Oltáspártiak és oltásellenesek – a zuhanó repülőn nincsenek ateisták

2021. november 04. 08:58

Az oltás felvétele vagy nem felvétele bizony hitkérdés. Csak az eredmény nem mindegy.

2021. november 04. 08:58
null
Veczán Zoltán
Mandiner

Ősz van, itt a harmadik oltás, újra itt a maszk, hamarosan jönnek a lezárások, szorgosan rója a sorokat a tízmillió Facebook-virológus, meg az a néhány igazi; egymásnak feszül az ország két fele, cinikusan mondhatnánk, legalább végre nem a politikai szekértáborok mentén, már ez is valami.

S mind a másik oldalt okolja a lezárásokért. Az egyik a másikat: nincs meg a nyájimmunitás szintje az oltatlanok miatt, ezért van ez az egész. A másik az egyiket meg azért, hogy minek egyáltalán lezárások, bezzeg Svédország. Közben a mellékhatásoktól való, még mindig a valóság talaján álló aggodalmak (szigorúan kiszakítva a kontextusból persze) keverednek az intravénásan beadott chemtrail-chipek legendájával, amelyek gyíkemberekké változtatják az embereket, és embergyíkokká a gyíkokat. Vagy fordítva.

Tegyük félre egy percre a nyilvánvaló tényeket: lehet csűrni-csavarni a dolgokat,

a számok alapján elmondható, hogy aki megkapta az oltást, jó eséllyel sokkal jobban átvészeli a fertőzést, mint aki nem;

az oltásnak vannak kellemetlen mellékhatásai, de messze nem olyanok, mint a betegségnek; aki maszkot hord, nagyobb esélye van nem elkapni a nyavalyát, mintha nem hordana, és így tovább.

Covidos is voltam, oltva is vagyok, a két kezem összetettem volna, ha annyival megúszom a betegséget, mint az oltást – így saját meggyőződésemet személyes tapasztalatok támasztják alá. Ha hasonlatot keresünk, oltással is orosz rulett elkapni a betegséget, oltás nélkül is, csak előbbivel egy, utóbbival hat tölténnyel játsszuk.

S most hadd legyek egy kicsit provokatív: egyes oltáspártiak és oltásellenesek kölcsönös lenézése a másik vélelmezett ostobasága miatt, tetszik vagy nem tetszik, nagyon is hasonló tőről fakad. Hogy kit tartanak hiteles forrásnak, az természetesen gyökeresen más, viszont a kötődésük ezekhez a hitelesnek elfogadott forrásokhoz bizony nem különbözik annyira, mint amennyire ezt valószínűleg mindkét csoport szeretné elhitetni magával.

Sokszor puffogtatott közhely, hogy

az oltásellenesek vallásos tisztelettel csüngenek minden téves, káros nézetet hirdető idiótán,

főleg, ha még fehér köpenyt is ránt magára, vakon hisznek, tudatlanok, tanulatlanok; ráadásul nem csak magukkal tolnak ki, meg persze egymással, hanem azokkal is, akik felvennék az oltást, de teszem azt, olyan alapbetegségük van, ami miatt ellenjavallott, esetleg gyerekek (igen, most már ők is).

Nem segíti a helyzetet a főként a WHO-tól eredő, onnan átvett csikicsuki kommunikáció. Hogy egyik nap még nem ajánlott a maszk (persze, nehogy felvásárolják az életeket mentő egészségügyi személyzet elől), a másik nap ajánlott, sőt kötelező; az egyik nap ostobaság a textilből varrt szükségmaszk, a másik nap már szakmányban gyártják a divatcégek; a vírus kínai eredetének firtatása előbb rasszizmus, aztán jön a mindenféle ködösítés arról, hogy tényleg ők voltak, de nem akkor, nem úgy.

Meg ugye az egyik oltás véd, aztán minden oltás véd, az antitest számít vagy a sejtes immunitás, csak az egyik oltás véd, a másik nem, de mégis – na igen, a politikai iszapbirkózás sem sokat lendített az ügyön, a pánikkeltések is remekül rezonáltak a sajátos kelet-európai félelmeinkre az elveszejtetésünkről.

Őszintén szólva nem csodálom, hogy sok általam ismert, amúgy értelmes – például: műszaki értelmiségi – ember is inkább azt kezdte el követni, aki ebbe a keretbe illeszkedő magyarázatot tudott adni a világ történéseinek, hiszen nyilvánvaló volt, hogy valami itt nincsen rendben. Pedig semmi más nem történt, mint a tudományt egyébként is jellemző vitás kérdések megvitatása transzparensen zajlott, ezzel párhuzamosan szinte az egész világban megpróbált a politikum így vagy úgy hasznot húzni a válsághelyzetből, ami nyilván még inkább hiteltelenítette a jól bevált intézményrendszereinket.

