Válaszok az üzemanyagár-plafon kritikusainak

2021. november 15. 12:56

Az elmúlt napokban sokan írtak arról, hogy miért káros a mától életbe lépő árplafon.

2021. november 15. 12:56
null
Hortay Olivér
Facebook

„Az alábbiakban összegyűjtöttem a főbb ellenérveket és a véleményemet róluk.

Minek beavatkozni, ha az csak párezer forint megtakarítást jelent tankolásonként?

  • Az érvet kifejezetten cinikusnak tartom azok után, hogy – azonos lapokban – a bejelentés előtti hetekben napi rendszerességgel jelentek meg cikkek arról, hogy mekkora problémát okoz a háztartásoknak a magas benzinár.
  • Ezenfelül családok tömegeinek tényleg nagy segítség az a havi párezer forint, amit így megspórolhatnak, így szerintem nem érdemes alábecsülni.
  • Az ársapka ráadásul a vállalatok termelési költségeit is leszorítja, ami más termékek árában is megjelenik majd és csökkenti az inflációs nyomást (ami miatt a kritikus médiumok szintén sokat aggódnak)

Az intézkedés élénkíti a keresletet és mérsékli a kínálatot, így a piaci alapú árcsökkenés ellen hat.

  • Az árak csökkenését várni a piactól a jelenlegi helyzetben naivitás. Semmilyen jel nem utal arra, hogy a növekedésért elsősorban felelős nyersolajárak csökkennének az elkövetkezendő időszakban.
  • A beavatkozás átmeneti, a kereslet rugalmatlan és a kínálat szűkítését a hatóságok szigorúan szankcionálni fogják. Az intézkedés hatására tehát nem várható a kereslet és a kínálat markáns átrendeződése.

Az ársapka helyett inkább adót kellett volna csökkenteni.

  • Az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését az európai szabályok nem teszik lehetővé, így legfeljebb az ÁFA kulcs módosítása jöhetett volna szóba alternatívaként.
  • Az adócsökkentéssel az intézkedés a közösségtől vonta volna el a közösségnek szánt összeget, az ársapkával viszont a beavatkozást a kereskedők finanszírozzák.
  • Ez azért jobb megoldás, mert a jelenlegi válsághelyzetben nagy szükség van közösségi forrásokra a gazdaság helyreállításához, a kereskedőknek pedig – a korábbi és a beavatkozás utáni – nyereségük kellő fedezetet biztosít ahhoz, hogy átvészeljék a következő hónapokat.
  • Ráadásul korlátozottan garantálható, hogy az ÁFA csökkentés ténylegesen érvényesüljön a végfogyasztói árakban.”

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ugorka
2021. november 17. 18:22
"a kereskedőknek pedig – a korábbi és a beavatkozás utáni – nyereségük kellő fedezetet biztosít ahhoz, hogy átvészeljék a következő hónapokat" A kereskedők nevében: "A k... anyjukat!".
Salitis
2021. november 15. 23:02
Az ellenzék attól ellenzék, hogy mindent ellenez amit a kormány tesz, vagy mond, vagy csak gondol rá. De még ezek ellentettjét is ellenzi, ha a kormány nem lépné meg, amit alapból elleneznek. Ha Orbán lemondana, és Gyurcsányt javasolná maga helyett a kormánypártoknak megválasztani, azt is elleneznék. Mindent is elleneznek. majd pont a benzinár csökkentést ne elleneznék?
Sorted87
2021. november 15. 21:54
Én egyre lennék kíváncsi. Azok a kutasok akik most ideiglenesen bezárnak és elveszítik a munkájukat azokal a fidesz veszít szavazatot, mint a munkahelyi védőoltásal, vagy ezek a kutasok is mind bolsevik, marki Zay, soros meg a faszom tudja milyen bérencek? :D
balbako_
2021. november 15. 17:00
Elvették a baloldal kedvenc játékát az örökös sírás-rívást. Most nem lehet az üzemanyagárakon szörnyülködni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!