Gyurcsány Ferenc vezetésével 17 éve rontott a külhoni magyarokra a baloldal

2021. december 05. 12:45

Léteznek vélemények, melyek szerint ami akkor történt, felért egy „lelki” Trianonnal.

2021. december 05. 12:45
null
Szakáli István Loránd
[origo]

„Immár tizenhetedik éve annak, hogy az advent várakozással és elcsendesedéssel teli időszakát megtöri egy rossz emlékű évforduló. Léteznek vélemények, amelyek szerint, ami akkor történt, felért egy »lelki« Trianonnal. Természetesen a 2004. december 5-én megtartott, a külhoni magyarok kettős állampolgárságáról szóló, és eredményét tekintve érvénytelen népszavazásról van szó. Annak ellenére, hogy a leadott szavazatok között többségben voltak az igenek, azok szavazati joggal rendelkezőkhöz mért aránya nem volt elegendő az érvényességi küszöb átlépéséhez.

Hatalmas csalódás volt ez akkor azok számára, akik az »igazi« Trianon ellenére, éljenek a határ egyik vagy másik oldalán, sosem szűntek meg egységes magyar nemzetben gondolkodni, és úgy érezték, hogy eljött az ideje a nemzet közjogi értelemben vett újraegyesítésének.

Az első Orbán-kormány idején hatalmas előrelépés volt a státustörvény elfogadása és a szülőföldön maradást támogató oktatási-nevelési támogatás bevezetése.

Az is igaz, hogy a 2002-es kampányban a balliberális ellenzék, a konszenzust felrúgva és kihasználva a politikai lehetőséget, már 23 millió román rémképével kampányolt. 2004. év végén a kijózanító pofon újból baloldalról érkezett, azok politikai örököseitől, akik a kommunizmus építésének évei alatt – több mint negyven éven keresztül – tudomást sem vettek a külhonban élő több millió magyarról.

A szocialista táboron belül pedig, amikor csak alkalmuk volt rá, arról biztosították a szomszédos utódállamokat, hogy az ott élő magyarok ügye kizárólag az ő belügyük. Ők voltak azok, akik a rendszerváltozást követően a »merjünk kicsik lenni!« elvét vallották, és külpolitikájukban arra törekedtek, hogy azzal senkinek az érzékenységét ne sértsék. Ez alól kivételt csak a magyarok képeztek.”

Nyitókép: Budapest, 2004. december 5.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával és gyermekeivel, Tamással és Annával az 59-es szavazókörben az Áldás utcai Általános Iskolában adja le szavazatát, amikor országos ügydöntő népszavazást rendeztek a kettős állampolgárságról és a kórházak privatizációjáról.
MTI Fotó: Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dumdum53
2021. december 05. 15:41
Azt kívánom, hogy ennek a gyalázatnak az elkövetői és részesei sohase értsék meg tettük súlyát és jelentőségét. Senkinek sem kívánnék olyan kínt átélni.
Agnieszka
2021. december 05. 15:33
Hát, az nagyon ronda volt. Mégis vele hörgött a fél ország. Soha nem felejtem el, mikor a marosvásárhelyi román pogromban Sütő fél szemét kiverték és itt gyógykezelték, a kommunista osztály adminisztrátornőnk emelt hangon kifogásolta, h. mikor neki ezt-azt be kell a kórházba vinni, akkor Sütőnek miért jár, h. itt ellássák. Skandalum! Ismét a hiányzó oktatás-nevelés. Mintha nagyon sokan NEM lennének tisztában azzal, h. AZ a magyar pont olyan, mint EZ. Jár neki, mert összetartozunk. Ők mi vagyunk és viszont. Kell, h. teljen rá.
hátakkor
2021. december 05. 14:23
1919-
Menhetten
2021. december 05. 14:13
Orbán nem vezéralkat. Gyakorlatilag alig szerepel, nincsen karizmája, csak egy évi 350-400 milliárdos médiabirodalom gyártja a mítoszt. Neki csak nem szabad lerombolni azt, amit felépített. Ezért nem ad interjút, alig szerepel. Nem véletlen nem vállal vitát már vagy két évtizede. Nincsenek érvei, nincs meggyőződve az igazáról, és valójában nincsen hozzászokva sem ahhoz, hogy domináljon érdemben egy vitát. A médiabirodalom és a köré húzott mítosz nélkül Orbán egy nemzeti-szotyialista focista...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!