A hagyományos intézményekben és tekintélyekben megrendült bizalmat így sokan azokba fektették, akik a változó körülmények ellenére konzekvensen ugyanazt mondták az elmúlt másfél évben: a vírus humbug, ez egy nátha, csak az állami kontrollgyakorlás eszköze, és így tovább. Erre jött rá a már említett gyíkemberhívő réteg, a zömöt pedig a média torz híradásai nyomán a mellékhatásoktól tartó átlagemberek adják,

akik egyre inkább felkent papként tekintenek a katedrára kapaszkodó sarlatánokra.

Ez nem kognitív úton történt meggyőzés, hanem elnyert hit. Hittel vitázni pedig szinte lehetetlen.

Eddig rendben, de most jön a csavar. Ugyanis az oltáspártiak zöme sem valószínű, hogy látott életében közelről tüskefehérjét, vagy egyáltalán vírust, s hogy a középiskolai halovány emlékképein túl – az oltás legyengített vírust juttat a szervezetbe, ezzel győzte le az emberiség a maláriát, a feketehimlőt meg a gyermekbénulást – igazából csak annyit tud az egészről, amit a virológusok, immunológusok, egyszóval a szakértők elmondanak, általában kettő percben, a tévében.

S kapaszkodjunk meg: sok oltáspárti ugyanolyan vallásos áhítattal viseltet a szakértők iránt, mint előbbi csoport a maga „papjai” iránt. Szentül hiszi ugyanakkor, hogy a nyilvánvaló tények kellő erejű propagálása idővel megtéríti az oltáselleneseket, hiszen egyszerűen nem lehet valaki ennyire hülye. Árulkodó az is, ahogyan sokan közülük válaszolnak arra a kérdésre, hogy mit gondolnak az oltásokról, azt mondják: „én hiszek a vakcinában”.

Nem azt mondja, hogy érti a működését, hanem hogy elhiszi, hogy jó.

Megjegyzem: e téren az én műveltségem meglehetősen átlagos volt, a betegségen átesettek személyes történetei és a saját tapasztalatom azonban akkor is oltáspártivá tennének, ha valamiért kételkednék az egész dolog elméletében, hiszen láttam a dolog gyakorlati működését, mondhatni, elvégződött rajtam a kísérlet, és a vakcina nyert. De még mindig csak az ország kisebbik része esett át a betegségen, így ez a tapasztalati tudás sokaknak csak közvetetten áll rendelkezésére, azt meg vagy elhiszik, vagy nem. Megint a hit.

A két hitvilág pedig meglehetősen ritkán találkozik, és akkor sem túl sok eredménnyel. A Telex videót forgatott arról, hogy kivitték Kemenesi Gábor virológust a Deák térre, és véletlenszerűen kiválasztott oltásellenes embereket próbáltak általa meggyőzni a vakcina hasznossága mellett. De őszintén szólva nem nagyon látszott, hogy sikerült volna meggyőzni a riportalanyokat. Nem csoda: egy másik vallás papjaként teljesen irrelevánsnak tartották, hogy mit mond.

Hogy mije van az oltáspártiak egy jelentős részének akkor, ha ennyire hasonló logika alapján építik fel a világok magukban? Hát szerencséjük. A tudomány és a vallás örök rivalizálását nem szeretném bevonni, messzebbre vezet, ráadásul hiszem, hogy nincsenek kibékíthetetlen ellentétben egymással. Karikó Katalin, amennyire ezt meg lehetett állapítani, maga is keresztény értékeket képvisel, sok más neves kutató és orvos pedig egyenesen vallásos. Ami megkülönbözteti viszont a szakértőt a szektaalapító sarlatántól, hogy előbbi ismétlődő kísérletek egy irányba mutató eredményeivel tudja alátámasztani mondanivalóját; míg a sarlatán abban bízhat, hogy valamely feltérképezetlen mellékhatás vagy egy valamiért a vírusra rezisztens embercsoport segítségére siet, és az egyedi példákra felhúzhatja azt a világképet, amit a követői hallani szeretnének. Körülbelül ennyi.

A nagy számok törvénye alapján pedig előbb-utóbb kiviláglik, hogy

bizony a vakcina működik, nem százszázalékos, de erős védelmet nyújt;

de ennek egyértelművé válásához olyan kataklizmának kell bekövetkeznie, mint Romániában, ahol sosem látott méreteket öltött a járvány tombolása, arat a halál, és bizony zuhanó repülőn nincsen ateista: az átbillenés utáni napokban elképesztő tömegek „tértek át”, és kérték a vakcinát.

„Miért nem oltatta be magát?” – kérdezi a riporter a kolozsvári járványkórház intenzív osztályán ápolt egyik betegből. „Butaságból” – hangzik a válasz. Tőle, mármint a korábbi oltásellenestől. S amíg nem tőle hangzik ez el, hanem a másik oldalról, sajnos fabatkát sem ér.

