Ferenc pápa foglalkozik nőügyekkel

2021. szeptember 12. 10:33

Ferenc pápa eddig a legprogresszívabb pápa – bár azért nem volt magas a léc, amit át kellett lépnie.

2021. szeptember 12. 10:33
null
Farkas Edina Lina
Nők Lapja Café

„Vasárnap reggel nyolc óra előtt érkezik Budapestre Ferenc pápa, akit úgy kellett diplomáciai eszközökkel meggyőzni arról, hogy a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusi látogatása alatt kezet fogjon Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az egyházfő ugyanis sem Magyarország vezetőjével, sem Áder János köztársasági elnökkel nem kívánt személyesen találkozni. Kétségtelen, hogy Ferenc pápa eddig a legszókimondóbb, legprogresszívabb pápa – bár azért nem volt magas a léc, amit át kellett lépnie – akit eddig láttunk.

És ez alatt nem a cölibátust értjük, hanem sokkal inkább azt, hogy a 2013-as pápává választását követő években nyilvánvalóvá tette, hogy az egyháznak be kell vonnia a nőket a döntéshozatalba is, mivel ott is szükség van a női szemléletre. Szerinte a nők növekvő szerepe az egyházban nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült valamennyi személy joga, férfiaknak és nőknek egyaránt. Arról is beszélt, hogy nők nélkül az egyház olyan lenne, mint az apostolok testülete Mária nélkül, és hogy nő szerepe az egyházban nemcsak az anyaság, nemcsak a családanyaság, hanem annál erősebb. Már a korai nyilatkozatai is tökéletesen szembementek, mindazzal, amit például II. János Pál pápa képviselt, aki a keresztény család a modern világban című értekezésében így írt a női szerepekről: »Az anya szerepe „társadalmi szerepénél és munkájánál is előrébb való«. II. János Pál az abortusz és a válás kapcsán is merev álláspontot képviselt, é a nők nem kaphattak szerepet a Vatikán struktúráiban. Nem úgy Ferenc pápa érájában, aki 2015. március 8-án, a nemzetközi nőnapon kijelentette, hogy a nők mindennapi munkája emberségesebbé és befogadóbbá teszi a társadalmat.

»A nők azon túl, hogy életet adnak azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat«

Egy évvel később az abortusszal kapcsolatban is olyat nyilatkozott, amit még nem hallottunk egyházfőtől korábban, miszerint az abortusz bűne alól feloldozást adhatnak a katolikus papok. Vagyis felhatalmazta a papokat arra, hogy az irgalmasság éve elmúltával továbbra is feloldozhatják az abortuszon átesőket.

»Szeretném újra kijelenteni, hogy az abortusz súlyos bűn, mert véget vet egy ártatlan életnek. Viszont azt is tudni kell, hogy nincs olyan bűn, amit Isten kegyelme ne tudna eltörölni, ha úgy látja, hogy egy bűnbánó szív az Atyához igyekszik« – írta levelében a szentatya. Még ha az abortuszt bűnnek is tartja, a feloldozás lehetősége mégis nagy fordulat az egyháztörténetben, hiszen a katolikus egyház katekizmusa szerint az emberi élet a fogantatástól a halál pillanatáig tart, az abortuszon áteső katolikusoknak pedig automatikusan kiközösítés a büntetésük, amit csak egy püspök vonhat vissza.”

Nyitókép: MTI

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alice
2021. szeptember 13. 17:36
Jelzem, a lécet nem átlépni kell, hanem átugrani!
Csomorkany
2021. szeptember 13. 05:39
A hölgy kicsit tájékozatlan... Ha valaki MEGBÁNTA, hogy abortuszt követett el (vagy férfiként abortuszt tanácsolt gyermeke anyjának, ami egyházjog szerint egyenrangú bűn), mindig is kérhetett föloldozást. Ferenc előtt püspöki döntéshez kötötték, hogy őszinte-e a bűnbánat, mert ez súlyos dolog. De ahol tömeges az abortusz (mint Magyarországon), a püspökök már rég delegálták a mérlegelés jogát a plébánosoknak.
akiaki
2021. szeptember 12. 22:47
T. cikket író hölgy! tisztában van azzal, mekkora baromságot mond?
delphinus
2021. szeptember 12. 21:03
" II. János Pál pápa képviselt, aki a keresztény család a modern világban című értekezésében így írt a női szerepekről: Az anya szerepe „társadalmi szerepénél és munkájánál is előrébb való." De ezt is mondta: "Igen, itt az ideje, hogy bátor emlékezéssel és a felelősség nyílt bevallásával tekintsünk az emberiség hosszú történelmére, melyhez a nők – legtöbbször sokkal kedvezőtlenebb föltételek között – oly módon járultak hozzá, ami nem marad el a férfiak mögött. Különösen azokra a nőkre gondolok, akik szerették a kultúrát és a művészetet, és ennek szentelték magukat, bár kezdettől fogva hátrányos helyzetben voltak, gyakran csak gyengébb neveltetésben lehetett részük, leértékelték, félreismerték, még meg is tagadták intellektuális teljesítményeiket. A nők sokrétű történelemformáló tevékenységéről a tudományos történetírás eszközeivel sajnos csak nagyon kevés állapítható meg. Az élet folyamatára, az egymást követő nemzedékekre jótékony hatást gyakorló női tevékenységnek szerencsére vannak igazolható nyomai, még ha az idő el is fedte őket. E nők e roppant 'hagyománya' tekintetében az emberiség mérhetetlen adósságot halmozott föl. Hány nőt értékeltek és értékelnek még mindig inkább fizikai külseje, mint szaktudása, munkája, szellemi produktumai, érzékenységének gazdagsága, s végül létének és lényének sajátos méltósága szerint!" https://regi.katolikus.hu/konyvtar.php?h=77 És Ferenc pápa is az életadást teszi az első helyre úgyhogy ugyanazt képviselik mindketten és ez teljesen renben is van. "A nők azon túl, hogy életet adnak azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat" Más kérdés, hogy most több nő dolgozik a Vatikánban ez nem feltétlenül Fernc érdeme hanem egy nagyon lassú folyamat eredménye. Az abortusz feloldását korábban is megengedték papoknak jubileumi évekhez ünnepekhez kötve. Az Egyház azon gyakorlata, hogy az abortuszért csak a nőket tette felelőssé minden időben mérhetetlenül igazságtalan, részrehajló és jogtalan, semmit nem értettek meg Jézus tanításából ide vonatkozóan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!