Tisztelt újságírók! Kérem, kerüljék a kattintásvadász, félrevezető címeket

2021. november 03. 11:55

Helyette törekedjenek a korrekt, tényszerű tájékoztatásra. 

2021. november 03. 11:55
null
Vastag Tamás
Transzparens Újságírásért Alapítvány

„Tisztelt Szerkesztőségek!

A koronavírus negyedik hullámának kezdetével a téma médiában való megjelenésének jelentősége ismételten megnőtt. A koronavírusról szóló cikkek befolyásolják a közhangulatot, ezáltal befolyásolják magát a vírus elleni védekezést is. Önöknek, mint a magyar média képviselőinek, kiemelt felelőssége van abban, hogy a koronavírusról szóló híradásokban ügyeljenek a tényekre, mellőzzék a politikai tartalmakat és határolódjanak el a kattintásvadász címadásoktól, a bulváros elemektől.

Ezt a feladatot véleményem szerint a magyar média az elmúlt lassan két évben nem tudta teljeskörűen teljesíteni. Sorra jelentek meg az ellentmondások, a szenzációhajhász címadások és a koronavírussal kapcsolatos cikkekben a politikai tartalmak. A magyar emberek élete sokkal fontosabb, mint a nézettségszámok.

Tisztelt magyar Újságírók!

Az elmúlt évek kutatásai egyértelműen kimutatták, hogy a napi szintű tragédiákról való olvasás növeli a stresszt, a szorongást, és a depresszióra való hajlamot. A koronavírus okozta helyzet önmagában is hatalmas tragédia, olyan trauma, amely feldolgozásához talán évtizedekre lesz szüksége a magyar társadalomnak. Ebben a helyzetben Önöknek mértékletességet, etikus magatartást és felelősségtudatot kell tanúsítani.

Legyen a tényeken és az összefogáson a hangsúly, ne csináljanak ebből politikai kérdést, ezzel még jobban megosztva a lakosságot. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ebben a témában a tények alapján tudjon mérlegelni döntéseiről, ideológiai befolyás nélkül. A félreértéseknek, túlzásoknak, esetleg hamis információknak sokkal károsabb hatása lehet, mint általában. Nemcsak az oltás felvételének kérdéséről van szó, hanem az emberek lelki egészségéről is.

Éppen ezért kérem, kerüljék a kattintásvadász, félrevezető címeket. Helyette törekedjenek a korrekt, tényszerű tájékoztatásra. 
A médiatudatosság nagyköveteként, feladatomnak érzem, hogy felhívjam erre a figyelmet a nagy nyilvánosság előtt.”

Nyitókép: MTI / Kallos Bea

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KamuGeli
2021. november 03. 19:39
1. A mindenkori média mindig függ valakitől/valamitől. A 444.hu pl. Soros Gyuri bá érdekcsoportjától függ, mert onnan jön a zsé. Emígyen aztán az oltás ellen fognak hergelni kattintásvadász módon. Mert ez a GAZDÁJUK ÉRDEKE. 2. A média tartalmai attól függenek, hogy az emberek (a nép) mire kíváncsiak. Lehet írni a Költészet Napjáról is, de ha mellette van egy 3 halottas baleset, az 100x több klikkelést kap. Mert az emberek ilyenek. Olyan, hogy hegemón média végképp nincs. Szal felelősségre sem vonható.
Akitlosz
2021. november 03. 16:02
Derék dolog, hogy a Mandiner azokat a cikkeket is megjelenteti, amelyek mondanivalóját le sem ... Nem sok összefüggés van a cikkek címe és tartalma között. A címek célja, hogy rákattintsanak az emberek. Ennél semmi sem fontosabb.
Performan
2021. november 03. 14:36
Cím: Óriás aszteroidák tartanak a föld felé Cikk: Az eset 2,5 milliárd évvel ezelőtt történt... Persze, hatásvadász. De én nem hiszem, hogy ez olyan túl sok embert zavarna.
Pierre
2021. november 03. 14:19
a kozerdeku tenyeket titkolja a fideszed, egyedulalloan Europaban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!