Nyitófotó: MTI

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem
2021. november 05. 09:10
Meg. Apartheid allamot akarsz bevezetni, alsobbrenduekre es ubermenschekre osztva a tarsadalmat. Pont, mint a nacik, vagy a bolsik. Nem is fogod fel, hogy micsoda moralisan vallalhatatlan, amit mondasz. Benjamin Franklin mondta anno, !azok, akik pillanatnyi biztonsag kedveert feladjak a szabadsagot, kesobb elveszitik a biztonsagot es a szabadsagot is" Ha egyszer eljutunk erre a szintre, sosem fogunk kimaszni belole, teljesen elfogadotta fog valni a kette osztott tarsadalom lete. Ne hidd, hogy a kesobbi jovoben majd nem kerulhetsz magad is egy alsobb rendunek nyilvanitott kategoriaba, csak majd az nem az oltottsag koruli kerdes lesz, hanem egy masik. Faji, vallasi ,szexualis, barmelyik. Ha a precedens megvan, mar csak kovetni kell a kesobbiekben.
Onurisz
2021. november 04. 17:44
Az okfejtés rendben van, csak a nagy szabad választással soha nem szabadulunk meg ettől a vírustól. Különösen Európa keleti felében, ahol a történelmünk miatt sokkal frusztráltabbak és bizalmatlanabbak az emberek, mint nyugaton - okkal. A megoldás a kötelező oltás lenne. Ahogy senkit nem kérdeznek meg arról, hogy a gyerekeit engedi-e beoltani azok ellen a súlyos betegségek ellen, amelyek már nincsenek is jelen az életünkben - és érdekes módon nem tiltakozik senki. Teljesen érthetetlen, hogy nekem, három oltással és náthás tünetek nélkül miért kell maszkot hordanom idén ősztől is, miért kell kínlódnom a folyamatosan párásodó szemüvegemmel. (Ha lennének tüneteim isten bizony felvenném önként.) A maszk nem gázálarc, nem véd meg a fertőzéstől, hanem valamelyest csökkenti a fertőzés átadásának esélyét. De hát itt hatmillió ember be van oltva. Ha megkapja a vírust, a szervezete azonnal fellép ellene, sokkal rövidebb ideig fertőz, mint az oltatlan. Miért nem azokat kötelezik maszkviselésre? Az ellenőröknek úgyis be kell mutatnunk a jegyünket vagy a bérletünket a járműveken, tegyük hozzá az oltási igazolást is. Az oltatlanok sehová ne mehessenek be maszk nélkül. Előbb-utóbb megunnák a megkülönböztetést. Ha már valamiért nem akarjuk kimondani az általános oltási kötelezettséget. Az a hazudozás pedig külön dühítő, amikor Budapest teljesen alkalmatlan főpolgármestere azt akarja elhitetni velünk, hogy az emberek 80%-a egyetért az általános maszkviseléssel. Igen? Akkor október végéig miért csak pár százalék takarta el önként magát. Azt hiszik egyes politikusok, hogy teljesen hülyék vagyunk. Ha holnap feloldoznának bennünket, 4-5% kivételével mindenki újra levetné.
MayorAnna
2021. november 04. 11:26
Ez "A zuhanó repülőn nincsenek ateisták" ócska sablonszöveg, egy hazugság: - én már fogtam a kezét ateista haldoklónak, halála előtt percekkel. Szóval, picsába a képmutató vallásossággal!
kulszek
2021. november 04. 11:18
Egyet értek a cikkel, de tegyük hozzá a következő tényeket. - nekem a vakációimat kellett feláldoznom arra hogy tisztábban lássak, annyira komplikált a helyzet. - kevés embernek van ideje heti 2-3 óránál többet olvasni - ezért az marad meg ami könnyen érthető és ez általában az oltásellenesek malmára hajtja a vizet - kell egy jó biológiai, tudományos ismereti alap ahhoz hogy megértsük a Karikó-féle harmadik-generációs oltás müködését és ez nem mindenkinek van karnyújtásnyira. A régebbi módszerek sem. - ma sokat tudunk, de a tudás nagy része magáncégekben van eltemetve, akik gyártási titokként kezelik - a vakcina-gyártók egymás között is harcot folytatnak és ennek az egyszerű ember az áldozata - a liberális rendszer miatt az államok általában semmilyen felelősséget nem vállalnak fel, nem védik az állampolgáraikat. Átpasszolnak minden cselekvést a magán-szektornak, a profit-szerzés a cél. Tisztelet a ritka kivételeknek. - akik bel-politikai harcokhoz használják ki a járvány-helyzetet nagy bűnt követnek el, hiszen halottak ezrei száradnak a lelkükön - van már arra is példa hogy politikai hatalom-szerzésre játszanak (az EU beszerzi a vakcinát...) az emberek életével vagy politikai nyomásgyakorlásra használták fel (USA vs. brazil elnök) - arra is van példa hogy gazdasági lapok és kétes média manipulálta az információt, azért hogy a tőzsdei árfolyamok ingadozzanak és a spekulánsok sokat nyerhessenek. Egyszóval, ha élhető és elviselhető jövőt szeretnénk magunknak és gyermekeinknek, akkor el kell távolodni a liberális, globális rendszertől! A helyes út a vad-kapitalizmus és a kommunizmus között van, valahol félúton ! És minden állam számára más és más az egyensúlyi helyzet, amit csak szakemberek tudnak megtalálni, nem pedig civil "besegítők".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!