Ludovic MARIN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. december 20. 21:09
"Macron és Orbán is erős Európában gondolkodik" Biztos, hogy nem. Erős Európa nem létezik, így ott nem is tud gondolkodni senki.
Pelso j.
2021. december 17. 08:53
Mit kínlódtok, hogy a találkozót érdeminek, eredményesnek adjátok elő:)
filamer
2021. december 17. 06:51
És egy erős Európa kinek lenne jó ?? Az USA-nak ? Oroszországnak? Kínának? Az arab világnak? Dehogy, dehogy. Csakis Ukrajnának??
bagira
2021. december 17. 01:23
Macron nyugati tőkés világhoz húz , hogy leereszkedett a keleti blokk területére szimatol körül szaglász támogatásért . Macron is egyesült Európában gondolkozik ha erős Európában gondolkozna a milliónyi betolakodó élősködő nyakazókat az országára nem telepítené . Disznók közt csak disznó lehet nem lehet korpa többi megeszi . Nyugati gazdag kommunisták magyaroktól mindig kérnek , de amikor a magyarok kér tőlük nyugat hátraköp. Igy esett meg Orbán a gazdaság élénkítő pénzt megszavazta hogy az eu boldoguljon , de amikor pénzek elosztásra került sor Brüsszelben a magyarok pénzét ellopták . Ursula körei álproblémákat kiagyaltak zsarolással próbálkoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!