Néha úgy érzem, én vagyok Störr kapitány

2021. szeptember 20. 08:22

A címszereplő egy tradicionálisan nevelt férfi. Interjú.

2021. szeptember 20. 08:22
null
Enyedi Ildikó
Index

„Mekkorát változott a fejében a film harminc év alatt? Ugyanazt gondolja fontosnak a regényből néhány évtizeddel ezelőtt és most?

Ami a lényeget illet, igen, ugyanazt. Persze mások lettek az arányok, hangsúlyok. Bizonyos dolgok előtérbe kerültek, mások meg kicsit hátrébb.

Például?

Ez a film, sokkal inkább szól a specifikus férfi létről, és azon keresztül az általános emberiről. Harminc éve épp fordítva hangsúlyoztam én is, hűségesen ehhez a nyolcvan éve született, száz éve játszódó regényhez. Továbbra is mindannyiunkról szól, de ebben a filmben végül az is fontos lett, hogy a címszereplő egy tradicionálisan nevelt férfi. Éppen ma írjuk át olyan módon a társadalmi együttélés szabályait, hogy – az elmúlt több ezer évben először – a férfi-lét is épp úgy egy specifikus, különös állapotként fogalmazható meg, ahogy a nőit ábrázolták az – általában férfi – szerzők. Itt egy női alkotó nézi jóindulatú kíváncsisággal ezt az egzotikus valamit, a férfi létet.

Van, akit irritál, hogy nő létére egy férfit akar megfejteni?

Biztosan. Van, akit irritál, akad, aki félreérti.  Talán kicsit korán is jött ez a film. A klasszikus forma is félreérthető lehet azoknak, akik nem ismerik a munkáimat. Akik nem látják vagy nem értik a szándékot, valami bambaságnak tűnhet. Pedig ez Störr kapitány világa, az ő rendszere. Egy egyszerű, de megbízható szerszámkészlet az élethez, ami szuperül működik a tengeren, egy teherhajón. De kétségbeejtően nem működik a szárazföldön, abban a komplex helyzetben, amit egy másik emberi lény jelent. Szemben a regény csapongó áradásával azért osztottam hét fejezetre a történetet, hogy egy kis hangsúlyt kapjanak azok az új és új próbálkozások, ahogy ez a tengerész megpróbálja a magával hozott szerszámkészletét használni. (...)

A magyar filmgyártás jelenlegi helyzetében, ami szintén erősen polarizálódni látszik, maga, aki egyértelműen foglalt állást a Freeszfe mellett, mire számít? Befolyásolja a kiállása azt, hogy mikor készíthet újabb filmet?

Biztos befolyásolja, de ezzel én nem tudok foglalkozni. Ez nem az én gondom. Az ilyen típusú esélyméregetés falja az energiákat. Azok másra kellenek.”

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sanyikám
2021. szeptember 20. 14:09
Te,az a fajta gusztustalan elkényeztetett állat vagy akit jól tart a gazdája,költ rá bőségesen, vilag-hírnévhez segíti,majd mégis beleharap. Nem kell itt a gazdádat szeretni,szavazni rá, csak kussolni, tartózkodni bizonyos alkalmakkor. Inkább csak hagyd el az országot. Alföldivel költözz össze!
amca
2021. szeptember 20. 12:29
Állibsi leszbika. Mikor látjuk ,hogy felveszel 1 000 000 USD-t,és maszek alapon csinálsz 1 művészfilmet.? Mi lenne ,ha a saját klitoriszoddal vernéd a csalánt ?
Krupp Skya
2021. szeptember 20. 11:51
Ki ez az öreg néni? Mit tett le az asztalra, a görbe botját?
Da Vinci
2021. szeptember 20. 11:19
Felesleges úgy érezned. Csak egy hazaáruló, tehetségtelen szardarab vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!