Kilencvenévesen elhunyt Desmond Tutu, dél-afrikai Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista

2021. december 26. 18:04

Kérlelhetetlen volt akkor is, amikor a demokratikus rendszerben burjánzott el a korrupció.

2021. december 26. 18:04
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Kilencvenévesen elhunyt Desmond Tutu, dél-afrikai anglikán érsek, Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista. Tutu a fehér felsőbbrendűség eszméjére épült apartheid-rendszer kérlelhetetlen kritikusaként lett világszerte ismert; karizmájával, egyházi munkájával, áldozatvállalásával talán ő tette a legtöbbet a rendszer lebontása érdekében. De kérlelhetetlensége elkísérte akkor is, amikor a faji előjogokat eltörlő új, demokratikus rendszerben burjánzott el a korrupció, vagy vallott kudarcot a szegénység felszámolását célzó terv, de nyilvánosan ítélte el a homofóbiát is.

A saját egyházán is túlmutató általános humanizmusa ahhoz a dalai lámáéhoz mérhető, akivel közös kötetet is jegyzett Az öröm könyve címmel. Halálával olyan keresztény egyházi személytől kell búcsúznunk, aki mindig következetes volt a vallás alaptéziseihez és egy olyan gondolkodótól, aki morális kérdésekben, tisztesség ügyében irányt mutatott az egész emberiségnek.”

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemmondom
2021. december 27. 16:54
Honnan ismeri Karácsony ennyire jól ezt a vitatott hatalmú dél-afrikai Nobel díjas ( vesd össze Obamával) személy tevékenységét?
Gullwing
2021. december 27. 14:23
Azért sikerült egy fejlett fehér-afrika helyett egy totálisan becsődölt fekete-afrikát hátrahagynia.
Rocktoberi
2021. december 27. 13:14
Küldjél részvétnyilvánító gyásztáviratot angolul, majom! Csak ne Magyarország nevében mert Dél-Afrika egy fehér embert elnyomó apartheid állam.
simonvitéz
2021. december 27. 12:41
Tisztelet Desmond Tutunak, de az elmúlt 30 év soha nem látott mélységekbe taszitotta Afrika egykor legerosebb gazdasági hatalmát. Nők megeroszakolásában "világelsők", a nagyvárosokban nyíltan kirabolhatnak az utcán, a kozeposztalybeliek többsége az erőd szerű villájában csücsül. A fehér farmerek helyzetéről nem is szólva. Persze ezekről csak szormentén hallani a nagyon független, nagyon objektív médiumokból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!