Most pedig, kedves német liberálisok, irány Jamaika!

2021. szeptember 28. 10:48

Karácsonyra Németország menni Jamaika. Alig várom.

2021. szeptember 28. 10:48
null
Seres László
Seres László
az individualista

„Németország az elmúlt években drámaian balra tolódott, nem utolsósorban a felfokozott klímapánik miatt, úgyhogy ami ma mainstream centrista álláspont, az pár éve még rémisztő szélsőbaloldali beszéd volt. Ez a helyzet, ehhez kell annak a pártnak alkalmazkodnia, amely – ahogy a libertárius Reason írta – megpróbálja lefordítani a klasszikus liberalizmust egy modern kori balos/zöld európai ország valóságára, modernizálására. Covid idején erre remek példa volt az FDP kiállása a lockdown ellen, a polgári szabadságjogok mellett (de oltásellenes se volt), amellett, hogy csak a tényleges rizikócsoportokat kellene kiemelten védeni.

Az FDP 11,5 %-os eredménye tulajdonképpen bámulatos egy olyan országban, ahol nem lehet nyilvánosan kiállni az individualizmus, a kapitalizmus mellett, ahol a talkshowkban, vezércikkekben vitriolos megmondók szednek szét bárkit, aki nem eléggé zöld, ellenben büntetlenül lehet halállistákat előállítani: a nem kivánt értelmiségi törlendő.

Az FDP leendő koalíciós partnere, a Zöldek társelnöke, Annalena Baerbock a kampányban közölte:  piaci eszközökkel nem lehet a klímaválság ellen tenni, »a piacot hidegen hagyják az emberek.« Kompromisszum, átfedések? Hát, good luck, liberálisok. A megoldás nyilván az lesz, hogy több heti nyűglődés után Scholz nem tud kormányt alakítani (vagy csak úgy, mint fent), majd jön Laschet, aki unalmas és semmilyen, de legalább nem szocialista-kollektivista. És akkor karácsonyra Németország menni Jamaika. Alig várom.”

Nyitókép: Sebastian Kahnert / dpa-Zentralbild / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2021. szeptember 28. 13:37
Schoz azt mondta és ez számtanilag értelmes dolog (bár a hála melett a matek nem politikai kategória), hogy a mostani választásokon megerősödött pártoknak kell vezetniük Németországot. Csakhogy ügyek mentén nem jön ki ennek a három pártnak a többség. Azaz ügyek mentén nincs (talán nem is lehet) egyetértés. Ha Scholz a maga sótlan fiskális (költségvetési szempontú) gondolkodása mentén meg tudja szervezni a koalíciót, akkor lesz hárompárti koalíció. Ha nem akkor kisebbségi kormányzás lesz. Sztem. Bár annak van/lehet kockázata, ha a Zöldek, vagy az FDP ki akarna maradni. És még egy szó a CDU-ról. Mivel keveset hallottunk arról, hogy Németországban vannak-e bizonytalan szavazók, nem lehet tudni honnan tud esetleg majd visszaerősödni a CDU. A helyzet az, hogy egy jobbra tekingető szavazónak mindegy, hogy a CDU nincs kormányon, vagy az AfD. És ha így van, akkor az AfD erősödhet a CDU kárára. Németország pedig egyre lejjebb kerül a gazdasági lejtőn, ha a német nagytőkések hagyják.
luzitanxaver
2021. szeptember 28. 11:39
Ez egy indokolatlanul optimista olvasat, de legyen így. Mindenki jobban járna, még azok is, akik legjobban fel lennének háborodva.
ThunderDan
2021. szeptember 28. 11:28
Az kemény, hogy az ellenzéki térfélen egyre inkább a Seres- és Hont-félék azok, akikkel valamiféle értelmes diskurzust lehet kialakítani.
VeJoLa
2021. szeptember 28. 11:27
Nekem a Jamaikánál is jobban tetszene a Deutschland koalíció, de csak mert jobbrább már nem mehet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!