Válságkezelés – fősodorral vagy saját úton?

2021. augusztus 12. 19:46

Amennyiben Magyarország a fősodortól külön utat jár, rendszerint támadják – különösen, ha ezt sikerrel teszi. Igaz ez a magyar gazdaságpolitikának a járvány okozta válságra adott válaszára is. A kritikák között vannak mindent eleve elutasító hangok, valamint más gazdaságfilozófiai felfogást képviselő megszólalások is.

2021. augusztus 12. 19:46
null
Varga Mihály
Figyelő

„2010-től Magyarország azokhoz az államokhoz tartozott, amelyek úgy tudták mérsékelni a globális visszaesés belföldi hatásait, hogy eközben fegyelmezett költségvetési politikát folytattak. Vagyis a megváltozott világgazdasági környezetre a hazai gazdaságpolitika reformokkal válaszolt. Ezek közül érdemes kiemelni az adórendszer átalakítását és a foglalkoztatás növekedését segítő intézkedéseket. A versenyképességet fókuszba helyező lépéseket ugyanakkor a kormány úgy tette meg, hogy eközben az adósságráta és a költségvetési hiány is csökkenő pályára állt.

Összességében elmondható, hogy az unió »nem végezte el a házi feladatát«, az előző krízis terheit tovább görgeti maga előtt. A bürokratikus intézményrendszer nehézkessé teszi a reagálást, így a fiskális szabályok módosítása, finomhangolása is vélhetőleg hosszadalmas folyamat lesz. Az előzetes várakozások abba az irányba mutatnak, hogy a 2022-es francia elnökség a fiskális szabályokat lazább irányba készül elmozdítani. Az EKB-nak a mennyiségi lazítási programját a hozamkörnyezet alacsonyan tartásával folytatni kell annak érdekében, hogy a periféria államainak az adóssága ne váljon fenntarthatatlanná.

Nem meglepő tehát az sem, hogy azok az országok, amelyek látták, hogy gyors és nagy összegű beavatkozásra van szükség – amely az USA válságkezeléséhez van közelebb –, maguk léptek. Az igénybe vett forrást hitellel vagy például Magyarország esetében a központi költségvetésből biztosították.

Hazánknak az unión belül tehát ismét saját utat kellett választania. Ezért a költségvetési hiány és az adósságráta meghatározásakor sem az EU esetlegesen megengedőbbé váló fiskális szabályaiból kell kiindulni. Azt a szűk mezsgyét szükséges megtalálni, ahol a gazdaság újraindításának a támogatási igénye és az adósságállomány piaci finanszírozási hajlandósága találkozik. Ez azt jelenti, hogy a hosszú távon is fenntartható adósságrátát kell megcélozni.”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bagolymondja
2021. augusztus 13. 15:03
Minden jobboldali sajtóban kiderül a hozzászólásokból, hogy a libsi moslékkedvelők nagy része a jobboldali oldalakat részesíti előnyben! Nagyszerű tendencia - remélem az ostoba ságuk mellett azért némi tanulásban is részesülnek! Gyerünk libsékék - szitkozódjatok- de azért tanuljatok rendesen közben. Itt is vannak kiváló oktatók köztünk!
egyvilág
2021. augusztus 13. 15:02
Amit a gazdasági válságokról tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/099.shtml Egy összefoglaló a gazdasági növekedésről (és fejlődésről): https://egyvilag.hu/temakep/097.shtml
Box Hill
2021. augusztus 13. 12:41
Fősodor: hülyék/gazemberek úsznak az árral.
ugorka
2021. augusztus 13. 12:23
Ugyanazt látom, mint 2006 tavaszán. A kormányzati sikerpropaganda ellenére a jelenlegi gazdaságpolitika nem fenntartható, bizonyosan korrekciót igényel a tavaszi választás után. Túl sok népszerű intézkedést hoztak (pl. a SZJA visszatérítés teljesen felesleges, sőt káros, mert nincs meg a fedezet). Érdemes konzervatív közgazdászokat olvasni e témában, egybehangzóan azt mondják, hogy csökkenteni kellene a hiányt. Varga politikai megrendelést teljesít és reméli, hogy nem lesz nagyobb baj. De a prudens költségvetési politika (ami 2018 előtt a Fideszre jellemző volt) az nem ilyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!