Irányváltást a helyreállításban!

2021. november 15. 18:36

A növekedés helyreállítását követően hasonlóan gyors egyensúlyi fordulatra van szükség.

2021. november 15. 18:36
null
Matolcsy György
Magyar Nemzet

„A 2020 elején indult új gazdaságtörténeti szakasz egy összetett sokkal kezdődött, amelyből a 2008–2009-es pénzügyi válsághoz képest gyorsabban jött ki Magyarország. Akkor 6,5 év, most csak 18 hónap kellett a válság előtti GDP-szint helyreállításához. Mára azonban világossá vált, hogy a válságnak nincs vége, sőt új elemekkel bővül, és az egész évtizedre tartós, döntően negatív hatásokkal jár. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a 2020-as évtized meglepő hasonlóságokat kezd mutatni az 1970-es évek meghatározó folyamataival a geopolitika, az energia, az infláció, a kamatok és az árfolyamok területén is. 

Mindezt figyelembe véve szükségessé vált a magyar felzárkózási pálya újratervezése, amelynek alapvető szempontja a fenntarthatóság. A korábbi felzárkózási pálya folytatásához tehát olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, ami nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza. A fenntarthatóság az évtized, sőt a következő évtizedek szempontjából az egyensúlyi szempontok felértékelését jelenti a felzárkózás összes területén, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén.

Mit üzen nekünk a helyreállítás?

Az idő felgyorsult.

A járvány hirtelen csapott le, a gazdaság és az élet hirtelen állt le. Ám hasonlóan gyors a helyreállítás is, nem mindenben és nem mindenhol, de az utóbbi 100 év összes válságához képest a kilábalás most a leggyorsabb. 2021 második negyedévében a korábbi év azonos időszakához képest közel 18 százalékos volt a növekedés, amit az ipar 36,6 százalékos, ezen belül a feldolgozóipar 39,8 százalékos visszaugrása alapozott meg, és a szolgáltatások visszaépülése is támogatott.”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 16. 02:23
Infláció azért van, mert ő a bankjával fedezetlen pénzt bocsát ki. Holott egy nyamvadt törvényben előírt dolga lenne a Nemzeti Banknak, a forint értékállóságának a biztosítása. Ennek képtelen eleget tenni, valójában a szándékában sincsen. Mindig, akármilyen a gazdasági helyzet. 1929-1933 között sem volt infláció, pedig akkor nagyobb válság volt. Ráadásul a pártjának van pofája az inflációt béremelésnek bemagyarázni akarni.
Hannibal
2021. november 15. 22:55
Matolcsy teszi a dolgát, mint az MNB elnöke. Nincs mit nézni. A kormány meg az ország érdekeit. A kettő nem mindig esik egybe. Le kell játszani, meg kell beszélni. A Fidesz sem egy monolit tömb, teljesen normális a vita. Matolcsyt a költségvetés, a gazdasági stabilitás és a tartalékképzés érdekli, a politikusokat a választók, a választás, és 2022 áprilisa. Teljesen normális.
Armageddon
2021. november 15. 21:35
"A Covid–19-válság kitörése óta a magyar gazdaság sérülékenysége romlik, mind az abszolút számok, mind a relatív helyezésünk terén. Bár ez a válság által sújtott valamennyi országban bekövetkezett, de később a legtöbb esetben fokozatos javulás történt a sérülékenységi mutatók terén. Hazánk helyzete azonban több mint egy éve fokozatosan romlik, és a pénzügyi sérülékenység terén romlása már érzékelhető külső pénzügyi megítélésünkben." Az eredeti mn es cikkböl idézve. Csuda, hogy nem hozták le....
Zaj001
2021. november 15. 20:33
Ennél erősebb üzenetre van szükség. A növekedési tempó nem gyorsítható, a kockázatok már látszanak. Nem kedvez a dollár erősödése, a nyersanyagárak emelkedése, az ellátási láncok miatti sokkok, azok átalakítása után is csak drágább lesz minden. A csehek, lengyelek már kamatot emeltek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!