Milyen leckét tanult az Egyesült Királyság az afganisztáni kivonulásból?

2021. augusztus 25. 19:38

Az események tükrében a legnagyobb kérdés az, hogy miként tudna London és a Nyugat együttműködni a tálib vezetéssel.

2021. augusztus 25. 19:38
Szeghő Patrik
Corvinák

„Az Egyesült Államok után a második legtöbb katonát és forrást az Egyesült Királyság áldozta az afganisztáni háborúra és békefenntartásra. Az Egyesült Államok 2021-es afganisztáni kivonulása és az afgán kormányzat gyors összeomlása együtt több kérdést is felvetettek a szigetország jövőbeli külpolitikai irányvonalával kapcsolatban. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy vajon fenntartható-e a »különleges« transzatlanti kapcsolat London és Washington között?

Aszeptember 11-i terrortámadásokat követően életre hívott amerikai katonai koalícióhoz, Tony Blair munkáspárti miniszterelnök alatt elsőként csatlakozott az Egyesült Királyság. Az afgán misszió fenntartását a későbbi konzervatív kormányok is vállalták, majd igazodtak az amerikai-tálib egyezményhez, amely tisztázta az afganisztáni kivonulás feltételeit. A gyors tálib hatalomátvétel tükrében jogosan merül fel a szigetországban is, hogy hol bukott el az afgán konszolidáció és egyáltalán megérte-e a háború és a kétévtizedes jelenlét. Az események tükrében a legnagyobb kérdés az, hogy miként tudna London és a Nyugat együttműködni a tálib vezetéssel. A válasz nyitott és nem utolsó sorban utóbbi hozzáállásától is nagymértékben függ: amennyiben az Iszlám Államhoz hasonló országot alakítanak ki a tálibok Afganisztánból, akkor biztos nem tudják levetkőzni magukról a terrorista megjelölést és ez minimum az ország elszigeteléséhez vezethet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. augusztus 26. 09:46
Ez attól függ, hogy az afgán tálibok hogyan akarnak együttműködni az angolokkal, amerikaiakkal és a többi "nyugati államokkal"... Mert szerintem sehogyan sem...
ElBundi
2021. augusztus 26. 07:31
„Az Egyesült Államok után a második legtöbb katonát és forrást az Egyesült Királyság áldozta az afganisztáni háborúra és békefenntartásra. Kedves zöldfülü Patrik barátom! Milyen békefentartásról gagyogsz itt nekünk? Amióta világ a világ, az erösebb lealázta és kizsákmányolta a gyengébbet. Tekints végig a történelmen kis buta szerencsétlenem. Az angolszász terror vitte ide a világot ahol van!
Tara Verde
2021. augusztus 25. 23:53
https://www.youtube.com/watch?v=ABhZQ_VRbsQ
Kétes
2021. augusztus 25. 21:36
Mit tanult Nagy-Britannia az újabb afganisztáni vereségéből, ami nem teljesen az övé? Azt hogy újra a gyarmati katonákat kellene odaküldeni meghalni. A bajuk, hogy nincs gyarmat. A gibraltáriak pedig kevesen vannak. Marad a londoni polgármester és csapata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!