Biden covid-kudarca: túlzott önbizalom és betarthatatlan ígéretek

2021. december 27. 14:07

Az elnök azt állította, hogy Trump elhibázott politikája felelős a járványért. Tévedett.

2021. december 27. 14:07
Rich Lowry
Politico

„Ha valamit Joe Bidennek meg kellett volna tanulnia elnöksége első éve alatt, az az, hogy 2020-ban méltatlanul támadta Donald Trump járványkezelési intézkedéseit. 

A Fehér Ház egy újabb járványhullámmal küzd, amely a korábbi hullámokhoz képest még nagyobb esetszámokat hozhat. Érdemes azonban visszagondolni arra, hogy Biden és más demokraták Trump elnök és a republikánus kormányzók járványkezelési intézkedéseit azért támadták, mert szerintünk azok hozzájárultak a vírus terjedéséhez. Azonban azóta újra és újra bebizonyosodott, hogy a járványt sem a jobb-, sem a baloldal nem tudja kordában tartani. 

Biden azt ígérte, hogy megállítja a vírust, de ez nem valósult meg. Azt gondolta, nem teljesen alaptalanul, hogy a vakcinák megállítják a járványt, hiszen védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés ellen. Ugyanakkor a jelenlegi elnök azt is állította, tévesen, hogy Trump elhibázott politikája és rossz megközelítse felelősek a gyorsan terjedő járványért. Majd Biden arról biztosította az amerikaiakat, hogy az ígért reformokkal vissza lehet térni a megszokott életükhöz.

Ez már 2020-ban is teljes nonszensz volt, de a pártérdek arra késztette a demokratákat és a médiumokat, hogy higgyenek ebben az elcsépelt, túlságosan leegyszerűsített megközelítésben. Most, hogy az új variánsok tovább terjednek, ideje lenne levonniuk a konzekvenciákat. 

(…)

Való igaz, hogy Biden más hangnemet ütött meg a coviddal kapcsolatban, nagyobb teret adott a tudománynak és az eltérő maszkviselési ajánlásoknak is. Nagy politikai különbségek vannak a két párt között a koronavírussal kapcsolatban, különösen a maszkviselés, a szabályozások és korlátozások tekintetében. De, mint kiderült, ezek egyike sem hordozta magában a világjárvány leverésének varázspálcáját. (…)

E heti beszéde után Biden néhány újságírói kérdést is megválaszolt, és kifejtette, hogy az országban jelenleg kevés a gyorsteszt, mert az omikron hullám olyan gyorsan érkezett. Ennek ismerős csengése van: ezt mondták az amerikai tisztviselők akkor is, amikor 2020-ban az amerikai járványvédelmi központ tesztelési programja zátonyra futott. Ez nem mentség a káoszra, a kormányok folyamatosan nehézségbe fognak ütközni, hiszen egy gyorsan változó és terjedő járványról van szó.  

Reálisabb és politikailag megalapozottabb megközelítés lett volna, ha Biden ebben az évben elismeri, hogy a vírust soha nem fogják tudni megállítani, de a vakcinákkal és az új kezelési módszerekkel a legrosszabb forgatókönyv elkerülhető. Ehelyett korábban olyan elvárásokat fogalmazott meg, amelyeknek nem tud megfelelni. A járvány megelőzése túlmutatott Trump lehetőségein és annak megállítására Biden sem lesz képes.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2022. február 02. 18:26
Konteóhívő! Még mindig itt tartasz? Lemaradtál a valóságról!
nick89
2022. február 02. 18:25
A kínaivírust biológiai fegyverként alkalmazó ország a felelős a világjárványért. Melyik ez az ország szerinted?
Gyzoltan
2022. február 02. 18:25
Remélem, olyan gondjai lesznek, hogy elnöki idejét sem tölti ki... Méltatlanul került hivatalba, legyen a távozása is méltatlan...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!